Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzı kanseri nedir?
Kanser vakaların artış göstermesi ile beraber ülkemizde ne yazık ki en sık görülen kanser türlerinden birisi rahim ağzı kanseri olmaktadır. Her 200 kadının 4 ünde görülen bu kanser yüksek oranda HPV kaynaklı ortaya çıkmaktadır. 45 yaş altı kadınlarda sık görülebilen kanser türü olup genellikle erken teşhisi yapılmamaktadır.
Rahim ağrı kanseri nasıl tedavi edilir?
Rahim ağzı kanseri tedavisinde birçok yöntem bulunmaktadır ve aşama aşama bu tedavi yöntemleri kullanılır. Bu noktada risk gruplarına baktığımızda 5 seneden uzun doğum kontrol hapı kullanıyor iseniz rahim ağzı kanseri risk grupları arasında yer alır. Bununla birlikte sigara kullanımı ve beslenme de bu kansere yakalanmada en büyük etken olarak karşımıza çıkar. En önemli konulardan birisi ise cinselliktir. Eğer HPV virüsü taşıyan biri ile beraber olundu ise bu noktada risk grubunda yer aldığınızı söylemek mümkün. Rahim ağzı kanseri tedavisinde 3 yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki cerrahi yöntemdir. Cerrahi yöntemde kanser bir operasyon ile vücuttan alınır. Ancak bu noktada kanserin bir yayılım göstermemiş olması önemli bir kriterdir. Eğer kanser yayılmış ise bu noktada cerrahi yöntem kesin bir sonuç vermez. Hatta başarısız bir operasyon olur. Diğer bir yöntem ise total histerektomi yöntemidir. Bu yöntem kanser hücresi yayılmış ise tercih edilir ve tüm rahim cerrahi bir operasyon ile alınır. Eğer bu operasyon sırasında yumurtalıklara bir yayılma olmuş ise cerrahi yöntemin ismi o oferektomili total histerektomi olarak adlandırılmaktadır. Bu operasyon seçiminde hastalığın evresi oldukça önemli bir konudur. Rahim ağzı kanserinde son yöntem ise radyoterapi yöntemidir. Bu yöntem direkt olarak kullanılamaz. Eğer hastaya cerrahi yöntemler uygulanmış ancak tümör hücresi şüphesi hala mevcut ise bu noktada radyoterapi yöntemi kullanılmaktadır.
Rahim ağzı kanseri son derece sinsi ilerleyen ve kendini son evrede belli edebilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle belirtilerin yaşanması halinde vakit kaybetmeden doktora gidilmeli ve gerekli testler yaptırılmalıdır. Bununla birlikte düzenli simir testlerinin de yaptırılması erken teşhis için son derece önem arz etmektedir.
Benzer Yazılar
Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.
Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ gebeleri gripten kurtaracak ipuçlarını anlatıyor.
Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek -196 derecede saklanması sürecini ifade eder
Rahim ağzındaki ve vajinada yer alan küçük bezelerden salgılanan sıvıya vajina akıntısı denir. Salgılanan bu sıvı; oluşan döküntüleri ve eski hücreleri yok etmek için her gün vajinadan akar, üreme sistemi ve vajinayı sağlıklı tutmasını sağlar.
Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.
Hamilelikte ideal kilo alımı olarak bir değerlendirme yoktur.
Kanser vakaların artış göstermesi ile beraber ülkemizde ne yazık ki en sık görülen kanser türlerinden birisi rahim ağzı...
Kadınların cinsel hazzında, orgazm olmasında her zaman adı geçen