Kaygı Bozukluğu

Kaygı Bozukluğu
Kaygı, telaş ve korkular yaşamaya başladığınızda hayatınızı engellemeye başlar ise problem haline gelmektedir. Güzel bir haber ise çözüm sürecinin düşündüğünüz gibi çok uzakta olmamasıdır. Kaygılarınızı kontrol altına alabilmek için elinizde olan yapabileceğiniz birçok şey vardır.
Kaygılanmak Normal Midir?
Kaygı hayatın bir parçasıdır. Günlük hayatın koşuşturması içerisinde değişik birçok konu ile ilgili kaygı duyabilir. İş, sınav, para, çocuk ve aile ile ilgili sorunlar birçok insanı kaygılandırabilir. Kaygı, günlük hayatta baş edebilmek için hazırlıklı olunmasını, herhangi bir sorun karşısında hızlı karar verip hareket edilmesini sağlar. Bunlar, baş edilebilir düzeyde olan kaygılardır.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Gerçek bir neden yokken ya da nedeni olsa bile durumla uygunsuz olan, aşırı olan denetlenemeyen nitelikteki endişe hastalığın temel belirtisidir. Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır, ancak endişelenmelerini denetleyemezler ve bir türlü sakinleşemezler. Çevrelerinde “aşırı evhamlı” olarak tanınırlar. Yorgunluk, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü, en ufak sesle kolayca irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtilerdir.
Anksiyete Bozukluğunun Duygusal Belirtileri:
- Endişeli olma durumu
- Kötüye odaklanma
- Gergin hissetme
- Sinirli olma
- Huzursuzluk
- Tehlike işaretlerini gözleme
Anksiyete Bozukluğunun Fiziksel Belirtileri:
Kaygı, birçok fiziksel belirtiyi içermektedir.
- Terleme
- Kalpte çarpıntı
- Sersemlik hissi
- Sık sık idrar yapma isteği ya da ishal
- Nefes almada zorluk
- Titreme
- Kaslarda gerginlik
- Baş ağrısı
- Halsizlik
- Uykusuzluk
Anksiyete Ataklarının Tedavisi
Anksiyete atakları tedavi edilebilir. 5-8 seans içerisinde kaygınızı dayanılmaz halden kurtarıp, dayanabilir düzeye çekmek mümkündür.
Kaygı Bozuklukları için Tedavi Seçenekleri
Kaygı bozuklukları tedavi sürecine kısa zamanda yanıt vermektedir. Belirlenen tedavi kaygı bozukluğunun şiddetine ve türüne göre değişmektedir. Kaygı bozuklukları genellikle ilaçlar, terapi veya ikisinin birleşimi ile tedavi edilebilmektedir.
Kaygı Giderici İlaçlar
Anti- depresanları içeren çok fazla ilaç türü tedavide kullanılmaktadır. İlaçlar en çok etkiyi terapiyle birlikte devam ettirildiğinde göstermektedir.
Benzer Yazılar
Bal peteği, sünger ve delikli peynir gibi birtakım nesnelerde tekrar eden delikli yapılara karşı duyulan fobi, tripofobi olarak isimlendirilir. Bu durum kişilerde isteksizlik ve iğrenme hislerini açığa çıkarır.
Sanal Kumar Oynama Davranışı Ergenlik Yaşında Görülmeye Başlandı
Obsesif kompulsif bozukluk; mantık dışı olduğu bilindiği halde, yeniden yeniden zihni meşgul eden ve kontrol altına alınmakta güçlük çekilen takıntıların neden olduğu, sıkıntının yok olması için bazı hareketleri birden fazla yapmak şeklinde seyreden bir psikiyatri bozukluktur.
Tüm psikiyatrik rahatsızlıklarda olabildiği gibi anksiyete bozukluklarında da ‘damgalama’ durumu yaşanmaktadır. Damgalama, toplum içerisinde psikiyatrik hastalıklara karşı var olan basmakalıp düşüncelerin tetiklediği, sosyal statü kaybı ve ayrımcılığa uğrama olarak tanımlanmaktadır.
Ülkemizde psikoterapi yaygınlığı ve buna duyulan talep 15 yıldır giderek artmaktadır.