Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Parkinson hastalığı beyindeki dopamin üreten hücrelerin kaybıyla oluşan beden hareketlerinin yavaşlamasına yol açan bir hastalıktır. Bir beyin hastalığı olan Parkinson hastalığı dopamin sentezleyen hücrelerin hasara uğramasıyla oluşur. Parkinson hastalığının yol açtığı hareket bozukluğu ilerleyici ve kroniktir.  Beyinde dopamin eksikliği arttıkça hastalık da ilerler.

Parkinson hastalığı olan kişilerin yakınları için hastalık hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli bir konudur. Hastada hareket kaybına neden olan parkinson hastalığı, zihinsel ve ruhsal süreçleri etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın tedavi sürecinde hastaya tam destek verebilmek için hastalığın tüm detaylarını bilmek gerekir. Parkinson hastalığında hastanın yakınları, hastayla ilgilenenler mutlaka hastalık hakkında detaylı bilgiye sahip olmalıdır.

Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir?

Parkinson hastalığının en sık görülen belirtisi titremedir. Dinlenme halindeyken elin titremesi çok belirgin bir göstergedir. Hareketlerde yavaşlama Parkinson hastalığı belirtilerinde en başlarda yer alır. Gündelik bedensel hareketlerin zamanla yapılması güçleşir. Hastalığın genel olarak; duruş ve denge problemleri, kas sertleşmesi, otomatik hareket kaybı, konuşma değişiklikleri, yazı değişiklikleri, kabızlık, uyku sorunları gibi belirtileri vardır.

Parkinson hastalarında; yutma güçlüğü,  düşünme güçlükleri, mesane problemleri de sık görülen etkiler arasında yer alır. Bunların dışında duygu durumunda da belirgin değişiklikler gözlenebilir. Depresyon da hastalığın genel belirtileri arasındadır. Belirtilerin şiddeti ve görülme durumu hastadan hastaya değişmektedir. Her hastada tüm bu belirtiler görülecek diye bir şey yoktur.

Parkinson hastalığı nasıl teşhis edilir?

Parkinson hastalığının teşhisinde özellikle kullanılan bir test ya da bir ölçüm yoktur. Nörolojik muayene sırasında klinik bulgular ve fizik muayenesi hastalığın teşhis edilmesini sağlar. Beyin tomografi gibi görüntüleme yöntemleri daha çok başka bir hastalığın olup olmadığını anlamak için kullanılır. SPECT ve PET taramaları beyinde başka bir hasar olup olmadığını anlamak için yararlıdır.

Parkinson hastalığının teşhisinde doğrudan tanıya olanak sağlayacak testler ya da ölçümler yoktur. Parkinson hastalığı belirtileri konusunda çok dikkatli olmak gerekir. Özellikle dinlenme esnasında ellerde titreme, bedensel sarsılma,  duruş ve denge sorunları gibi belirtiler varsa mutlaka hemen nörolojik muayene yapılması gerekir.

Benzer Yazılar

Vagus Pili Nedir?
Vagus Pili Nedir?

Halk arasında Vagus Pili, Sara Pili veya Epilepsi Pili olarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonu ülkemizde ilaç tedavisine dirençli yani ilaç kullanmasına rağmen sara nöbetleri devam eden hastalarda başarıyla uygulanan bir ameliyat yöntemidir.

Devamı

Sakral Stimülasyon Nedir?
Sakral Stimülasyon Nedir?

Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral stimülasyon nöromodülasyon ameliyatlarının bir parçası olup; küçük abdest kaçırma, veya yapamama, büyük abdest kaçırma, mesane felci gibi sorunları olan hastalarda uygulanabilecek teknolojik bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler
Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Buerger hastalığı atardamarların yapısında tıkanma ve hasar oluşumu ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Devamı

Başarısız Bel Cerrahisi Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?
Başarısız Bel Cerrahisi Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?

Genel olarak daha önce bel fıtığı omurilik darlığı veya kaması nedeniyle ameliyat olan kişilerin şikayetlerinin belirli süre içerisinde geçmemesi veya daha kötüye gitmesi olarak açıklayabiliriz.

Devamı

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!
İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!

Sakral sinir stimulatörü adı verilen mesane pili, kalbin ritmini düzenleyen pillerin büyüklüğünde olan bir cihazdır.

Devamı

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?
Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.

Devamı

Baklofen Pompası Nedir?
Baklofen Pompası Nedir?

Baklofen pompası; çeşitli sebeplerle uzuvlarda (kollarda bacaklarda) ve/veya gövdede gelişen ve ilaç tedavisine yanıtsız istemsiz katılık ve kasılmalarda (spastisite) kullanılan bir tür otomatik ilaç salınımı sağlayan bir cihazdır.

Devamı

Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!
Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!

Genel olarak gerçek nedeni belirlenemeyen, sinirlerde zona ve diyabet gibi rahatsızlıklara bağlı olarak devam eden tahribatlar sonucunda ortaya çıkan, karıncalanma, elektrik çarpma, üşüme, yanma vb. şeklinde ağrılardır.

Devamı

Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!
Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!

Beyin pili, vücutta meydana gelen hareket bozukluklarına neden olan bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Tremor (Titreme) Rahatsızlıkları Beyin Pili Ameliyatı İle Son Buluyor!
Tremor (Titreme) Rahatsızlıkları Beyin Pili Ameliyatı İle Son Buluyor!

Tremor; titreme anlamına gelmektedir ve çeşitli hastalıklarda görülebilir. Titreme, vücudun bir kısmının veya bir uzvun davranışın kontrol edilememesi halidir.

Devamı