Kız Çocuklarında Genital Dudak Yapışıklığına Dikkat!

Labial füzyon nedir?
Kız çocuklarında labial füzyon % 1.8 ile % 3 oranında görülmektedir. Kız çocukların cinsel organlarındaki küçük dudaklar olarak adlandırılan ve iki yanda yer alan yapıların birbirlerine yapışarak giriş kısmının, hatta bazen idrar çıkış deliğinin de önünün beyaz ve mavimsi, ince bir doku ile kapanması durumudur. Doğuştan olmayan bu rahatsızlık genel olarak ilk 6 aydan sonra oluşmaktadır.
Labial füzyonun nedenleri nelerdir?
- Temizlenmesinin sürtünerek yapılması (aşırı sürtünme sonrası bu bölgedeki küçük dudaklardaki derinin üst katmanının düzenini bozarak bir bağ dokusu oluşumuna neden olmaktadır)
- Östrojen eksikliği sonucu
- Oluşan bu bağ dokusu da iki dudağı birbirine yapıştırmaktadır.
- Sabun, şampuan, alt temizleyicisi kullanım ve ıslak mendil kullanımı durumu
- İdrar yolu enfeksiyonu ve mantar enfeksiyonları durumu
- Kötü hijyen durumu. Örneğin; bezin geç değiştirilmesi
Labial füzyon tedavisi
Labial füzyon tedavisi % 90 – 95 oranında 6 ay içinde hiçbir tedavi olmadan kendiliğinden geçebilir. Geriye kalan % 5 – 10 oranındaki kız çocuklarında ise 4 – 5 yaşlarına kadar hiçbir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir. Fakat % 1 ve % 2 oranında hastalarda yapışıklık ergenliğe kadar sürebilir.
Genital dudak yapışıklığı durumunda ebeveynlerin yapması gerekenler
- Belirli aralıklarda çocuklar kontrol edilmelidir.
- Herhangi bir durumu atlamamak için uzman bir doktora çocuğunuzu götürerek muayene edilmesi sağlanmalıdır.
- Bir süre ıslak mendil ile temizlik sağlanmamalıdır.
- Tuvaletini yaptırdıktan sonra mutlaka altı su ile bolca yıkanmalıdır.
- Dudakların arasındaki yağ tabakası temizlenmemelidir. Üstünden silinmesi yeterlidir. Çünkü oluşan bu yağ tabakası küçük ve büyük dudakları nemlendirerek yapışması engellenir.
- Çocukların bu bölgeye yapılan temizlikleri sonrasında doktorunuzun verdiği nemlendirici krem mutlaka kullanılmalıdır.
Benzer Yazılar
Epidural doğum, normal doğum planlanan gebeliklerde anne adayının doğum işleminde duyduğu ağrıları ciddi anlamda azaltarak doğum eyleminin gerçekleşmesini sağlayan destekleyici anestezi yöntemidir.
Riskli gebelik, anne ve bebek hayatlarını tehdit eden çok önemli bir problemdir. Bazen gebelik takibinde riskli bir hale gelir, bazen de anne adayının daha önceki sağlık problemlerinden dolayı en başında gebelik riskli başlar.
Yumurtalık kistlerinin bazıları minimaldir ve belirtilere sebep olmazlar. Bazıları ise kendi kendine geçer.
Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler.
Son dönemlerde estetik furyasında çeşitli uygulamalar artarken göze çarpan bir diğer estetik çeşidi de vajina estetiği oluyor.
Genital estetik, dış genital organların kendi içerisindeki bölümlerinin birbirine daha uyumlu hale getirilmesi işlemidir. Bölümlerin birbirine olan uyumsuzlukları, hastalarda sıklıkla estetik açıdan sorunlar yaratabilmektedir. Oluşan bu sorunlar genital estetik ile düzeltilebilmektedir.
Bu yöntem genellikle 1 yıl gibi bir süredir korunmasız ilişkiye rağmen, gebeliğin gerçekleşmemesi neticesinde tercih edilen bir uygulamadır.
Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir.
Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.
Doğuma Hazırlık: Yeni Annelerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler