Tourette Sendromu Nedir?

Tourette sendromu nedir?
Tikler, kişilerin kendi iradeleriyle kontrol edemediği hareketlerdir. Tourette sendromu, ilk kez 1985 yılında tanımlanmış olup bir tür sesli ve bedensel tik hastalığıdır. Halk arasında kendini tutamama hastalığı veya bağırma hastalığı olarak da bilinmektedir. Tourette sendromunda hastalar; kontrol edemedikleri ani ses ve hareketler ile mücadele ederler. Bu tikler, kişilerin hayatını olumsuz etkileyebilir. Tourette bir sinir sistemi hastalığıdır ve genellikle hastalarda, çocukluk çağında başlamaktadır. Bu hastalık, kalıtsal yani “nörobiyolojiktir”.
Tourette sendromu en sık kimlerde görülür?
Tourette çoğunlukla 4-6 yaşları arasında başlar; fakat 10-12 yaşları arasında başladığında daha ciddi ilerler. Bu hastalık kadınlara nazaran, erkeklerde daha sık gözlemlenir. Nedeni bilinmemektedir; ancak çoğunlukla kalıtsaldır, aile içinde geçişi görülür. Tourette sendromu tanılı bireylerin çoğu, normal zeka düzeyine sahip olan kişilerdir. Bu hastalarda zeka geriliği veya herhangi bir psikolojik rahatsızlık söz konusu değildir.
Tourette belirtileri nelerdir?
Tourette sendromunda, en büyük belirti tiklerdir. Bazı tikler, anlaşılmayacak derecede bile olabilir. Bazılarında kendini daha fazla belli eder ve daha sık görülür. Yorgunluk, hastalık, stres, heyecan tourette hastalarında tikleri daha belirgin yapmaktadır. Tourette sendromunda belirtiler 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar:
- Vokal ve motor tiklerdir. Vokal tikler; bağırma, koklama, öksürme, boğaz temizleme, başkasının söylediklerini tekrar etme veya argo sözler şeklinde olabilir.
- Motor tikler ise genellikle; göz kırpma, kol veya kafa sallama, omuz silkme, yüz ekşitme veya ağız seğirmesi gibi olabilir.
Tüm tikler hastalık mıdır?
Tik belirtileri olan herkese, tourette hastası diyemeyiz. Tourette sendromu tanısı koyabilmek için, bir seneden uzun bir süren vokal bir tik ile beraber, başka tikler de olmak zorundadır. Tikler her 5 çocuktan birinde olabilirken, tourette daha az görülen bir durumdur.
Nasıl tedavi edilir?
Bazı tikler zaman içerisinde kendiliğinden geçerken, bazılarının şiddeti ise zamanla artabilir. Bu hastalarda, çeşitli oyun ve hobiler/meditasyon ve rahatlama müzikleri/ilginç veya dikkat çekici kitaplar okumak; mevcut streslerini azaltarak tikleri veya tikin şiddetini azaltabilir. Tourette hastaları, düzenli olarak bir nöroloji uzmanına muayene olmalıdır. Çeşitli ilaçlar veya derin beyin stimülasyonu uygulamaları (beyin pili ameliyatları) tourette hastalarına faydalı olabilmektedir.
Benzer Yazılar
Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.
Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen derin beyin stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması ve bu sayede beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır.
Kasların sürekli olarak kasılması olarak adlandırılan spastisite terimi, istemsiz kasılma anlamına gelmektedir. Halk arasında; kasılmalı felç ya da spastik felç olarak da bilinmektedir. Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı halde kalmasına denilmektedir.
Genel olarak gerçek nedeni belirlenemeyen, sinirlerde zona ve diyabet gibi rahatsızlıklara bağlı olarak devam eden tahribatlar sonucunda ortaya çıkan, karıncalanma, elektrik çarpma, üşüme, yanma vb. şeklinde ağrılardır.
İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumuna genel olarak verilen isimdir.
Baklofen; kaslarda gelişen istemsiz kasılmayı giderici bir ilaçtır.
Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur.
Beyin pili, vücutta meydana gelen hareket bozukluklarına neden olan bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Parkinson hastalığı olan kişilerin yakınları için hastalık hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli bir konudur.
Takıntılar, hayatımızı zorlaştıran yapmadan kesinlikle rahat edemediğimiz davranışlar! Birçok kişi takıntılarının farkında bile değildir, çünkü bu durum onlar için oldukça normaldir.