Psikolojik sorun belirtileri nelerdir?
Günlük hayatımızda birçok sorunla yüz yüze geliyoruz. Bu sorunlar psikolojik yönden zorluklar yaşamamıza neden olabilmektedir. Gelişen bu problemlerin çeşitliliğine göre belirtilerde de değişiklik gözlemlenebilir. En yaygın semptomlar arasında şu belirtileri sıralayabiliriz:
Kas ağrıları,
Halsizlik,
Sürekli kötü hissetme, umutsuz olma,
Sağlıklı iletişim kuramama,
İştah kaybı,
Uyku düzeninde bozukluk,
Yalnız kalma isteği gibi belirtiler başlıca nedenler olarak gösterilebilir.
Psikolojik problemlerin başlıca nedenleri nelerdir?
Psikolojik sorunların nedenleri, kişi üzerindeki etkisi ve bunların seyri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bunlar kişinin konuyu algılama biçimine, yaşadığı problemlere, hayattan beklentisi ve olayların çıkış nedenine göre değişiklikler gösterebilmektedir. Yaygın görülen sebepler arasında; mevsimsel olarak görülen depresyon, içine kapanıklık gösterilebilir. Kişilerin mevsimsel yaşadıkları depresyonlar bireyde iştahsızlığa veya iştah kayıplarına yol açabilmektedir. Bunların dışında uykusuzluk, uyku düzensizliği, bakımsızlık, konsantre olamama gibi belirtiler görülebilir.
Depresyon nedir?
Depresyon kişinin kendini ve çevreyi algılyamaması ile iletişiminde bozulma, umutsuzluk ve enerji kaybı ile yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi olarak adlandırılabilir.
Anksiyete nedir?
Anksiyete bireyin genellikle, stres içinde yaşaması, sürekli huzursuz olması, sinirli ve endişe içinde olarak gözlemlenmesi gibi tanımlanabilir.
Panik atak nedir?
Panik atak her yaş grubunda gözlemlenebilir. Birbirinden farklı çok fazla farklı nedenlere bağlı psikolojik sorun çeşididir. Sıklıkla görülen panik atak belirtileri arasında; çarpıntı, aşırı titreme, baş dönmeleri ve ölüm korkusu gösterilebilir.
Psikolojik sorunların tanısı nasıl konulur?
Psikolojik sorunlar kişilerin yaşamış olduğu problemin büyüklüğüne veya kişinin bunu karşılayış şekline göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden tanı koyma hastalara göre değişiklik gösterir. Bu işlemler uzman bir psikolog ve psikiyatr tarafından yapılmalıdır. Bu belirtilere sahipseniz uzman bir psikoloğa danışmayı ihmal etmeyin.
Benzer Yazılar
Dijital Oyun Bağımlılığı Gençleri Nasıl Etkiliyor?
Obsesif kompulsif bozukluk; mantık dışı olduğu bilindiği halde, yeniden yeniden zihni meşgul eden ve kontrol altına alınmakta güçlük çekilen takıntıların neden olduğu, sıkıntının yok olması için bazı hareketleri birden fazla yapmak şeklinde seyreden bir psikiyatri bozukluktur.
Sosyal medya kullanım amaçlarını kişilere sorduğumuzda genelde; yakın çevre, aile ve dostlar ile iletişim içerisinde kalmak ve görünür olmak gibi cevaplar alıyoruz.
Panik atak; gerçek bir risk ya da aslında herhangi bir sebebi olmamasına rağmen, şiddetli fiziksel belirtilerle kendisini gösteren ve yoğun bir şekilde yaşanan korku atağıdır. Bu süreç oldukça korkutucudur.
Ülkemizde psikoterapi yaygınlığı ve buna duyulan talep 15 yıldır giderek artmaktadır.
Sanal Kumar Oynama Davranışı Ergenlik Yaşında Görülmeye Başlandı
Alışveriş bağımlılığı (onyomani); kişinin ihtiyacı olsun olmasın, bu durumun kendisini maddi anlamda zorlamasına rağmen satın alma dürtüsünü kontrol edememesidir.
Yeni başlayan romantik ilişkilerde; kişiler, yeni tanıştıkları partnerlerinin profillerini incelemeye epey zaman sarf edebiliyor.
Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri