Sezeryan Doğan Bebeklerde Alerji ve Astım Riski Daha Mı Fazla?
Sezeryan Doğan Bebeklerde Alerji ve Astım Riski Daha Mı Fazla?
Günümüzde alerjik hastalıklar her geçen gün artıyor ve bunun nedenini sorguluyoruz. Sezeryanla doğum günümüzde çok yaygınlaştı. Yıllar önce parmakla sayılır kadar az sayıda sezeryanla doğum olurken günümüzde doğumların büyük bir kısmı sezeryanla gerçekleşiyor. Sezaryen doğum alerjik hastalıklara yakalanmayı artırıyor.
Doğum sonrası her bebek biraz alerjiye eğilimlidir
İnsanlarda iki tip bağışıklık sistemi vardır. Birincisi mikroplara karşı olan bağışıklık sistemi ve ikincisi de alerjiye eğilim artıran bağışıklık sistemidir. Bebek doğunca hafif alerjiye eğilimli bir bağışıklık sistemi vardır. Mikroplarla karşılaştıkça mikroplara karşı olan bağışıklık sistemi kuvvetlenir ve alerjiye eğilim azalır. Mikroplarla karşılaşma azalırsa alerjiye eğilim artar ve alerjik hastalıklar ortaya çıkar.
Normal doğumda bebek doğar doğmaz vajinal flora ile karşılaşıyor
Normal doğumda bebek normal vajinal flora ile yani vajinadaki doğal mikroplarla karşılaşıyor. Bu da bebeğin bağışıklığını kuvvetlendiriyor. Bunun sonucu olarak da alerjik hastalıklar azalıyor.
Sezaryen doğum alerjik hastalıklara yakalanmayı artırıyor
Sezeryanla doğum olunca bebek steril olarak doğuyor. Mikroplarla karşılaşma olmuyor. Bunun sonucu olarak alerjiye eğilim artıyor. Özellikle alerjiye genetik eğilim varsa ve de mikroplarla karşılaşma doğum sonrası da az olursa alerjik hastalıklar daha kolay ortaya çıkıyor.
Yapılan çalışmalarda da sezeryanla doğumun çocuklarda alerjik hastalık riski artırdığını bildirmektedir.
Astım Nedir?
Astım, bir kişinin hava yollarının daraldığı ve nefes almayı zorlaştıran; öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığını tetikleyen ekstra mukus ürettiği bir durumdur. Astım tedavi edilemez. Ancak semptomları kontrol edilebilir. Alerjiler ve astım sıklıkla birlikte görülür. Saman nezlesi belirtilerini tetikleyen aynı maddeler astım belirtilerine de neden olabilir. Bazı durumlarda cilt veya gıda alerjileri astım belirtilerine neden olabilir. Bunlar alerjik astım veya alerjiye bağlı astım olarak bilinir.
Astımın Belirtileri Nelerdir?
Nefes aldığınızda hava, solunum yolları veya bronş tüpleri olarak adlandırılan bir tüp sistemi aracılığıyla burnunuzdan ve ağzınızdan akciğerlerinize geçer. Astımı olan kişiler, her iki akciğerde de hava yollarında aşırı daralma yaşarlar ve bu da genellikle aşağıdakileri içeren belirtilerin yaşanmasına neden olur:
- Nefes darlığı,
- Hırıltı,
- Öksürük,
- Göğüste sıkışma.
Astım belirtileri günlük, haftalık veya seyrek olarak ortaya çıkabilir ve hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Astım, çocuklar arasında en sık görülen kronik hastalıktır ve tedavi edilmezse veya yetersiz tedavi edilirse; astım potansiyel akciğer fonksiyonu kaybı, egzersiz kısıtlaması, uyku güçlüğü, okula veya işe devamsızlık ve yaşam kalitesinde önemli bir düşüşe neden olabilir.
Benzer Yazılar
u nedenle koronavirüsler, astım ataklarına neden olabilir.
Çevremizde bulunan ve vücudumuzda alerjik reaksiyon oluşturan maddelere alerjen denilmektedir.
Birçok çocuk kış aylarının belli bir dönemini hastalanarak geçiriyor.
Çocuklara Covid aşısı yapılmaya başlanmasıyla birlikte akıllara; astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalığı olan çocuklarda BioNTech aşısı yapılabilir mi sorusu geliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, konu ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen orman yangınları, ekosisteme verdiği zararın yanı sıra kötü hava koşulları nedeniyle astım hastalarının da belirtilerinin alevlenmesine neden olabilir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, iklim değişikliğinin ve orman yangınlarının astım üzerinde yarattığı riskleri anlattı.
İyi Yönetilmeyen Alerji Okul Başarısını Olumsuz Etkileyebilir
Koronavirüsün alerji hastalıklarının üzerindeki etkisi nasıldır?
Geçmeyen Burun Akıntısının Nedeni Grip Değil Alerji Olabilir
Alerji; pek çok insanın önemsemediği faktörlere karşı, bağışıklık sisteminin gösterdiği reaksiyon olarak tanımlanmaktadır.