Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Sağlıklı Beslen Meme Kanseri Riskini Düşür!

Sağlıklı Beslen Meme Kanseri Riskini Düşür!

Meme kanseri, kadınlarda ilk sırada görülen kanser türü. Sağlıklı beslenme; hemen hemen herkesin yaşam kalitesini yükselten bir unsur olmakla birlikte, kadınlarda en sık görülen meme kanseri görülme olasılığını da düşürüyor!

Fazla Kilo Risk Unsuru!

Meme kanserinde biz beslenme uzmanlarını ve bireyleri ilgilendiren en önemli konulardan biri, kişinin ideal ağırlığın korunmasıdır. İdeal, bir diğer deyişle “sağlıklı kiloda” olmak, meme kanserinin görülme ve/veya nüks etme riskini azaltmaya yardımcı olan bir faktör. Ayrıca çalışmalar, meme kanseri tanısı sonrası kilo alan kadınlarda yeniden kanser görülme riskinin de yüksek olduğunu gösteriyor. Aşırı kilolu kadınlarda menopoz sonrası meme kanserine yakalanma riskinin, sağlıklı kilosunda olan kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu yapılan çalışmalardan çıkan sonuçlar arasında!

Meme Kanserinden Korunmak İçin Beslenme Önerileri:

  • İdeal vücut ağırlığınızda olun, değilseniz kısa sürede harekete geçin.
  • Sebze ve meyve tüketiminizi her gün minimum 5 porsiyon olarak hedefleyin. Bunun 3 porsiyonunun sebze, 2 porsiyonunun meyve olması besin öğesi dağılımı açısından ideal olacaktır. Sebze ve meyve tercihlerinizin hep aynı rutinde değil, mümkün olduğunca renk renk, çeşit çeşit olmasına özen gösterin.
  • Kurubaklagilleri haftanın ortalama 2 günü beslenmenize dahil edin. Böylelikle hem bitkisel protein alımınızı hem de lif (posa) tüketiminizi desteklemiş olursunuz.
  • Meme kanseriyle ilişkisi üzerine en çok çalışılan konulardan biri diyetin içerdiği “yağ” meselesidir. Günlük yağ alımınızı sınırlamanız ve sağlıklı yağ kaynaklarını tercih etmeniz sizi güvende tutacaktır. Beslenmenize hayvansal kaynaklı yağlardan ziyade bitkisel kaynaklı yağlar hakim olmalı. Listenin en başına zeytinyağını yazdıktan sonra ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlardan gelecek sağlıklı yağları da beslenmenize dahil edin. Bu besinlerden gelen E vitamini çok güçlü bir antioksidandır ve vücudunuzun savaş gücünü arttırır. Sağlıklı olarak nitelendirdiğimiz bu yağları ise kesinlikle yakmamak önemli. Besinleri pişirime yöntemimiz özellikle yağ içeren besinlerin sağlıksız forma dönüşümünde oldukça etkilidir. Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumları kavrulmamış tüketelim, yemeklerimizi pişirme metotlarımızdan kızartmayı çıkartalım.
  • Trans yağ asitlerinden, özellikle paketli/işlenmiş gıdalardan uzak duralım. Besinleri yağda kızartarak yemek de yine trans yağ asidi alımı arttıran faktörlerden biridir.
  • Kırmızı et tüketiminizi haftada 1-2 gün şeklinde sınırlamanız genel sağlık açısından idealdir.
  • Kalori içeriği yoğun, besin değeri olmayan işlenmiş hazır ürünlerden uzak duralım. Bunlar hem kolay kilo almanıza neden olarak sizi ideal kilonuzdan uzaklaştıran hem de mikro besin öğesi içeriği çok düşük olan maddelerdir. Vücudu gerçek anlamda beslemez, sadece boş kalori sunarlar.
  • Günlük su tüketiminizi ortalama 8-10 bardak su içmek üzerine ayarlayın. Böylelikle suyun vücudunuzdaki toksinleri uzaklaştırma etkisinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
  • Stres her hastalığın altında yatan, kolaylıkla çözülemeyen bir faktör. Ancak günlük fiziksel aktivitenizi arttırarak hem stres seviyenizi daha aşağılara çekebilir hem ideal kilonuzu koruyarak bir diğer riski ortadan kaldırmış olursunuz. Bir taşla iki kuş!

Benzer Yazılar

Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Beslenme Tavsiyeleri!
Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Beslenme Tavsiyeleri!

Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Beslenme Tavsiyeleri!

Devamı

Koronavirüs Sürecinde Sahur Ve İftar Önerileri
Koronavirüs Sürecinde Sahur Ve İftar Önerileri

Akut veya kronik hastalıklara sahip olan insanlar için oruç ibadeti sakıncalı olabilecekken kronik rahatsızlığı bulunan bazı bireyler yine de oruç tutmayı isteyebilirler. Bu durumda sağlık takiplerini yapan hekimlerin ve diyetisyenlerin önerilerine uyarak hareket etmeleri gerekmektedir.

Devamı

Dünya Süt Günü: Bir Bardak Dolusu Sağlık
Dünya Süt Günü: Bir Bardak Dolusu Sağlık

İlk besin olan anne sütünden sonra, süt ve süt ürünleri tüm dünya genelinde temel besin gruplarından biri olarak kabul ediliyor.

Devamı

Hangi Besinler Ödem Atmaya İyi Gelir?
Hangi Besinler Ödem Atmaya İyi Gelir?

Vücutta ödem neden oluşur? Ödem atıcı yiyecekler ve tarifler nelerdir?

Devamı

Koronavirüs Salgını Varken Oruç Tutmak Riskli mi?
Koronavirüs Salgını Varken Oruç Tutmak Riskli mi?

Koronavirüs salgını gündemdeyken, oruç tutmak riskli mi?

Devamı

Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!
Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!

Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!

Devamı

Bulimia Nervoza Nedir?
Bulimia Nervoza Nedir?

Bulimia Nervoza Nedir?

Devamı

Vardiyalı Çalışanlara Diyetisyen Uyarısı!
Vardiyalı Çalışanlara Diyetisyen Uyarısı!

Vardiyalı çalışmalarda vücut saati döngülerinde bir takım değişiklikler meydana gelmektedir.

Devamı

 Bayramda Aldığınız Kalorileri Kendiniz Telafi Etmeye Çalışmayın
Bayramda Aldığınız Kalorileri Kendiniz Telafi Etmeye Çalışmayın

Gün içine yayılmış bir şekilde su tüketmeyi kesinlikle unutmayın.

Devamı