Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef Hastalığı Nedir?

Kronik bir hastalık olan sedef hastalığı bulaşıcı olmamakla birlikte sıklıkla dirseklerde, saçlarda, el veya ayaklarda ve dizlerde pullu ve kırmızı renkte görülebilmektedir. Bu kıarıklıklar pullu ve parlak olduğundan sedef hastalığı olarak yayılmıştır. Kaşıntı ve kanamalar ile kendini gösterebilirler. Süregelen bu hastalığın nedenleri arasında genetik etmenler ve çevresel faktörler gösterilebilir. Sedef hastalığını tetikleyen ve hızını arttıran özellikler arasında stres başlıca neden olarak görülmektedir. Bunlara ek olarak vücutta oluşacak enfeksiyonel hastalıklarda sedefi tetikleyebilirler.  Sedef hastalığı görülen kişilerin yüzde onluk kısmında artrit görülme riski de vardır. El ve ayaklardaki tırnaklarda soyulmalara bağlı şekil bozuklukları nedeni ile tırnak dökülmeleri de olabilecek ihtimaller arasındadır.

Sedef Hastalığının Görülme Nedenleri Nelerdir?

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat bağışıklık sistemi, genetik faktörler veya çevresel sebeplerin etki edilebileceği bilinmekte. Sedef hastalığını etkileyen birtakım faktörlerin olduğunu söylemiştik. Peki bunlar nelerdir?

Bunlar; cildi kaşıma, cildi çok fazla güneş ışınına maruz bırakma, çok fazla stres altında kalma ve bazı ilaçlar sedef hastalığını tetikleyen en büyük etmenler arasındadır. Bunun yanı sıra sigara ve alkol alımı da bu riskler arasında gösterilebilirler.

Sedef Hastalıkları Bulaşıcı Mıdır?

Çoğu kişinin aklında bu soru oluşmaltadır. Ama herhangi bir yayılma özelliği göstermeyen sedef bulaşıcı bir hastalık değildir.

Sedef Hastalıklarının Türleri Var Mıdır? Varsa Nelerdir?

Sedef hastalığının türleri vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Plak tipi sedef hastalığı: Bu tip hastaların çoğunda görülmektedir. Kendini diz veya dirseklerde kızarılık veya pullanmalarl gösterir.
  2. Ters sedef hastalığı: Bu tür ise sıklıkla koltuk altında veya kasıklar gibi derilerinizin katlanan kısımlarında gösterir.
  3. Eritrodermik sedef hastalığı: Genellikle tüm vücuda yayılarak kızarıklık ve deri dökülmeleri ile belirtiler verirler.
  4. Damla sedef hastalığı: Bu tip sedef hastalığı ise çoğunlukla çocuklarda sık görülmektedir. Damla şekli ile vücudun tümünde görülürler.

Bu İki Dosta Dikkat! Kuru Cilt Sedefi Tetikliyebilir!

Kuru ciltli hastalarda bir bölgede oluşan sedef hastanın tüm vücuduna yayılma özelliği gösterebilir. Fakat daha yağlı bir cilde sahip hastada sadece bu kızarıklık ve pullanmaların diz ve dirsek bölgesinde sabit kaldığını görebiliriz. Bu sebeple cildinizi yeterli seviyede nemlendirmeyi ihmal etmemelisiniz. Sedef hastaları aynı zamanda psikolojik tedavi de görmelidirler. 

Sedef Hastalıkları Tedavi Edilebilir Mi?

Elbette, her hastaya uygun tedavi seçenekleri mümkündür. Tedavi planlanırken hastalığın seviyesine ve bölgesine göre seçilir. Eğer döküntüler yüzde beşlik bir alanda mevcut ise kremler ile tedavi etmek mümkündür. Fakat yaygınlık gösteriyor ise farklı tedavi planlamaları da yapılabilir. Mutlaka uzman bir hekime danışmayı unutmayın.

 

Benzer Yazılar

El ve Ayaklar Neden Terler?
El ve Ayaklar Neden Terler?

Terlemek, insan doğasında oldukça normal bir şeydir, fizyolojik bir durumdur. Ancak bazı durumlarda; eller, ayaklar veya koltuk altları terleyerek kişileri rahatsız etmektedir.

Devamı

Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?
Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdi

Devamı

Soğuk Havalarda Cilt Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız?
Soğuk Havalarda Cilt Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız?

Soğuk kış günleri, genel sağlığımızın yanı sıra cildimizi de olumsuz yönde etkilemektedir.

Devamı

50 Yaş Üzeri Uygun Estetik Operasyonları Nelerdir?
50 Yaş Üzeri Uygun Estetik Operasyonları Nelerdir?

Estetik ameliyatlar her yaşın vazgeçilmezi! Her yaş grubunda yapılan estetik operasyonlar

Devamı

Cilt Sağlığın Seni Anlatır!
Cilt Sağlığın Seni Anlatır!

Sizinle ilgili ilk tüyoyu önce cildiniz verir.

Devamı

Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzama kızarıklık, kaşıntı ve döküntülere sebep olan bir cilt rahatsızlığıdır.

Devamı

Ayaklarınızın Bakıma İhtiyacı Olabilir!
Ayaklarınızın Bakıma İhtiyacı Olabilir!

Batık tırnak; kişinin ayak sağlığını tehdit ederek, yaşam kalitesini düşürür.

Devamı

“Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Arttırır”
“Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Arttırır”

Güneş yanıkları çocuklarda dahi, cilt kanseri riskini arttırır, bu nedenle güneşte her 2 saatte bir güneş kremini tekrar sürünüz.

Devamı

Mantar Tedavisi Nedir?
Mantar Tedavisi Nedir?

Organizmaların vücuda girmesi sonucunda ortaya çıkan cilt hastalığına mantar denir.

Devamı

Dermatoloji
Dermatoloji

Dermatoloji (Deribilimi), deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları ve Zührevi Hastalıkların (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) tanı ve tedavisi ile ilgilenir.

Devamı