Soğuk Havalarda Farenjite Dikkat!

Soğuk havalarda farenjit tehlikesine dikkat edin!
Son zamanlarda boğazınızda; ağrı, kuruluk ve yutma güçlüğü yaşıyorsanız ve ateşiniz varsa, bu şikayetlerinizin nedeni akut farenjit olabilir. Özellikle; soğuk havaların yaşanmasıyla artış gösteren bu hastalık; gün içinde halsizliğe yol açarak, yaşam kalitesine de olumsuz yönde etki eder.
Farenjit nedir? Tipleri nelerdir?
Farenjit, küçük dil bölgesi ile bademciklerin arkasındaki farinks denilen ağız boşluğunun iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Akut ve kronik olarak 2 farklı tipte ortaya çıkar. Akut farenjit; enfeksiyon kaynaklı gelişirken, kronik farenjit ise daha çok yutak bölgesinin enfeksiyonların haricinde farklı sebeplerden dolayı sürekli tahriş olması yüzünden meydana gelir. Akut farenjitin görülmesine neden olan enfeksiyonlar; bakteriler, virüsler ve nadiren de mantarlardan kaynaklanabilir.
Halsizliğin yanı sıra, öksürük şikayetiniz de olabilir…
Akut farenjit geliştiği zaman; üst solunum yolları ile ilgili şikayetler ve ateşin olduğunu gözlemleriz. Vücutta halsizlik, kırgınlık ve yemek yerken zorlanma gibi belirtilerin yanı sıra, öksürük de önemli belirtilerdendir. Kişinin kan tahlillerine bakıldığı zaman, enfeksiyon değerlerinden; CRP, lenfosit, nötrofil, lökosit gibi değerleri yüksek görünmektedir.
Bulaşma riski olduğu için çok dikkatli olmalısınız!
Akut farenjit genellikle viral olmak ile birlikte, bazen bakteriyel enfeksiyon olarak da gelişebilir. Çok nadir, mantar kaynaklı olarak görülür. Bakteriyel veya viral kaynaklı olan farenjit bulaşıcıdır. Genellikle hava damlacıkları yoluyla veya el teması ile bulaşabilmektedir. Ayrıca; tüketilen besinlerin iyi temizlenmemesi, farenjit oluşumu için yeterlidir.
Evde kendi kendinize iyileşmeyi beklemeyin!
Akut farenjitin teşhisi ancak fiziki muayene, boğaz kültürünün alınması ve kan testlerinin yapılması sonucunda konulabilmektedir. Yapılan muayene ile yutak bölgesinde şişme, kızarıklık veya beyazlık oluşumunun olup olmadığı kontrol edilir. Gerekli görülürse eğer, örnek alınıp incelemeye gönderilir. Kan değerlerine bakılarak ise yükselme olup olmadığı saptanır. Yani bu durum; evde olup, kendi kendinize iyileşme gösterebileceğiniz bir süreç değildir.
Farenjit ilerleyecek olursa larenjite çevirebilir!
Akut farenjitin bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan söz ettik. Eğer, bu rahatsızlık düzgün bir şekilde tedavi edilmezse; enfeksiyon, aşağıya iner ve larenjite döner. Daha ilerleyen süreçte ise bu kez akciğere kadar iner ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar. Akut farenjitin viral mi yoksa bakteriyel mi olduğu bu nedenle iyi ayırt edilmelidir ve ona göre bir tedavi planı uygulanmalıdır. Viral enfeksiyonların yol açtığı akut faranjitin varlığı durumunda; ağrı kesici, pastil ve boğaz spreyi gibi ilaçlar reçete edilir. Eğer, bakteri kaynaklı olduğu saptanmış ise de kişinin antibiyotik tedavisine başlatılması gerekir. Antibiyotiğin yanı sıra, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar da verilir. Tüm bunların yanı sıra; kişi, boğaz hijyenini sağlamak için bol su tüketmelidir. Çok sıcak olmaması şartıyla bitki çaylarını da tercih edebilir.
Benzer Yazılar
En bilinen ismi ile deviasyon; burun orta duvarının orta hattan kayması neticesinde yapmış olduğu burun tıkanıklığı durumudur.
Yaklaşık olarak beş yaşındaki her iki çocuktan birinde, geniz eti ve bunlara bağlı sorunlar görülür.
Kepçe Kulak AmeliyatıKepçe kulak sorunu sık görülen bir sorundur. Sorun kıkırdakların zayıf olma nedeniyle kıvrımların yeterli gelişmemesi ile ortaya çıkar. Genetik bir sorun olan kepçe kulak, ameliyat ile estetik bir görünüme kavuşabilir.
Bebeğinizin Sizi Duyduğuna Emin Misiniz? (3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü)
Eğer koku alamıyorsanız hemen telaş yapmanıza gerek yok. “Koku alamıyorum” dediğiniz durumun ne zaman ortaya çıktığını hatırlamaya çalışmanız gerekmekte. Bu bir viral enfeksiyon sonrası bir kaç günlük bir durum ise geçici olabilir.
Yaz Aylarında Dış Kulak İltihabı Artış Gösteriyor!
Cerrahi yöntemler esnasında birçok sıcak enerji tekniği kullanılmaktadır.