Sigarayı Neden Bırakmalıyız?

Solunum Sistemine Zararı Var!
Sigaranın içerisinde bulunan maddeler solunum yollarında iltihabi reaksiyonlara sebep olmaktadır. Bronşları tahriş etmekte ve enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Solunum yollarının kendi kendisini temizleme mekanizmasına zarar vermektedir. Rutin olarak sigara kullanan kişilerde öksürük, balgam ve solunum güçlüğü şikayetlerine sıklıkla rastlanabilmektedir.
Genç yaşta sigara içen bireylerin akciğer büyümesi daha yavaştır. Aynı zamanda kronik obstrüktif akciğer hastalığının önde gelen nedenidir. Avusturya'da KOAH'lı kişilerin %90'ı sigara içenler veya eskiden sigara içip bırakanlardan oluşmaktadır.
Kalp ve Damar Hastalıklarına Sebep Oluyor!
Sigara içmek, damar sertliğinin önlenebilir en önemli nedenlerinden biridir. Sigara kan damarlarında kan akışını engelleyen zararlı plak oluşumu ve damar tıkanıklığına zemin hazırlar. Kanın oksijen içeriğini azaltır ve bu yolla tüm organların oksijenlenmesini etkiler. Sigara ayrıca kanda zararlı kolesterol olan LDL seviyelerinin artmasına neden olur ve fazla LDL yaralanan damar duvarlarına yerleşir. Bu, damarlardaki arteriosklerotik plak oluşumunu ve daralmaları kolaylaştırır.
Sonuç olarak kalp krizi, felç veya periferik arter hastalığına yakalanma oranı önemli ölçüde artar. Kalp krizi geçirme riski, sigara içenlerde içmeyenlerden yaklaşık iki kat daha fazladır.
Sigaranın Cilde Zararları
Normal bir cilde göre sigara içenlerin ciltleri soluk, sağlıksız bir görünüşe sebep olur. Sigara kullanımı cilde giden kan dolaşımını engelleyerek cilt sağlığını kötü etkiler.
Sigaranın Beyine Etkileri
Sigara kullanımı damarlarda sertleşmeye yol açmaktadır. Böylelikle beyin fonksiyonlarını kötü yönde etkilemektedir. Sigara kullanan kişilerde beyin kanaması ve inme gibi hastalıkların riski artmaktadır. Sigara kullananların kullanmayanlara göre; beyin kanaması, damar tıkanıklığı gibi ölüm sonucu olan hastalıklar iki kat daha fazla görülmektedir. Ayrıca, sigara kullanan kişilerde Alzheimer ve depresyon oldukça fazla görülmektedir.
Benzer Yazılar
Mikropların sebep olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır
Solunum yollarının görülmesi ve çeşitli akciğer hastalıklarının teşhis edilmesi için yapılan bir uygulamadır.
Obstrüktif uyku apnesi sendromu (OSAS); üst solunum yollarının tıkanması ve hava akımının azalmasına bağlı olarak kendini gösteren bir hastalıktır.
Sigaranın içerisinde bulunan maddeler solunum yollarında iltihabi reaksiyonlara sebep olmaktadır. Bronşları tahriş etmekte ve enfeksiyon riskini arttırmaktadır
Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.
Sigarayı Tamamen Bıraktıktan 15 Yıl Sonra, Vücudunuzun Hiç Sigara İçmemiş Gibi Temizlendiğini Biliyor Muydunuz?
Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Vücutta ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiler.