Mastektomi Nedir?
Mastektomi, meme kanseri hastalığının tedavisinde meme dokusunun çıkarılarak yapıldığı cerrahi operasyondur. Önceki dönemlerde meme kanserinde standart tedaviler uygulanmaktaydı. Fakat teknolojinin gelişmesi ile yeni mastektomi tedavi seçenekleri ortaya çıkmıştır. Bu teknikler ile göğüs derisi korunur ve doğal görünüm elde edilir. Mastektomi işlemi yalnızca tek memede değil, her iki meme için de uygulanabilir. İşlemlerden sonra kişinin isteğine bağlı meme yeniden şekillendirilebilir.
Mastektomi kimlere uygulanır?
Meme koruyucu cerrahisinin uygun olmadığı, büyük çaplı tümörlü hastalarda bu yöntem kullanılır. Aile öyküsünde ve 1. derece akrabalarda meme kanseri görülen hastalarda kalıtsallık varsa, riski azaltmak içinde yapılabilir. Meme ameliyatları erken evre de fark edilip yapılabilir. Meme kanseri tedavilerinde yapılan bu tür ameliyatlarda kozmetik amaçlı işlemlerde birlikte yapılabilir.
Mastektomi türleri nelerdir?
Mastektomi işlemin tekniğine göre farklı türlere ayrılır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Total mastektomi: Meme dokusu çıkarılırken göğüs altı kaslarının bırakıldığı türdür.
Çift mastektomi: Koruyucu tedavilerde tercih edilir. Her iki memenin çıkarılması ile gerçekleştirilir.
Radikal mastektomi: Meme dokusunun tamamı ve koltuk altı lenf düğümlerinin çıkarılması ile gerçekleşen türdür.
Modifiye radikal mastektomi: Tüm meme dokusu çıkarılmasına rağmen göğüs kaslarının bırakıldığı türdür.
Mastektomi işleminden sonra iyileşme süresi ne kadardır?
Bu işlemi yaptırdıktan sonra hastalar 3 gün hastanede yattıktan sonra taburcu olurlar. İyileşme sürecinin daha hızlı olması için doktorun verdiği egzersizler ve ilaç tedavilerinin eksiksiz uygulanması gerekmektedir.
Benzer Yazılar
Eşine böbrek vermek için İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran Adem Kuğu(47) At Nalı böbrek olduğunu öğrendi. 25 yıllık çift nakil ile tekrar hayata tutundu. Operasyon Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan tarafından başarılı ile gerçekleşti.
Makat bölgesinde, çeşitli sebeplere bağlı meydana gelen çatlaklardır. Bu bölgede meydana gelen çatlaklar; tuvaleti yapma esnasındaki sürekli ıkınmaya bağlı olabileceği gibi, ishal olan kişilerin de sık ihtiyaç gidermesi ve o bölgesini sürekli bir şekilde temizlemesine bağlı olarak da görülebilir.
Başarılı bir böbrek nakli operasyonundan yaklaşık 2 ay sonra cinsel yaşamınıza dönebilirsiniz.
Oldukça sık görülen mide kanseri; ülser ve gastrit gibi iyi huylu mide rahatsızlıkları ile benzer şikayetler
Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir!
Karın Şişliği Şikâyeti İle Hastaneye Gitti 2 Farklı Tümörü Olduğunu Öğrendi!
Kolon (kalın bağırsak) ve rektumdan (makat) köken alan kanserlere, kolorektal kanser denilmektedir. Kolorektal kanserler ülkemizde en sık görülen 3. kanser türüdür.