Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kaslarınızı Güçlendirecek Egzersizler Yaparak Menisküs Yırtıklarının Önüne Geçebilirsiniz

Kaslarınızı Güçlendirecek Egzersizler Yaparak Menisküs Yırtıklarının Önüne Geçebilirsiniz

Ani hareketler yapmayın!

Menisküs, dik ekleminde bulunur ve kıkırdak yapıdadır. Bu yapı; dizin sabit kalmasını sağlar ve vücudu dengede tutar. Dizin aniden dönmesine ve bükülmesine bağlı olarak gelişen menisküs hasarları 3 sınıfta incelenir:

  • Dış menisküsün doğuştan bozuk olması
  • Spor sakatlanmalarında aniden gelişen yırtıklar
  • Yaşlanmaya bağlı olarak menisküs bozuklukları

Daha çok sporcularda görülen menisküs yırtılmaları; günlük hayatta yapılan yanlış bir hareketin ya da dizin burkulması sonucunda da meydana gelebilir. Ağrı ve dizde şişlik ile kendisini belli eden büyük yırtılmalarda; menisküs yer değiştirir ve diz içine kaçar. Bu durum da, dizin kilitlenmesine neden olur ve kişinin yürümesini zora sokar.

Bebeğinizin dizinsen ses duyuyorsanız bir uzmana başvurun!

Menisküs bozukluğu ile doğan bebeklerin dizinden sesler gelir. Bu dış menisküs anomalisine işaret ediyor olabilir. Böyle bir durumun varlığında; hemen uzman bir doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu anomalilik, menisküs yırtığı belirtisi verebilir. Ayrıca; yaşlanmaya bağlı olarak da menisküs birtakım değişikliklere uğrar ve esnekliğini kaybeder. Yavaş yavaş içinde bulunan su azalır ve kırılgan bir hale gelir. Bunun sonucunda ise menisküs kolay bir şekilde yırtılabilir.

Tedavi planı kişiye özgü oluşturuluyor!

Eğer; istirahat, soğuk uygulaması, egzersizler ve ilaç tedavileri ile var olan şikayetler geçmiyorsa; çözüm artroskopi ameliyatlarıdır. Bu operasyonda; özel cihazlar ile diz eklemi içerisine girilir ve eklem içinde bulunan; bağlar, kıkırdaklar ve menisküsler incelenir. Var olan yırtığın yapısı, bölgesi, hastanın kaç yaşında olduğu, iş ve yaşam koşulları göz önünde bulundurularak bu yırtık kısmen alınır ya da tamir edilir.

Kaslarınızı güçlendirecek egzersizler yapın!

Artroskopi ameliyatı kapalı yöntem ile yapıldığı için iyileşme süreci çok daha hızlı olur. Operasyondan bir gün sonra hasta taburcu edilebilir. Ameliyatın birkaç delikten yapıldığı artroskopi, çok çabuk iyileşme dönemi sağlar. Böylece kişi fizik tedaviye hemen başlayabilir. Eğer; operasyonda yırtık menisküs tamamen alınmışsa günlük yaşam dönme süresi çok kısadır. Ama; yırtığa dikiş atılmışsa ortalama 3 ila 4 hafta kadar dizin dinlenmesi ve koltuk değnekleri ile yürünmesi gerekir. Bunun yanı sıra; kas ve eklem gücünün yitirilmemesi için de bazı fizik tedavi egzersizlerinin uygulanması gerekir.

Menisküs yırtıklarına izin vermeyin!

Diz çevrenizde bulunan kasları güçlendirecek egzersizler yaparak menisküs yırtıklarından korunabilirsiniz. Dizinizi zorlayacak hareketlerden kaçının ve kilonuzu koruyun. Tüm bunlara dikkat ederseniz; menisküs yırtıklarının önüne geçebilirsiniz.

 

Benzer Yazılar

Doğru Ayakkabı Mutlu Çocuk!
Doğru Ayakkabı Mutlu Çocuk!

Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.

Devamı

Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci
Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci

Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman

Devamı

Milyonda Bir Görülen Rahatsızlık Süper Kalça (SUPER HIP SURGERY) Ameliyatı İle Giderildi!  Bulgaristan’dan İstanbul’a Uzanan Yolculuk
Milyonda Bir Görülen Rahatsızlık Süper Kalça (SUPER HIP SURGERY) Ameliyatı İle Giderildi! Bulgaristan’dan İstanbul’a Uzanan Yolculuk

Bir bacağı daha kısa olarak dünyaya gelen 2 yaşındaki Alexsandır Alexsandrov İvanov, İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çabukoğlu tarafından ameliyat edildi. Milyonda bir görülen bu rahatsızlık başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Küçük Alexsandır Alexsandrov İvanov yaşıtları gibi yürüyebilecek.

Devamı

1 Adım Atmanın 11 Faydası Var!
1 Adım Atmanın 11 Faydası Var!

Düzenli yürüyüş, sağlıklı ve kaliteli yaşam için vazgeçilmez bir aktivitedir.

Devamı

Omuz Çıkığı Sanıldığından Daha Ağrılı Olabiliyor
Omuz Çıkığı Sanıldığından Daha Ağrılı Olabiliyor

Omuz eklemi; köprücük, kürek ve kol kemiği ile oluşan bir yapıdır.

Devamı

Ortopedi Ameliyatları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Ortopedi Ameliyatları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı

Devamı

İleri Derece Kireçlenme ve Tedavi Yöntemleri
İleri Derece Kireçlenme ve Tedavi Yöntemleri

Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.

Devamı

Diz Kireçlenmesinde Etkili Yöntemler Nelerdir?
Diz Kireçlenmesinde Etkili Yöntemler Nelerdir?

Diz kireçlenmeleri vücudun, kıkırdak eklemlerinde meydana gelirler.

Devamı

Skolyoz Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Skolyoz Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Skolyoz hangi aşamasında olursa olsun tedavi edilmediği takdirde çok daha başka sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

Devamı

Acile En Sık Başvuru Nedeni Olan Ayak Bileği Burkulmalarını Önemseyin
Acile En Sık Başvuru Nedeni Olan Ayak Bileği Burkulmalarını Önemseyin

Eklem bağlarını ve kaslarını zorda bırakacak hareketlerin yapılması ayak bileği burkulmalarına yol açar.

Devamı