Kış Aylarında Nezle Hastalığına Dikkat!

Kış aylarında nezle hastalığına dikkat!
Burun, havanın vücuda giriş yaptığı yeridir ve hava burada ısıtılır. Ani ısı değişiklikleri de üst solunum yollarını olumsuz etkilemektedir. Sıcak ve kuru havalardan, soğuk ve nemli mevsimelere geçiş dönemlerinde enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığının artmasının sebebi de budur.
Burunda bulunan tüyler, havadaki tozlardan ve mikroplardan koruma işlevi görür. Burna ve soluk borusuna yerleşen virüsler nezleye sebep olmaktadır. Solunum yoluyla alınan virüsler burun mukozasına yerleşir ve burnun tıkanmasına sebep olur. Vücudumuz hapşırma ve burun akıntısı yoluyla bu virüsleri atmak için çabalar. Nezle hafif bir hastalıktır ve yaklaşık bir hafta sürer.
Nezle, genellikle griple karıştırılan bir hastalıkktır. Grip yüksek ateşe sebep olurken, titreme ve karın ağrısı da hastalığın ayırt edici özelliklerindendir. Nezle sık görülen bir soğuk algınlığıdır ve bulaşıcıdır. İlk 1 ya da 2 günü ağır geçen nezle boğaz ağrısı ile başlar ve 4-5 gün sürer. Çocuklar daha hassas olmaları sebebiyle yılda 4-5 kez nezle olabilir. Yetişkinler ise yılda 2-3 kez nezleye yakalanabilmektedir.
Nezle belirtileri nelerdir?
Nezle olan bebeklerin iştahı kesilir ve yemek yemek istemezler, nefes alıp vermekte zorlandıkları görülür. Hafif yüksek ateş ateş görülür; ancak daha ciddi durumlarda bebek güçsüzleşir ve ağzı kurur. Yetişkinlerde ise nezle belirtileri; hapşurma, burunda tıkanma, akıntı, boğazda kaşınma, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk olarak görülür. Kusma, iştah kaybı ve ishal de bunlara eşlik edebilir.
10 gün içinde iyileşmeyen nezle, balgamlı öksürük, işitme problemi ve kulak ağrısıyla devam ediyorsa bronşit ya da zatürre gibi enfeksiyonlar ortaya çıkmış olabilir.
Nezle tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
Bebeklerde nezle tedavisi;
Emzirme döneminde bir bebekse emzirme sıklığı arttırılabilir.
Burnunu temizleyerek bebeğin rahat nefes alması sağlanmalıdır.
Bebek banyo ettirilerek burun tıkanıklığının azalması ve mukozanın nemli kalması sağlanır.
Yüksek ateş görüleceğinden kalın giydirmemek gerekir.
Yetişkinlerde nezle tedavisi;
Bol sulu besinler tüketilmelidir.
Vücut direncini arttırmak için bol miktarda C vitamini alınmalıdır.
Burun tıkanıklığını gidermek için, sprey; ateş düşürmek için, soğuk bantlar kullanılabilir.
Benzer Yazılar
Soğuk ve mevsimsel ani değişen havalar hastalıklara ön ayak oluyor.
Dış kulak iltihabı, kulağın dış kulak yolunda meydana gelen iltihabi durumdur. Tıpta bu iltihaba otitis externa adı verilir. Yüzücülerde çok sık görülüyor olmasından dolayı, yüzücü kulağı olarak da bilinen bu hastalığın en önemli nedeni, kulak kanalını istila eden bakterilerdir.
Kulakta ya da kafanın içinde duyduğunuz sesleri kulak çınlaması olarak tanımlanır.
Yaklaşık olarak beş yaşındaki her iki çocuktan birinde, geniz eti ve bunlara bağlı sorunlar görülür.
İşitme kaybının etkileri kendisini kademeli olarak göstermektedir.
Çevremizi algılamamızı sağlayan şey 5 duyu organlarımızdır. Koku duyusu da bunlardan biridir.
İşitme kayıplarının; birçok farklı nedeni ve nedene bağlı olarak değişen farklı tedavi uygulamaları vardır.
Alerjiye dayalı burun nezlesi gibi hastalıklar gözlerin kaşıması burunda akıntı boğazlarda yanma olarak kendini gösterir.
Tıbbi sözlükteki terimi afoni, sesin tamamen kaybı olarak karşılık bulurken; disfoni terimi, sesin kaybı veya sesin bozukluğu olarak tanımlanır.
Horlama, apne ve uyku bozuklukları kişilerin; hayat kalitesini, özel hayatlarını, günlük performanslarını, iş ve okul başarılarını doğrudan etkileyen önemli bir sağlık sorunudur.