Omurilik Pili Tedavisi Nedir?

Omurilik Pili Tedavisi Nedir?

Omurilik pili tedavisi nedir?

Halk arasında omurilik pili olarak bilinen spinal kord stimülasyonu tedavisi, omurilik zarının üzerine konulan bir elektrot (elektrik kablosu) aracılığıyla uygulanan elektrik akımının ağrının hissedilmesini engellemesi mantığına dayanmaktadır.

Bacak, kol veya gövdeden gelen ağrı duyusu bu duyuyu algılayacak olan beynimize omurilik aracılığıyla iletilmektedir. Bu sinyallerin beynimize doğru olan bu seyahati omurilik zarının üzerine yerleştirilen spinal kord stimülasyonu yani omurilik pili aracılığıyla engellenmekte dolayısıyla sinir sisteminin aslında olmaması gereken ağrıyı beyne iletmesi omurilik düzeyinde engellenmektedir. Kısaca bu sinir sistemindeki bazı aksaklıklardan oluşan ağrı devam etse bile beyne iletilememekte dolayısıyla algılanmamakta yani ağrı hissi ortadan kalkmaktadır. 

Buradaki en önemli husus ortada ameliyatla giderilebilecek bir durum olmaması gerekliliğidir. Yani hastanın ameliyat edilmesi gereken bir bel fıtığı var ve ağrının sebebi bu bel fıtığı ise bu hastaya bel fıtığı ameliyatı yapılmalıdır, omurilik pili ameliyatı yapılmamalıdır. 

Ülkemizde tedaviye dirençli kronik ağrı tedavisinde uygulanmaktadır ve oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

Omurilik pili ameliyatı nasıl yapılır?

Omurilik pili ameliyatı 

  1. Uyanık iğne metoduyla ya da 
  2. Anestezi altında kesi metoduyla 

olmak üzere iki şekilde yapılabilir.

1.Uyanık, iğne metoduyla yapılan omurilik pili ameliyatı

Eğer daha önceden omurilik bölgesinden geçirilmiş bir ameliyat yok ise ve cerrahınız bu konuda yeterli tecrübeye sahip ise lokal anestezi yani bölgesel uyuşturma altında uyanık olarak ve bir iğne yardımıyla gerçekleştirilebilen bu yöntemi önermekteyiz.

Hasta uyanıkken bölgesel uyuşturma metodu ile yapılan bu yöntemdehasta öncelikle ameliyat masasına yüz üstü olarak yatırılır ve gerekli bölgesel uyuşturma işlemi yapıldıktan sonra orta kalınlıkta bir iğne ile omurilik zarına doğru seyyar röntgen yardımıyla ilerlenir. Omurilik zarı üzerine gelindiğinden emin olunduktan sonra bu iğne yardımıyla elektrotlar (kablolar) omurilik zarı üzerine yerleştirilerek olması gereken yere ilerletilir. Gereken yere ulaşıldığından emin olmak için test akımları verilir ve hastaya tam şu soru sorulur; “tam olarak ağrıyı hissettiğiniz yerde bir karıncalanma veya elektriklenme hissediyor musunuz?” eğer sorunun cevabı “evet” ise kablolar tam da olması gereken yerdedir ve ameliyatın ikinci aşamasına geçilir yok eğer hasta bu elektrik veya karıncalanma hissini olması gereken yerin biraz aşağısı ya da yukarısında hissediyor ise o zaman kablolar ileri geri ilerletilerek hastanın oldukça düşük elektrik akımlarını tam ağrıyı hissettiği yerde hissetmesi sağlanır. Bu sebeple elektrotların en iyi pozisyona yerleştirildiğinden emin olmak için ameliyatın uyanık yapılması oldukça önemlidir.

Bu işlem tamamlandıktan sonra kablolar geçici bir pile bağlanır ve hasta taburcu edilerek test sürecine alınır. Test sürecinin sonunda hastanın fayda gördüğünü belirtmesi durumunda hastaya kalıcı yeni pil gene bölgesel uyuşturma altında oldukça kısa bir işlemle cilt altına yerleştirilir. Kalıcı pilin yerleştirilmesinin ardından dışarıda hiçbir cihaz kalmaz her şey cilt altına gömülü hale gelir.

2.Anestezi altında kesi metoduyla yapılan omurilik pili ameliyatı

Ameliyatın bu çeşidinde ise hasta uyutulduktan yani genel anestezi altına alındıktan sonra ameliyat masasına yüz üstü olarak yatırılır ve ardından ağrının oluştuğu bölgelerle alakalı alanda cilt kesilerek omurga kemik laminası ortaya çıkarılır kemik lamina yardımcı cihazlarla alınır ve omurilik zarı ortaya konur. Ardından zarın üzerine elektrot direk yerleştirilerek kablolar geçici bir pile bağlanır ve hasta taburcu edilerek test sürecine alınır. Test sürecinin sonunda hastanın fayda gördüğünü belirtmesi durumunda hastaya kalıcı yeni pil bölgesel uyuşturma altında oldukça kısa bir işlemle cilt altına yerleştirilir. Kalıcı pilin yerleştirilmesinin ardından dışarıda hiçbir cihaz kalmaz her şey cilt altına gömülü haldedir.

Sizin de fark ettiğiniz üzere girişimin bu türünde hasta uyanık olmadığı için elektrik akımını hissedip hissetmediği sorulmamakta dolayısıyla kablolar tahmini veya ortalama bir yere yerleştirilmektedir. 

Omurilik pili ameliyatı kimlere uygulanabilir?

Omurilik pili tedavisinden fayda görecek kişilerarasında şunları sayabiliriz:

  • Başarısız bel veya boyun cerrahisi sendromu olarak adlandırılan ve bel veya boyun fıtığı veya benzeri ameliyatlar sonrası geçmeyen bel, bacak ve boyun ağrılarının tedavisinde,
  • Diyabetik nöropati olarak adlandırılan ve şeker hastalığının sebep olduğu ayak ve ellerdeki yanma donma üşüme ve ağrı gibi ilaç tedavisine dirençli bulgularda,
  • Periferik vasküler ağrı yani damar hastalığına bağlı oluşan yaralara veya hastalığa bağlı ilaca dirençli ağrılarda,
  • Tıp dilinde fantom hastalığı olarak bilinen ve kesilen uzvun yerinde hissedilen ve fiziki olarak olması imkansız ilaca dirençli ağrılarda,
  • Buerger hastalığında; özellikle sigara içicilerinde görülen uzuv (el, kol, ayak, bacak) ağrılarında ve kesilen uzvun ağrılarında,
  • Kanser hastalığına bağlı ilaca dirençli ağrılarda,
  • Kompleks rejyonal ağrıda
  • Reflex Sempatik Distrofi hastalığında, 
  • Omurilik hasarı geçirmiş bireylerde ağrının tedavisinde.

Omurilik pili ameliyatı yapılmasına nasıl karar verilir?

Ameliyatın uygulanmasına Beyin ve Sinir Cerrahisi, Algoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Psikiyatri hekimlerinden oluşan bir heyet ile karar verilmektedir. Heyetin tüm üyeleri öncelikle hastayı muayene eder, İlaç tedavisinin artık yetersiz olduğu veya ilaç kullanımının yan etkilere sebep olduğu gözlenir ise hastaya test girişiminin yapılmasına karar verilir. Test girişimi sonrasında hasta fayda gördüğünü beyan eder ise kalıcı pilin yerleştirilmesine karar verilir. Test uygulaması bu ameliyatın en büyük avantajları arasında sayılabilir. Bu sayede kişinin bu ameliyattan fayda görüp görmeyeceği net olarak anlaşılmaktadır.

Spinal kord stimülasyonu ameliyatının avantajları nelerdir?

  • Öncesinde test işleminin gerçekleştirilmesi hastanın bu tedaviden fayda görüp görmeyeceğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.
  • Test işlemi ve pilin kalıcı yerleştirilmesi işlemi lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında yapıldığından genel anestezinin sahip olduğu riskler yoktur. 
  • Uzaktan kumanda sayesinde dilediğiniz zaman ayar yapılabilmekte ve hatta istenirse cihaz tamamen kapatılabilmektedir.  
  • Ağızdan alınan ağrı kesici miktarı oldukça azaltıldığından ilaçların yan etkisi önlenebilmektedir. 
  • Pil şarj edilebilir olduğundan ömrü 15 seneye kadar uzayabilmektedir.

Ameliyatın riskleri nelerdir?

Enfeksiyon riski

Ameliyat öncesi verilecek antibiyotik dozu ve ameliyat sırasında sterilizasyon koşullarına azami özen gösterilmesi ile oldukça azaltılabilmektedir.

Omurilikte oluşabilecek hasarlar

Bu tip risklerin oluşma oranı oldukça düşüktür tecrübeli ellerde oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Omurilik zarında bir hasara sebep olunur ise güçsüzlük veya ağrı gibi olaylara sebep olmakla birlikte beyin omurilik sıvısının da kaçışına neden olabilir o yüzden bu girişimin mutlaka tecrübeli ellerde uygulanması önerilir.

Hangi koşullarda uygulanmamalıdır?

  • Hastada psikiyatrik bir bozukluk olması durumunda,
  • Hastadaki ağrı, depresyon gibi psikolojik bazı sebeplere bağlı ise,
  • Hastada ağrının sebebini açıklayacak ve ameliyat ile giderilebilecek bir durum var ise,
  • Girişimin yapılacağı bölgede bir enfeksiyon var ise,
  • Test girişimine olumlu yanıt şüpheli ise.

Benzer Yazılar

Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!
Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!

İlaç tedavisine dirençli epilepsi yani sara hastalarının cerrahi tedavisi için vagal sinir stimülasyonu öneriliyor.

Devamı

Epilepsi Hastalığı Nedir?
Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur.

Devamı

Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?
Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?

Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen derin beyin stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması ve bu sayede beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır.

Devamı

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?
Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.

Devamı

Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Fantom ağrısı; kişinin daha önceden kesilmiş eli, kolu ya da bacağının sanki hiç kesilmemiş gibi ağrıdığını hissetmesi olarak özetlenebilir.

Devamı

Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!
Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!

Genel olarak gerçek nedeni belirlenemeyen, sinirlerde zona ve diyabet gibi rahatsızlıklara bağlı olarak devam eden tahribatlar sonucunda ortaya çıkan, karıncalanma, elektrik çarpma, üşüme, yanma vb. şeklinde ağrılardır.

Devamı

Sakral Stimülasyon Nedir?
Sakral Stimülasyon Nedir?

Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral stimülasyon nöromodülasyon ameliyatlarının bir parçası olup; küçük abdest kaçırma, veya yapamama, büyük abdest kaçırma, mesane felci gibi sorunları olan hastalarda uygulanabilecek teknolojik bir tedavi yöntemidir.

Devamı

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!
İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!

Sakral sinir stimulatörü adı verilen mesane pili, kalbin ritmini düzenleyen pillerin büyüklüğünde olan bir cihazdır.

Devamı

Tremor (Titreme) Rahatsızlıkları Beyin Pili Ameliyatı İle Son Buluyor!
Tremor (Titreme) Rahatsızlıkları Beyin Pili Ameliyatı İle Son Buluyor!

Tremor; titreme anlamına gelmektedir ve çeşitli hastalıklarda görülebilir. Titreme, vücudun bir kısmının veya bir uzvun davranışın kontrol edilememesi halidir.

Devamı

Omurilik Pili ile Ağrılarınızdan Kurtulabilirsiniz!
Omurilik Pili ile Ağrılarınızdan Kurtulabilirsiniz!

Omurilik pili; omurilik zarının üzerine yerleştirilen bir nevi elektrik kablosu yardımıyla beyne giden uygunsuz ağrı sinyallerinin engellenmesidir.

Devamı