Ramsay Hunt Sendromu Nedir?

Ramsay hunt sendromu, zona ve suçiçeğine neden olan, varicella zoster adındaki virüs nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bulguları zona ve suçiçeği hastalıklarına benzese de Ramsay Hunt sendromu kulağın içinde bulunan uçuk şeklindeki yaralar ve şiddetli baş ağrısı belirtileriyle diğerlerinden ayrılmaktadır.
Tipik olarak yetişkinlerde ve yaşlılarda görülen RHS, yüz kaslarını kontrol eden sinir hücresinin virüs tarafından enfekte edilmesi sonucu ortaya çıkmakta ve bu nedenden ötürü yüz felci gibi semptomlara neden olmaktadır. Genellikle kulak çevresinde veya içinde görülmektedir. Belirtileri ise; kulak ağrısı, kulakta çınlama, şiddetli baş dönmesi, işitme kayıpları, saç derisinde dökülme ve göz kuruluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer belirtiler arasında ise yüz, kulak, ağız içi ve kafa derisinde kabarcıklar ve kaşıntı yer almaktadır.
Radyolojik taramalar ve kan testi yoluyla teşhisi konulabilen ramsay hunt sendromunda, kanser veya immun yetmezliği olan kişilerde virüs daha derin dokulara etki edebilmektedir. Ender olarak omurilik iltihabı, damar iltihaplanması, ataksi, beyin iltihabı, kalıcı işitme kaybı gibi komplikasyonların gelişmesine neden olabilir.
Sendroma yakalananların kişilerin büyük kısmı bir ay içerisinde hastalıktan kurtulsa da sinir dokularındaki hasarın büyük olduğu hastaların süresi iyileşme daha uzun sürebilmektedir.
Ramsay Hunt hastalığının tedavisinde antiviral ilaçlar, bağışıklık güçlendirici destekler, ağrı kesiciler ve yüz kaslarını çalıştıran egzersizler tercih edilmektedir.
Sanılanın aksine RHS bulaşıcı değildir ve önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerin bağışıklık sisteminde uyku halinde olan virüsün tekrar aktif hale gelmesiyle RHS hastalığı ortaya çıkar. Ancak bu hastalıkta virüsün yeniden aktif olmasının ve fasiyal siniri etkilemesinin nedeni henüz bilinmemektedir. Ramsey Hunt sendromu nadir görülen bir hastalık olarak değerlendirilmektedir.
Benzer Yazılar
Küçük buruna sahip olan kişilerin hep ne kadar şanslı oldukları düşünülür.
Eğer koku alamıyorsanız hemen telaş yapmanıza gerek yok. “Koku alamıyorum” dediğiniz durumun ne zaman ortaya çıktığını hatırlamaya çalışmanız gerekmekte. Bu bir viral enfeksiyon sonrası bir kaç günlük bir durum ise geçici olabilir.
Halk arasında iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bildiğimiz vertigo (BPPV); başın pozisyonu ile birden başlar ve kısa sürerek tüm dünyanın başınıza yıkılmış olduğu hissini veren bir baş dönme çeşididir.
Yaklaşık olarak beş yaşındaki her iki çocuktan birinde, geniz eti ve bunlara bağlı sorunlar görülür.
Tıbbi sözlükteki terimi afoni, sesin tamamen kaybı olarak karşılık bulurken; disfoni terimi, sesin kaybı veya sesin bozukluğu olarak tanımlanır.
İşitme duyu hücreleri otik kapsül denilen ve denge bölümünü sarmakta olan sert kemiğin hastalığına otoskleroz denir.
Cerrahi yöntemler esnasında birçok sıcak enerji tekniği kullanılmaktadır.
Soğuk ve mevsimsel ani değişen havalar hastalıklara ön ayak oluyor.
Horlama, apne ve uyku bozuklukları kişilerin; hayat kalitesini, özel hayatlarını, günlük performanslarını, iş ve okul başarılarını doğrudan etkileyen önemli bir sağlık sorunudur.