Menisküs Yırtıklarının Tedavisini Geciktirmeyin!

Menisküs nedir?
Diz eklemini oluşturan kemikler; uyluk, bacak kemiği ve önde bulunan diz kapağıdır. Eklem yüzleri, birbirlerine uygun olmadığı için diz eklemi; eklem bağları ve kıkırdak yapıdaki menisküsler ile güçlendirilmiş durumdadır. Her dizde iç ve dış olmak üzere 2 adet menisküs bulunur. Tıpkı, “C”, şekline benzeyen menisküsler; kompresyona karşı direnç gösterir biçimde, sıkı örgü şeklinde, kolajen lifleri bulunan, elastikiyeti yüksek yapılardır. Diz yastıkları ve eklemi arasında amortisör rolünü oynayan menisküsler; yükün daha geniş bir alana dağılmasını engellerken, eklem kıkırdaklarının yüksek basınçtan korunmasını da sağlar.
Menisküs yaralanmalarının nedenleri nelerdir?
Menisküs yırtıkları; travmatik, zamanla bozulma ve doğuştan ortaya çıkan sorunlara bağlı olarak oluşabilir. Nedenlerini geniş bir şekilde şöyle sıralayabiliriz:
- Aniden durulması, dönülmesi, dizin zorla bükülmesi gibi durumlar
- Diz çökmek, çömelmek ya da ağır bir şeyi kaldırmak
- Futbol ve basketbol gibi temas gerektiren spor branşları
- Zamanla ilerleyen yaş
En sık görülen menisküs yırtıkları hangileridir?
En sık görülen menisküs yırtıkları şöyle:
- Eğik menisküs yırtıkları, en sık görülen menisküs yaralanmalarıdır. Bu tür, genellikle genç hastalarda, travmaya bağlı olarak görülür.
- Vertikal longitudinal menisküs yırtıkları
- Dejeneratif menisküs yırtıkları
- Radial menisküs yırtıkları
- Horizontal menisküs yırtıkları
- Pek çok özelliği barındıran yırtıklar
Menisküs yırtığı tedavi edilmezse ne olur?
Menisküs yırtığının uzun süre tedavi edilmemesi durumunda; kıkırdakta aşınma görülür ve dönüşü mümkün olmayan hasarlar ile karşı karşıya kalınabilir. Tedaviye geç kalınması; dizde ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşatır. Uzun vadede ise kıkırdak hasarları ile kireçlenme sorunları görülür.
Menisküs yırtığı tekrarlar mı?
Dizin içinde 2 adet menisküs bulunur. Yırtılan ve bir kısmı artroskopik cerrahi ile alınan menisküsün sağlam olan diğer kısmında ikinci bir yırtık meydana gelebilir. Bazı menisküs yırtıkları ise dikilerek tedavi edilir. Bu şekilde tedavi edilen menisküslerin tekrar yırtılma riski yoktur.
Benzer Yazılar
Çocuklarda kalça eklemlerinde gelişimler sorunların görüldüğü bir rahatsızlıktır. Daha gevşek bir eklem ile dünyaya geldiklerinde görülür.
“Hiçbir ekipman gerektirmeyen, evde veya dışarıda yeni başlayan herkesin rahatlıkla yapabileceği denge egzersizleri; yalnızca kas-iskelet sistemi değil, tüm sağlığımız için faydalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Hüsnü Akan, denge ile alakalı merak edilenleri açıkladı.
Dirseklerde meydana gelen rahatsızlıklar pek çok kaynağa bağlı olarak gelişebilir.
Serebral Palsi (SP), gelişimini sürdüren beyinde oluşan bir hasara bağlı kalıcı hareket ve postür bozukluğudur.
Menisküs, diz ekleminde yer alan kıkırdak yapı olup, eklemlerdeki temas yüzeyini artırır. Menisküs benzeri yapılar; çene eklemi, köprücük kemiğinin kürek kemiği ile yaptığı eklem bölgelerinde de yer almaktadır.
Yaz aylarında spor yapmak için dışarıdaki açık mekanları seçiyorsanız; güneş ışınlarından çok etkilenmeyeceğiniz saat aralıklarını seçmelisiniz
Topuk dikeni daha çok; ayağında şekil bozukluğu bulunan, sürekli olarak çorap
Herhangi bir spor dalı ile uğraşmak; yaşanabilecek kas ve eklem rahatsızlıklarından korunmak
Eklem bağlarını ve kaslarını zorda bırakacak hareketlerin yapılması ayak bileği burkulmalarına yol açar.
Çarpık ayak hastalığı (pes ekinovarus) kolayca tanı koyulabilen ve ayaklarda görülen