Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Migren Atakları Kadınları Daha Çok Etkiliyor!

Migren Atakları Kadınları Daha Çok Etkiliyor!


Baş ağrısı, başta veya boyunda hissedilen ağrı veya rahatsızlık hissidir. Baş ağrılarının içerisinde en çok rastlanan tip olan migrenin nasıl oluştuğunu ve migreni tetikleyen unsurların neler olduğunu İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji bölümünden Uzm. Dr. Özlem Çakır sizler için detaylandırdı. 

Baş ağrıları, primer ve sekonder olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Primer baş ağrılarında küme tipi, gerilim tipi, baş ağrısı, migren trigeminal otonomik sefaljiler yer alır. Migren primer baş ağrılar içerisinde en sık rastlanılan baş ağrısıdır. 

Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Migren baş ağrısı bayanlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Genellikle tek taraflı, zoknklayıcı, çok şiddetli baş ağrısı ile kendini gösterir. Bazı hastalarda ağrı öncesi ışık çakmaları, geçici görme kaybı, görüş alanında siyah noktalar olabilir. Migren tetikleyicileri migren hastalarının çağında büyük ve önem arz eder. 

Kafein Tüketimi Migreni Tetikliyor!

Özellikle alkol tüketimi, sigara kullanımı, stres, açlık, keskin kokular, uykusuzluk, hava değişimi, adet dönemleri, parlak ışıklar, açlık, fazla kafein tüketimi, lodos migren ataklarını tetiklemektedir. Ayrıca deniz ürünleri bazı meyveler ve kızarmış yağlı yiyeceklerde ağrıyı arttırır. 

Migren için tanı koydurucu spesifik bir test veya kan tahlili yoktur. Migren tanısı için özellikle ağrının 4 saatten uzun ve üç günden kısa sürmesi, ataklar halinde olmasıdır. 

Botox Tedavisi de Migrene Oldukça Etkili!

Migren tedavisinde amaç semptomların önüne geçmek, gelecek atakları azaltmak ve önlemektir. 

Son zamanlarda ilaç tedavisinin yanı sıra kronik migren olgularında botox tedavisi de oldukça etkilidir. 

Kişinin migren ağrısını hekim kontrolü olmaksızın kendi başına kontrol etmeye çalışması, kimi zaman farklı sonuçlara yol açabilir. Bunlardan bazıları aşırı ilaç kullanım sonucu baş ağrısı, yüksek doz ağrı kesicilere bağlı gastrit ve ülserdir. Ataklar tedavi edilmezse üç günden uzun süren migren ağrısı migren statusuna dönüşebilir. 

Migren tedavisinde ayrıca bol su içmek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, düzenli ve yeterli uyumak uzun süreli açlıktan kaçınmak çok önemlidir. 

 

Benzer Yazılar

Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!
Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!

Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!

Devamı

Bell Paralizi Nedir?
Bell Paralizi Nedir?

Yüzde yer alan mimik kaslarına beyinden uyarılar gelir. Bu uyarıları getiren fasiyal sinir liflerinin birçok nedene bağlı hasar görmesine bağlı hareket kaybının gelişmesine yüz felci adı verilir. Aniden gelişebileceği gibi belli bir süre içinde evre evre olarak da meydana gelebilir.

Devamı

Geçmeyen Baş Ağrısında Yapılması Gerekenler
Geçmeyen Baş Ağrısında Yapılması Gerekenler

Baş ağrılarının nedenini migren veya sinüzit olduğu birçok kişi tarafından düşünülmektedir

Devamı

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Genellikle gece, bacaklarda ortaya çıkan, tam olarak tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan, garip duyu hissi huzursuz bacak sendromu olarak tanımlanır

Devamı

MS Hakkında En Çok Merak Edilenler
MS Hakkında En Çok Merak Edilenler

Yorgunluk, kaslarda güçsüzlük, düzgün yürüyememe ve görme bozuklukları gibi belirtilerle MS ortaya çıkmaktadır.

Devamı

SMA Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
SMA Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kas kaybı ve zayıflığa neden olan, ender rastlanan bir hastalıktır. Vücuttaki pek çok kası tutar ve hareket kabiliyetine etki eder. Bu nedenle görüldüğü kişilerin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürür.

Devamı

Sıcak Havalar Beynimiz İçin Risk Faktörü!
Sıcak Havalar Beynimiz İçin Risk Faktörü!

Birçok hastalığa davetiye çıkaran sıcak havalar, beynimiz için daha da riskli.

Devamı

Afazi Nedir?
Afazi Nedir?

Afazi, beynin sol yarım küresinde sözel ve yazılı iletişimden sorumlu bölümlerin hasar görmesi sebebiyle oluşan bir bozukluktur.

Devamı

Yüz Felci Nedir?
Yüz Felci Nedir?

Yüz mimik kaslarının beyinden gelen uyaran fasiyal sinir lifinin birçok nedenden dolayı hasar görmesi ile yüzde oluşan hareket kaybına yüz felci denilmektedir.

Devamı

ALS Belirtileri Nelerdir?
ALS Belirtileri Nelerdir?

ALS, çizgili kaslarda ilerleyici erime ile kendini gösterir. ALS belirtileri sıklıkla; kol, omuz, bacak ve dilde seğirmeler, kas krampları, çizgili kaslarda kasılma, sarhoşvari konuşma-genizden konuşma, çiğneme yutma güçlüğü şeklinde kendini gösteriyor.

Devamı