Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Ramazanda Mide Ve Kilo Problemleriyle Karşılaşmak İstemiyorsanız Dikkat!

Ramazanda Mide Ve Kilo Problemleriyle Karşılaşmak İstemiyorsanız Dikkat!

Ramazan ayında uzun süren açlıktan sonra kişiler yemek sonrası ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali şikayetleri yaşayabilmektedirler. Kimileri de düzensiz yeme sonucu kilo problemleriyle karşılaşmaktadır. Peki ya Ramazanda beslenme düzeni nasıl olmalıdır? Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan açıkladı.

“İftar Sofrasında Çorba İle Başlangıç Yapılmalı”

Ramazan ayında uzun süren açlıklar kan şekerinde belirgin düzeyde düşmelere sebep olmaktadır. Kişiler iftar anında hızlı yemek yerseler kan şekeri hızla yükseleceğinden ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali şikayetlerinin yaşanabilineceğini söyleyen Diyetisyen Derya Fidan, “Bu durumun oluşmaması ve günlük enerjinin daha iyi olabilmesi için mutlaka sahura kalkılmalı ve günlük alınması gereken besin öğelerinin önemli kısmı karşılanmalıdır. İftar sofrasında ise çorba ile başlangıç yapılmalı devamında 10 dakika ara verilerek kan şekeri dengesi sağlandıktan sonra ana yemeğe geçilmelidir” dedi.

Sahurda Tam Buğday Veya Çavdar Unlu Ekmek Tercih Ederseniz Daha Uzun Tok Kalırsınız

“Sahur öğününde hafif yiyecekler tercih edilmeli, kahvaltılıklar masada yerini almalıdır. Protein kaynaklarından süt, yoğurt, ayran, yumurta, peynir çeşitlerinden zengin bir sofra olarak planlama yapılmalı, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Sahurda zeytin ve zeytin ezmesi gibi tuzlu besinler yerine yağlı tohum kaynaklarından ceviz, badem, fındık tercih edilmelidir. Ekmek, en önemli karbonhidrat kaynağıdır ve kişinin gün içinde ki sağlanacak enerjisinin büyük kısmını karşılamaktadır” diye açıklayan beslenme ve diyet uzmanı, ertesi gün daha uzun süre tok kalmak ve daha dinç bir gün geçirmek isteniliyorsa ekmeğin beyaz undan yapılmış değil, tam buğday unu veya çavdar unundan yapılmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Pideyi Çok Tüketmeyin

Uzun süren açlığın ardından iftar sofrasında hızlı başlangıçlar yapmak mide şikayetlerinin yanı sıra kan şekeri dengesizliğine sebep olacağını söyleyen Fidan, “İftarın ilk kısmında başlangıç olarak iftariyeliklerden hurma veya kayısı tercih edilerek kan şekeri dengesi sağlanmalıdır. Çorba ile devam edilerek sonrasında en az 15 dakika ara verilmeli ve mide rahatsızlıklarının önüne geçilmelidir. Ana yemekte yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Etin pişirme yöntemlerine dikkat edilerek proteini denatüre etmeden vücut için gerekli miktarda alınmalı, salata çeşitlerine önem verilmelidir. Kilo problemi yaşayan kişilerin karbonhidrat kaynaklarından olan pideye dikkat etmeli, bir avuç büyüklüğünden fazla olacak şekilde tüketmemelidir” şeklinde konuştu.

Sahuru Atlamayın, Kilo Almayın

Ramazanda kilo almanın bir kaç yönlü sebebi vardır. Bunlardan birincisinin sahur yapmadan akşamdan yemek yenip yatılması olduğunu belirten Diyetisyen Derya Fidan, uzun süren açlıkların metabolizma hızını düşürdüğünü ve vücutta yağ yapımına neden olduğunu, sahura kalkmadan oruca niyetlenmenin de bu durumu tetiklediğini söyledi. Metabolizma hızını arttıran ve vücudu toksinlerden arındıran su ise bedenimiz için çok önemli bir yere sahiptir. Günlük vücut su ihtiyacının iftardan sahura kadar olan zaman zarfında karşılanamaması metabolizma hızını düşüreceğinden kilo alımına sebep olabilmektedir.

İftarda Yemeği Daha Yavaş Yiyin

“Ramazan tatlılarının miktarını ve sıklığını fazla kaçırmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo alımını hızlandırmaktadır” diyen Fidan, “Ramazanda kilo alımının önüne geçmek için, gün boyu aç kalarak metabolizma çalışma hızının azaldığı bu durumda iftarda yemeklere hızlı geçiş yapılmamalı, sofrada daha yavaş yemek yenerek besinlerin tolerasyonunu arttırmaya yardımcı olunmalıdır” dedi.

Kimler Oruç Tutmamalı?

“Kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler, ilaç saati ve dozlarıyla alakalı mutlaka hekimine danışmalı, gerekirse bir beslenme uzmanı takibinde oruç tutmalıdır. Diyabet tanısı olan, insülin kullanan veya aktif hipoglisemik ataklar geçiren bireylerin genel sağlık durumları açısından oruç tutmaları sakıncalı olabilmektedir” diyerek uyarılarda bulunan Dyt. Derya Fidan, emziren annelerin oruç tutması süt verimini ve kalitesini etkileyebileceğinden, hamile bayanların ise gerekli besin ihtiyacının karşılanamayacağından oruç tutmalarının risk oluşturacağını söyledi.

Benzer Yazılar

Yaza Daha Sağlıklı Girmek İçin Bu Maddeleri Gözden Geçirmeyi Unutmayın
Yaza Daha Sağlıklı Girmek İçin Bu Maddeleri Gözden Geçirmeyi Unutmayın

Yazın sıcakların artmasıyla tüketilen besinlere biraz daha dikkat edilmesi gerekebiliyor.

Devamı

10 Adımda Sağlıklı Ramazan Önerileri
10 Adımda Sağlıklı Ramazan Önerileri

Uzun süre aç kalan mideyi sıcak veya ılık içimi ile rahatlatan tek besin çorbadır. Çorbanın yavaşça içilmesi; uzun süreli açlıkta oluşan, yemeği bir anda yeme isteğini de engeller.

Devamı

“2019’da Nasıl Olsa Diyete Başlarım” Demeyin!
“2019’da Nasıl Olsa Diyete Başlarım” Demeyin!

Yılbaşı gününden de önce başlayan ofis kutlamaları ve yılbaşı balolarını da düşünecek olursak yılın son aylarında yiyecek içecek kontrolündeki sınavımız biraz daha zor geçiyor.

Devamı

Kahvaltı Çocukların Okul Başarısını Etkiliyor!
Kahvaltı Çocukların Okul Başarısını Etkiliyor!

Çocukların beslenme alışkanlıklarının gelişmesinde aile, okul ve yaşadıkları ortam en önemli etkenlerdir. Okul çağı çocuklarının beslenmesi, bedensel ve zihinsel gelişimleri için oldukça önemli bir yere sahiptir.

Devamı

Yarıyıl Tatilinde Çocuklar İçin Pratik Beslenme İpuçları!
Yarıyıl Tatilinde Çocuklar İçin Pratik Beslenme İpuçları!

Tatil de olsa, ailecek günde; 5 porsiyon sebze ve meyve tüketme hedefinizin olduğunu, çocuklarınıza hatırlatın

Devamı

  Obezite Gebelik İçin Tehlike!
Obezite Gebelik İçin Tehlike!

Hastalık beyinin kasları kontrol etme kabiliyetini etkileyen ve gelişmekte olan bölümündeki hasardan kaynaklanmaktadır. Beyin felcine maruz kalmış birçok insan çeşitli sağlık sorunları yaşamaktadır:

Devamı

Bağışıklıklarınızı 5 Adımda Güçlendirin!
Bağışıklıklarınızı 5 Adımda Güçlendirin!

Bağışıklıklarınızı 5 Adımda Güçlendirin!

Devamı

Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!
Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!

Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!

Devamı

Önlenebilir Bir Tehlike Obezite
Önlenebilir Bir Tehlike Obezite

Dünyada önlenebilir ölümler sırasında ikinci sırada bulunan obezite yaşamı tüm yönleriyle etkisi altına alan bir hastalıktır

Devamı

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?
Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Devamı