Oda Kokuları Zararlı mı?

Oda Kokuları Zararlı mı?
Oda kokuları yere ve kullandığımız eşyaların üzerine de siner. Özellikle emekleyen oyun oynayan çocuklar, ellerini ağızlarına götürdüklerinde bu kokuların yaydığı maddelere maruz kalırlar.
Oda kokuları gibi, mumlar parfümler tütsüler de sağlığa zarar verir. Kimyasallar havada yayılım gösterirler. Bunlar nefes yoluyla alınır. Fakat ev havalandırılmadığın da eşyaların üzerine sineceğinden kişiye zarar verir. Bu maddeler kansere kadar yol açabilirler.
Koku Alerjisi Nedir?
Koku alerjisi, alerjen içeren bir parfüme maruz kaldıktan sonra alerjik reaksiyonunuz olduğunda ortaya çıkar.
Parfüm alerjisinin belirtileri şunlardan kaynaklanabilir:
- Parfüm sıvısına veya maddesine dokunmak,
- Parfüm sıkmak,
- Hatta bir kısmını teneffüs etmek.
Alerji
Alerjiniz olduğunda, vücudunuz, reaksiyona neden olan parfümdeki bir bileşene veya bir kimyasala karşı spesifik bir bağışıklık sistemi tepkisi geliştirir.
Bu, vücudunuzun parfümdeki içeriği yabancı bir madde olarak tanımladığı anlamına gelir. Daha sonra, bir bakteriyel veya viral istilacı gibi maddeyle savaşmaya yardımcı olmak için iltihaplı bir reaksiyon salar. Bu bağışıklık sistemi tepkisi genellikle birkaç gün içinde gelişir ve kaşıntı veya kızarıklık şeklinde kendini gösterir. Bu belirtiler kaybolmadan önce haftalarca sürebilir.
Koku Hassasiyeti
Çok daha yaygın olan koku hassasiyeti, vücudunuzu tahriş eden bir şeye verilen tepkidir. Duyarlılık, vücut çapında bir bağışıklık sistemi tepkisini mutlaka tetiklemez. Hassasiyetle, birkaç saat sonra kaybolan bir kızarıklık veya hafif bir baş ağrınız olabilir. Ayrıca belirtileriniz geçmeden önce birkaç kez hapşırabilirsiniz. Bunun nedeni, vücudunuzun normale dönmek için tahriş ediciden kurtulmak için tepki vermesidir.
Parfüm Alerjisi Belirtileri
Yaşadığınız belirtiler, parfüm alerjiniz veya parfüm hassasiyetiniz olup olmadığı ile doğrudan ilgilidir.
Alerjik reaksiyonların çoğu genellikle size parfüme maruz kaldıktan sonra hızla kaybolan kaşıntılı kırmızı bir kızarıklık verir. Bazı hafif belirtiler, kısa bir maruziyetten sonra bile birkaç hafta sürebilir.
Parfüm alerjisinin birkaç hafif belirtisi şunlardır:
- Herhangi bir kızarıklık veya tahriş görmediğiniz yerde bile kaşıntı,
- Gözlerin etrafında ve boğazda kaşıntı,
- Pullu veya kuru cilt,
- Kabuklu ve irin sızdıran kabarcıklar,
- Kurdeşen salgını,
- Yamalı, kırmızımsı cilt,
- Görünür tahriş veya yaralar olmadan cildinizde yanma hissi,
- Güneş ışığına normalden daha duyarlı olmak.
Hassasiyet belirtileri
Koku hassasiyetinin birkaç hafif belirtisi şunlardır:
- Parfüm yüze ve solunum yollarının (burun, ağız ve boğaz) yakınına püskürtülürse hapşırma,
- Burnunuzun kaşınması, akması veya tıkanması,
- Boğazın arkasından aşağı akan burun mukusu (geniz akıntısı),
- Kalıcı öksürük,
- Baş ağrısı,
- Mide bulantısı.
Diğer alerjik reaksiyonlar çok daha şiddetlidir ve hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Bu belirtilerden bazılarının acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı olabilir. Ancak son derece nadirdirler.
Benzer Yazılar
Çocuklara Covid aşısı yapılmaya başlanmasıyla birlikte akıllara; astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalığı olan çocuklarda BioNTech aşısı yapılabilir mi sorusu geliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, konu ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
u nedenle koronavirüsler, astım ataklarına neden olabilir.
Günümüzde yeni geliştirilen alerji testi olan Moleküler alerji testi ile artık alerjik hastalıkların teşhisi daha kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bu testle çok az bir kan ile nano teknoloji ile yapılan bu testle kişinin alerjisi varsa klasik alerji testleri ile elde edemediğimiz çok önemli bilgiler vermektedir.
Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay alınabilecek önlemleri anlatıyor.
İyi Yönetilmeyen Alerji Okul Başarısını Olumsuz Etkileyebilir
Günümüzde yeni geliştirilen alerji testi olan Moleküler alerji testi ile artık alerjik hastalıkların teşhisi daha kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bu testle çok az bir kan ile nano teknoloji ile yapılan bu testle kişinin alerjisi varsa klasik alerji testleri ile elde edemediğimiz çok önemli bilgiler vermektedir.
Çevremizde bulunan, vücudumuzda alerjik reaksiyon oluşturan maddelere “allerjen” denir. Alerji ise vücudumuzun bağışıklık sisteminin allerjenlere karşı, aşırı şekilde tepki vermesi durumuna denilebilir.
Anafilaksi FATAL (ölümcül) seyredebilen, Akut gelişen ciddi ve sistemik alerjik reaksiyondur. Genellikle vücudun daha önce karşılaşıp tanıdığı alerjenlere karşı ortaya çıkar. Fakat bazı durumlarda ilk defa karşılaşılan uyaranlara karşı da reaksiyon gelişebilir. Anafilaktik reaksiyonlar şu şekilde sıralanabilir:
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.