Omurga Kırıkları Belirtisi ve Tedavisi
Omurga kırıklıklarının belirtileri
Omurga kırıklarının belirtileri genel olarak boyun, sırt ve bel ağrısı ile kas spazmı gibi belirtiler ile seyrini göstermektedir. Omurilik yaralanması da kırığa eşlik ediyor ise kollarda ve bacaklarda hissizlik, kuvvet kaybı, idrar, büyük abdest kaçırma ya da yapamama vb. birçok şikayetler olabilmektedir. Diğer belirtileri ise sinir yaralanması olmayan hastalarda yeterli tedavi uygulanmaz ise omurgada oluşan kamburluk ve buna bağlı oluşan sırt, bel ağrılarıdır. Sinir yaralanması durumunda ise gelişen duyu kaybı ve felç geç dönem belirtisi olarak sayılmaktadır.
Omurga kırıklıklarının nedenleri
Omurga kırıklıkları genellikle iş yaşamındaki kazalara bağlı olarak sıklıkla görülmektedir. Daha çok yüksekten düşmeye bağlı oluşmaktadır. Bunun dışında trafik kazalarında özellikle çok sık görülen bir durumdur. Yaşlılarda bazen kemik erimesine bağlı sebepsiz omurga kırıkları oluşabilmekte veya primeri başka yerde olan kanserlerin omurgaya yayılmasına bağlı olarak yine omurgalarda kırıklar görülebilmektedir.
Omurga kırıklıklarının tedavisi
Kırığın çeşidine, seviyesine ve şiddetine göre tedavilerde değişmektedir. Kanal içi denilen omurilik kanalına taşmayan kırıklarda kemik yüksekliği çok fazla kaybolmamış ise omurga içerisine çimento doldurma denilen bir işlemle tedavi imkanı vardır. Bu tedavide ağrı hemen kontrol altına alınmaktadır. Ayrıca omurgaya destek olmakta ve hasta hızlıca günlük hayatına geri dönmektedir. Bu işlemden sonra bir iki gün hastanede yatış yeterli olmaktadır. Çok yüksek enerjili travmalarda eğer omurilik kanalına kemik parçalarının taştığı ve kuvvetsizliğe neden olduğu travmalarda daha farklı tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavilerin en bilinenin omurgaya vidalama ameliyatıdır. Vidalamadaki amaç oradaki oluşan hem ağrıyı kontrol altına almak hem de omurgada meydana gelen sağlamlığın bozulmasını tekrar sağlama çabasıdır. Hastanın bu ameliyat sonrasında birkaç hafta istirahat etmesi gerekmektedir. Doktor kontrollerini ihmal etmemeli ve yavaş yavaş günlük hayatına dönmeye başlamalıdır. Belirli bir süre korse kullanması gerekmektedir.
Benzer Yazılar
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.
Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.
Skolyoz hangi aşamasında olursa olsun tedavi edilmediği takdirde çok daha başka sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.
Skolyoz konusunda anne babaların çok dikkatli olmaları gerekir. Erken tanı için çocukların aileleri tarafından çok sıkı ve düzenli kontrol edilmeleri çok önemlidir.
Kemik, vücudu oluşturan dokuların en sert yapısıdır.
Diz eklemi; uyluk, bacak ve önde diz kapağı kemiklerinden oluşur.
Artroskopi uygulaması; eklem içinin optik ve kamera ile görüntülenmesidir.
Spor sakatlanmaları en çok basketbolcularda görülmektedir. Koşarken birden durma, yana dönme, pivot hareketi, zıplamaya bağlı yere düşme ve ani dönüşler sonucunda sakatlık meydana gelebilir.