Makat Çatlağının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Makatta meydana gelen çatlakların ve yırtıkların nedenleri nelerdir?
Makat bölgesinde çatlak ve yırtık oluşumlarına neden olan durumlar şunlardır:
- Lösemi rahatsızlığı
- Yoğun ishal durumu
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Sürekli dışkı yumuşatıcı kullanılması
- Makat yolu ile cinsel ilişkiye girilmesi
- Kabızlığa bağlı oluşan sert ve kuru dışkı
- Hamilelik ve lohusalık dönemlerinin ilk iki ayında görülmesi
- Beslenme programında değişiklik yapılması (örneğin; diyetteki lif oranının azalması kabızlığa neden olur)
Makatta çatlak veya yırtığın belirtileri nelerdir?
Makatın ağrıması: Pek çok kişi tuvalet yapma esnasında; yanma ya da yırtılmaya bağlı olarak hissettiği ağrıdan şikayetçi olur. Dışkıyı yaptıktan sonra; hissedilen bu ağrı dakikalarca veya saatlerce sürebilir. Ağrının nedeni; makatın iç kası olan sfinkter kasının kasılması ile ilişkilidir. Şiddeti yüzünden; kişiler, tuvaletini yapmaktan kaçıyor ya da bu durumu geciktiriyor. Şu unutulmamalıdır; tuvaleti yapmaktan kaçınmak dışkının olduğundan daha sert bir hale gelmesine ve yırtığın daha da artmasına neden olacaktır. Bu yüzden var olan şikayetleri artırmamak adına böyle bir yöntem tercih etmeyin.
Makatın şişmesi: Çatlağın dışındaki cilt şişmeye bağlı olarak kabarabilir. Makat temizlenirken, kişi bu kendi kendine fark edebilir.
Makatın kanaması: Çoğu zaman; az miktarda ve kırmızı renkli kanama olarak görülür. Tuvalet yaptıktan sonra peçete kağıdı üzerinde görülen kan ile fark edilebilir. Bu kanamalar; hemoroid rahatsızlığı ve kalın bağırsak kanserinin de belirtileri olabilir.
Makatın kaşınması: Makatta meydana gelen çatlak ve yırtık; ard arda iyileşip yeniden açılırsa; bu durum kaşıntılara neden olabilir.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Makatta meydana gelen çatlak ve yırtıkların tedavi yöntemleri şu şekildedir:
Fissürektomi: Makatta olan çatlağın cerrahi olarak kesilerek çıkartılması operasyonudur.
Makat genişletilmesi: Genel anestezi ya da belden uyuşturma yöntemi ile makatın genişletilmesi operasyonudur.
Lateral internal sfinkterotomi: Makat iç kasının kesilmesi işlemidir. Makat çatlağının cerrahi tedavisinde en çok tercih edilen yöntem olup, temelini; makat bölgesinde dinlenme basınçlarının yükselmesine sebep olan iç makat kasının kesilmesi oluşturur.
Fissürektomi ve kaydırma: İlgili bölge cerrahi olarak alındıktan sonra; bu alana, çevre dokulardan kaydırma (flep) yapılması ve bu işlem ile ilgili bölgenin doldurulması (anoplasti) operasyonudur.
Lazerle fissürün yakılması: Ameliyathane ortamında; ilgili bölge lazer ışınları ile yakılır.
Radyofrekans ile sfinkterotomi: Makat içi kasının, radyofrekans ile kesilmesi işlemidir.
Benzer Yazılar
Safra kesesi açlık esnasında karaciğerin oluşturduğu safra sıvısını biriktiren ve vücuda besin girdiğinde kasılarak sahip olduğu safrayı boşaltarak sindirime yardımcı olan bir organdır. Kan şekerinin düzenlenmesini destekler.
Kelime anlamı yengeç olan çağımızın hastalığı kanserden korunmak sizin elinizde…
İdrardan kan gelmesi olarak bilinen hematüri, pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Çok ciddi sorunların işaretçisi olabileceğinden dolayı bir kez görülmesi durumunda bile uzman hekime başvurulmalıdır.
Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir!
Makat bölgesinde çatlak ve yırtık oluşumlarına neden olan durumlar şunlardır:
Anal kanala ait kas fonksiyonlarının ve basınçlarının istatiksel değer ve belirtileri anorektal manometri ile ölçülmektedir. Duyu ve basınç ölçümlerinin incelenmesi için oldukça önemli olan anorektal manometri; makat içine yerleştirilen ve ucunda ufak bir balon olan ince kateter yardımı ile yapılır.
Pankreas, karaciğer ve safra kesesinde meydana gelen iyi ve kötü huylu hastalıkların
M. 48 yaşında 2 çocuk babasıdır. Kocaeli’nde yaşamakta olan M. (48), özel bir hastanede boyun fıtığı ameliyatı olduğu işlem sırasında boyun fıtığı patladı. Bütün vücudu felç olan hasta tedavi sürecine İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde devam ediyor.