Sakral Stimülasyon Nedir?

Sakral Stimülasyon Nedir?

Sakral stimülasyon nedir?

Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral stimülasyon nöromodülasyon ameliyatlarının bir parçası olup; küçük abdest kaçırma, veya yapamama, büyük abdest kaçırma, mesane felci gibi sorunları olan hastalarda uygulanabilecek teknolojik bir tedavi yöntemidir. Sistem iş göremeyen sinir sistemlerinin bir pil yardımıyla desteklenmesi mantığına dayanmaktadır.

Sakral stimülasyon-mesane pili nedir? Kimlere uygulanabilir?

  • İdrarını yani küçük abdestini yapamayanlar veya kaçıranlarda
  • Sık sık idrarı gelenlerde
  • İdrarı geldiğinde idrarını tuvalete yetiştiremeyen veya tutamayanlarda
  • Gayta yani büyük abdestini kaçıranlarda
  • Kronik kabızlık yaşayanlarda 
  • Nörojen mesanede
  • İnterstisyel Sistitte
  • Ağrılı cinsel ilişkide
  • Pelvik ağrıda
  • Belinde kese ile doğan ve bu sebeple küçük-büyük abdest sorunu yaşayanlar

bu tedavi yöntemine başvurabilir.

Sakral stimülasyon-mesane pilinin avantajları nelerdir?

  • Öncesinde test işleminin gerçekleştirilmesi hastanın bu tedaviden fayda görüp görmeyeceğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.
  • Test işlemi ve pilin kalıcı yerleştirilmesi işlemi lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında yapıldığından genel anestezinin sahip olduğu riskler yoktur.
  • Uzaktan kumanda sayesinde dilediğiniz zaman ayar yapılabilmekte ve hatta istenirse cihaz tamamen kapatılabilmektedir. 
  • Pil şar edilebilir olduğundan ömrü 15 seneye kadar uzayabilmektedir.

Mesane pili ameliyatı nasıl yapılır?

Hasta uyanıkken ve bölgesel uyuşturma metodu ile yapılan bu ameliyatta, hasta öncelikle ameliyat masasına yüz üstü olarak yatırılır ve gerekli bölgesel uyuşturma işlemi yapıldıktan sonra orta kalınlıkta bir iğne ile mesaneye giden sinirlerin omurilikten çıktığı noktaya seyyar röntgen yardımıyla ilerlenir. Bu bölgeye ulaştıktan emin olunduktan sonra test sinyalleri gönderilerek hastadaki yanıt gözlenir, yanıt beklenen gibi ise mevcut iğne yardımıyla elektrot (kablo) mesaneye giden sinir üzerine yerleştirilerek olması gereken miktarda ilerletilir ve gereken yere ulaşıldığından emin olmak için test akımları verilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra kablolar geçici bir pile bağlanır ve hasta taburcu edilerek test sürecine alınır. Test sürecinin sonunda hastanın fayda gördüğünü belirtmesi durumunda hastaya kalıcı yeni pil gene bölgesel uyuşturma altında oldukça kısa bir işlemle cilt altına yerleştirilir. Kalıcı pilin yerleştirilmesinin ardından dışarıda hiçbir cihaz kalmaz her şey cilt altına gömülü hale gelir.

Mesane pili ameliyatı yapılmasına nasıl karar verilir?

Ameliyatın uygulanmasına Beyin ve Sinir Cerrahisi, Üroloji veya Genel Cerrahi, Nöroloji ve Psikiyatri hekimlerinden oluşan bir heyetle karar verilmektedir. Heyetin tüm üyeleri öncelikle hastayı muayene eder ve hastanın uygun olduğu kanaatine varılır ise hastaya test girişiminin yapılmasına karar verilir. Test girişimi sonrasında hasta fayda gördüğünü beyan eder ise kalıcı pilin yerleştirilmesine karar verilir. Test uygulaması bu ameliyatın en büyük avantajları arasında sayılabilir. Bu sayede kişinin bu ameliyattan fayda görüp görmeyeceği net olarak anlaşılmaktadır.

Ameliyatın riskleri nelerdir?

Enfeksiyon riski

Ameliyat öncesi verilecek antibiyotik dozu ve ameliyat sırasında sterilizasyon koşullarına azami özen gösterilmesi ile oldukça azaltılabilmektedir.

Sinirde oluşabilecek hasarlar

Bu tip risklerin oluşma oranı oldukça düşüktür tecrübeli ellerde oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Sinirde bir hasara sebep olunur ise ağrıya sebep olabilmektedir o yüzden bu girişimin mutlaka tecrübeli ellerde uygulanması önerilir.

Hangi koşullarda uygulanmamalıdır?

  • Hastada psikiyatrik bir bozukluk olması durumunda,
  • Hastadaki ağrı, depresyon gibi psikolojik bazı sebeplere bağlı ise,
  • Hastada ağrının sebebini açıklayacak ve ameliyat ile giderilebilecek bir durum var ise,
  • Girişimin yapılacağı bölgede bir enfeksiyon var ise,
  • Test girişimine olumlu yanıt şüpheli ise.

Benzer Yazılar

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?
Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.

Devamı

Epilepsi Hastalığı Nedir?
Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur.

Devamı

Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?
Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?

Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen derin beyin stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması ve bu sayede beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır.

Devamı

Nörojen Mesane Nedir?
Nörojen Mesane Nedir?

Mesanenin yani idrar torbasının, normal fonksiyonu, idrarı düşük basınçta depolamak ve işeme hissi oluştuğunda, isteğe bağlı olarak kontrollü bir şekilde boşaltmaktır.

Devamı

Baklofen Pompası Nedir?
Baklofen Pompası Nedir?

Baklofen pompası; çeşitli sebeplerle uzuvlarda (kollarda bacaklarda) ve/veya gövdede gelişen ve ilaç tedavisine yanıtsız istemsiz katılık ve kasılmalarda (spastisite) kullanılan bir tür otomatik ilaç salınımı sağlayan bir cihazdır.

Devamı

Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!
Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!

Baklofen; kaslarda gelişen istemsiz kasılmayı giderici bir ilaçtır.

Devamı

Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler
Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Buerger hastalığı atardamarların yapısında tıkanma ve hasar oluşumu ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Devamı

Vagus Pili Nedir?
Vagus Pili Nedir?

Halk arasında Vagus Pili, Sara Pili veya Epilepsi Pili olarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonu ülkemizde ilaç tedavisine dirençli yani ilaç kullanmasına rağmen sara nöbetleri devam eden hastalarda başarıyla uygulanan bir ameliyat yöntemidir.

Devamı

Takıntılarınız Sizi Esir Almasın!
Takıntılarınız Sizi Esir Almasın!

Takıntılar, hayatımızı zorlaştıran yapmadan kesinlikle rahat edemediğimiz davranışlar! Birçok kişi takıntılarının farkında bile değildir, çünkü bu durum onlar için oldukça normaldir.

Devamı

Parkinson Artık Beyin Pili ile Tedavi Edilebiliyor!
Parkinson Artık Beyin Pili ile Tedavi Edilebiliyor!

Parkinson Artık Beyin Pili ile Tedavi Edilebiliyor!

Devamı