Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Servisit nedir?
Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır. Kasıkta ağrı ve vajinada akıntı gibi şikayeti olan kadınların birçoğunda herhangi bir başka rahatsızlıkla beraber veya tek başına servisite rastlanılır.
Servisitin nedenleri nelerdir?
Servistin etkin bir şekilde tedavi edilmesi için altta yatan nedenin tanımlanması gerekir. Hastalığın nedeni basit bir irritan madde ise maddenin kullanılmaması halinde sorun çözülecektir. Altta yatan sorun eğer enfeksiyon kaynaklı ise planlanacak uygun tedavi ile hastalık iyileştirilir. Bu duruma neden olan önemli 3 mikroorganizmayı; klamidya, gonore ve trikomonas olarak sıralayabiliriz. Ayrıca, bazı alerjik maddeler de hastalık nedenleri arasında yer alır.
Servisitin belirtileri nelerdir?
Belirtiler, birçok hastalık ile benzerlik gösterir. Özellikli yakınma meydana gelmediği için kişinin bu durumdan şüphelenmesi pek mümkün değildir. Çoğu zaman farklı bir nedenle yapılan jinekolojik muayene esnasında fark edilir.
İlk belirti; regl döneminin bitişinde gelişen vajinal akıntıdır. Diğer belirtileri; anormal vajinal kanama, vajinada yanma, cinsel birleşme anında hissedilen ağrı, idrar yaparken yanma ve bel ağrısıdır. Tedavisi geciktirilmiş bir servisit; mukus yapımının bozulmasına ve kısırlığa neden olabilir. Servisitli anne adaylarında; düşük veya erken doğum riskine rastlanabilir.
Servisit tedavisi var mıdır?
- Koter: Bu yönte, uygulanan en eski ve klasik tedavi yöntemidir. Kalem şeklindeki bir prob ucunun yardımıyla elektrik akımı geçirilir ve ısı elde edilir. Tedavi yöntemleri arasında en son tercih edilen bir yöntemdir. Uygulama esnasında hafif bir ağrı duyulabilir. Sonrasında oluşan nedbe dokusunun rahim ağzının kanalında tıkanmalara neden olması söz konusudur.
- Kriyoterapi: Kotere göre avantajlıdır. Daha az ağrı hissedilir ve doku tahribi kontrollüdür. Daha az nedbe dokusunun oluşumuna olanak sağlar. Dolayısıyla, servikal kanalda daralmaya neden olmaz. Tabancaya benzer bir cihaz yardımıyla uygulanır. Bu tabanca ucuyla değdirilen yerler donar. Bir anestezi yöntemi uygulanmaz. Basit bir işlem olup, 10 dakika içinde sona erer.
- Lazer: Dokular lazer ile tahrip edilir. Kriyoterapi yöntemine kıyasla herhangi bir üstünlüğü yoktur.
Hangi tedavi olursa olsun; hücreler tahrip edildikten 1-2 hafta içinde bol sulu vajina akıntısı görülebilir. Bu sürede; lekelenme gibi kanama gelebilir. Bu sebepten dolayı işlem sonrasındaki ilk 2 hafta cinsel birliktelikten kaçınılması önemlidir. Tamamen iyileşme süresi 6-8 hafta arasındadır.
Servisitten korunmak için hangi önlemler alınmalıdır?
Servisitin korunma yöntemleri ve erken teşhisine olanak sağlayacak bazı önlemler vardır:
- Sağlık durumundan emin olmadığınız kişilerle cinsel ilişkiye girmeyin.
- İlişkiye gireceğiniz partnerinizde gonore belirtileri bulunuyorsa hemen doktorunuzla görüşün.
- Vajinal akıntı şikayetiniz önemseyin ve doktorunuza danışın.
- Herhangi bir şikayet duymasanız bile yılda 1 defa jinekolojik muayeneden geçin.
Benzer Yazılar
Rahimde bulunan genellikle iyi huylu halde seyir eden miyom; kadınlarda yaygın olarak sık görülüyor.
Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.
Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!
Pelvik Konjesyon Sendromu, 30-50 yaş arası kadınlarda rastlanan, pelvik bölgesinde kronik bir ağrı ile seyreden, yumurtalık etrafı ve rahim çevresindeki toplardamarların içinde kan birikmesi ile damar genişlemesine neden olan bir hastalıktır.
Jinekolojik Kanserler Tedavi Edilmezse Risklere Yol Açabilir
Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez.
Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.
Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır.
Cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya gelmesidir. Bebeğin yaklaşık dünyaya gelmesi 14 saat sürmektedir.