Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Sağlıklı Beslen Meme Kanseri Riskini Düşür!

Sağlıklı Beslen Meme Kanseri Riskini Düşür!

Meme kanseri, kadınlarda ilk sırada görülen kanser türü. Sağlıklı beslenme; hemen hemen herkesin yaşam kalitesini yükselten bir unsur olmakla birlikte, kadınlarda en sık görülen meme kanseri görülme olasılığını da düşürüyor!

Fazla Kilo Risk Unsuru!

Meme kanserinde biz beslenme uzmanlarını ve bireyleri ilgilendiren en önemli konulardan biri, kişinin ideal ağırlığın korunmasıdır. İdeal, bir diğer deyişle “sağlıklı kiloda” olmak, meme kanserinin görülme ve/veya nüks etme riskini azaltmaya yardımcı olan bir faktör. Ayrıca çalışmalar, meme kanseri tanısı sonrası kilo alan kadınlarda yeniden kanser görülme riskinin de yüksek olduğunu gösteriyor. Aşırı kilolu kadınlarda menopoz sonrası meme kanserine yakalanma riskinin, sağlıklı kilosunda olan kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu yapılan çalışmalardan çıkan sonuçlar arasında!

Meme Kanserinden Korunmak İçin Beslenme Önerileri:

  • İdeal vücut ağırlığınızda olun, değilseniz kısa sürede harekete geçin.
  • Sebze ve meyve tüketiminizi her gün minimum 5 porsiyon olarak hedefleyin. Bunun 3 porsiyonunun sebze, 2 porsiyonunun meyve olması besin öğesi dağılımı açısından ideal olacaktır. Sebze ve meyve tercihlerinizin hep aynı rutinde değil, mümkün olduğunca renk renk, çeşit çeşit olmasına özen gösterin.
  • Kurubaklagilleri haftanın ortalama 2 günü beslenmenize dahil edin. Böylelikle hem bitkisel protein alımınızı hem de lif (posa) tüketiminizi desteklemiş olursunuz.
  • Meme kanseriyle ilişkisi üzerine en çok çalışılan konulardan biri diyetin içerdiği “yağ” meselesidir. Günlük yağ alımınızı sınırlamanız ve sağlıklı yağ kaynaklarını tercih etmeniz sizi güvende tutacaktır. Beslenmenize hayvansal kaynaklı yağlardan ziyade bitkisel kaynaklı yağlar hakim olmalı. Listenin en başına zeytinyağını yazdıktan sonra ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlardan gelecek sağlıklı yağları da beslenmenize dahil edin. Bu besinlerden gelen E vitamini çok güçlü bir antioksidandır ve vücudunuzun savaş gücünü arttırır. Sağlıklı olarak nitelendirdiğimiz bu yağları ise kesinlikle yakmamak önemli. Besinleri pişirime yöntemimiz özellikle yağ içeren besinlerin sağlıksız forma dönüşümünde oldukça etkilidir. Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumları kavrulmamış tüketelim, yemeklerimizi pişirme metotlarımızdan kızartmayı çıkartalım.
  • Trans yağ asitlerinden, özellikle paketli/işlenmiş gıdalardan uzak duralım. Besinleri yağda kızartarak yemek de yine trans yağ asidi alımı arttıran faktörlerden biridir.
  • Kırmızı et tüketiminizi haftada 1-2 gün şeklinde sınırlamanız genel sağlık açısından idealdir.
  • Kalori içeriği yoğun, besin değeri olmayan işlenmiş hazır ürünlerden uzak duralım. Bunlar hem kolay kilo almanıza neden olarak sizi ideal kilonuzdan uzaklaştıran hem de mikro besin öğesi içeriği çok düşük olan maddelerdir. Vücudu gerçek anlamda beslemez, sadece boş kalori sunarlar.
  • Günlük su tüketiminizi ortalama 8-10 bardak su içmek üzerine ayarlayın. Böylelikle suyun vücudunuzdaki toksinleri uzaklaştırma etkisinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
  • Stres her hastalığın altında yatan, kolaylıkla çözülemeyen bir faktör. Ancak günlük fiziksel aktivitenizi arttırarak hem stres seviyenizi daha aşağılara çekebilir hem ideal kilonuzu koruyarak bir diğer riski ortadan kaldırmış olursunuz. Bir taşla iki kuş!

Benzer Yazılar

Bayramda Kilo Alımına Dikkat!
Bayramda Kilo Alımına Dikkat!

Ramazan ayı süresince uzun bir dönem aç kalma ve öğünlerin ikiye düşmesi nedeni ile normal bir beslenme düzeni olmamaktadır

Devamı

Yaza Sağlıklı ve Fit Girmek İsteyenlere Özel Diyetler
Yaza Sağlıklı ve Fit Girmek İsteyenlere Özel Diyetler

Değişim vakti! Mevsimler gelip geçerken doğanın bize sunduğu besinler dahi değişiyor. Biz de bu değişime ayak uydurmalı, beslenmemizi yeniden gözden geçirmeliyiz

Devamı

10 Adımda Sağlıklı Ramazan Önerileri
10 Adımda Sağlıklı Ramazan Önerileri

Uzun süre aç kalan mideyi sıcak veya ılık içimi ile rahatlatan tek besin çorbadır. Çorbanın yavaşça içilmesi; uzun süreli açlıkta oluşan, yemeği bir anda yeme isteğini de engeller.

Devamı

  Obezite Gebelik İçin Tehlike!
Obezite Gebelik İçin Tehlike!

Hastalık beyinin kasları kontrol etme kabiliyetini etkileyen ve gelişmekte olan bölümündeki hasardan kaynaklanmaktadır. Beyin felcine maruz kalmış birçok insan çeşitli sağlık sorunları yaşamaktadır:

Devamı

Kolesterol Hakkında En Çok Merak Edilenler!
Kolesterol Hakkında En Çok Merak Edilenler!

Kolesterol ile alakalı duyduğumuz doğru veya yanlış birçok bilgi var. Peki bunlardan hangileri doğru?

Devamı

Polikistik Over Sendromunda Beslenme Önerileri
Polikistik Over Sendromunda Beslenme Önerileri

Polikistik Over Sendorumu, üreme çağında olan yaklaşık her dört kadından birini etkileyen ve çok sık görülen kadın endokrin bozukluklarından biridir.

Devamı

Diyetiniz Başarısız Olduysa Sebepleri Bunlar Olabilir!
Diyetiniz Başarısız Olduysa Sebepleri Bunlar Olabilir!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, diyet yapanların farkında olmadan en sık yaptığı hataları açıkladı.

Devamı

Kişiye Özel Beslenme Takvimi Nasıl Oluşturulur?
Kişiye Özel Beslenme Takvimi Nasıl Oluşturulur?

Başarısızlıkla sonuçlanan diyetler genelde moral bozucu olabiliyor ve kişinin motivasyonunu olumsuz etkileyebiliyor.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı