Tüp Bebek Tedavisinde Merak Edilen 9 Soru
Tüp bebek tedavisi düşünen çiftlere klavuz olması için merak edilen 10 soru ve yanıtına göz atalım.
1. Tüp bebek tedavisini en fazla kaç defa deneyebilirsiniz?
Tüp bebek tedavisinde, deneme konusunda sınır bir sayı bulunmuyor. Fakat çok iyi kliniklerde yapılmış denemelere rağmen gebelik oluşumu sağlanamamışsa, bu deneme sayısı arttıkça gebeliğin gerçekleşmesindeki beklentide azalma olacaktır. Bazen nedeni bilinmeyen tutunamama sorunu yaşayan anne adayları, yaptırdıkları pek çok denemeden sonra ancak gebe kalabilmektedirler. 8. ya da 10. denemesinden sonra gebe kalan anne adayları da vardır.
2. Yaş, gebe kalma şansını etkiler mi?
Tüp bebek tedavisinin başarılı olabilmesi birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörlerden en önemlisi; anne adayının yaşıdır. 35 yaşından genç olan kadınlarda gebe kalma şansı çok daha yüksek olmakla birlikte; 35-38 yaş arasında olan kadınlar da bu şansını değerlendirebilmektedirler. Ama 38-40 yaş ve 40-42 yaş ile birlikte bu şans gitgide azalır. 40-42 yaş aralığı ise şansın azaldığı fakat yine de ümidin korunduğu zamanlardır.
3. Transfer edilen embriyo sayısı gebelik şansına etki eder mi?
Tüm yaş gruplarında tek embriyonun transfer edilmesiyle gebelik şansı %28’dir. Çift embriyonun transfer edilmesiyle bu şans %45’e kadar çıkar. Tek embriyo transferinin yapılmasında geriye pek çok embriyo kalır ve bu embriyolar kullanılarak ciddi oranda ek hamilelikler sağlanabilir.
4. Tüp bebek tedavisinde düşük daha mı sık görülür?
Tüp bebek tedavisi sonucunda oluşan gebeliklerin düşük riski, normal yollarla kalınan gebeliklerden çok olmamakla birlikte biraz daha fazladır. Bunun sebebi; tedavi çeşidinden değil, hamile kalmaya engel olan sorunun bizzat kendisinden kaynaklanır.
5. Tüp bebek gebeliklerinin başında izlenen vajinal kanamalar normal midir?
Hamile kalmış hiçbir kadında, vajinal kanama normal olarak değerlendirilmemelidir ve hızlıca doktora görünülmelidir. Ama; tüp bebek tedavisiyle ulaşılmış gebeliklerin başlangıcında vajinal kanama ve lekelenmelere sık olarak rastlanılır. Yani; bu kanamalar kötü bir durumun habercisi olmayabilir.
6. Dondurulmuş embriyolar ile şans nedir?
Tüp bebek denemelerinde transfer edilen embriyoların haricinde kullanılmayan embriyoların kalitesi çoğu zaman iyi olabilmektedir. Bu embriyolar dondurulup saklanarak, ileride bir başka hamilelik düşüncesi durumunda değerlendirilebilirler. İleriye dönük böyle bir avantaj sunuyor olması nedeniyle embriyo dondurma işlemi, çiftler için oldukça faydalıdır. Dondurulan embriyolar çözüldüğünde %80 oranında canlı kalmakta ve rahme transfer edildiğinde ise %50 ila %70 arasında gebelik şansı vermektedir.
7. Tüp bebek tedavisi öncesi kilo vermek gerekli mi?
Tüp bebek tedavisi öncesinde kilo verilmesi, tedavi sonuçlarını olumlu yönde etkileyecektir şeklinde kesin bir bilgi yoktur. Fakat kilonun ideal seviyede olması; tedavi süresinin kısalmasına, ihtiyaç duyulacak ilacın azalmasına ve tüp bebek tedavisi ile gebe kalınması durumunda ise düşük riskinin azalmasını sağlar.
8. Embriyo transferinden sonra cinsel yaşam devam edebilir mi?
Cinsel yaşam devam edebilir. Bu durum gebeliğin tutulmasını engellemez. Fakat; yumurta toplamadan sonra yumurtalıkların hala büyük olması, vajinal yoldan alınan ilaçlar, lekelenme şeklinde vajinal kanamalar; anne adayı için rahatsızlık oluşturulabileceği için normal bir cinsel ilişki süreci yürütülemeyebilir.
9. Ağır kaldırma gebeliğin tutunmasına etki eder mi?
Embriyo transferinden sonra hareket etmek, seyahat etmek, öksürmek ve hemen ayağa kalkmak gibi aktiviteler gebeliğin tutunmasına ve devam ettirilmesini engellemez. Halk arasında bilinenin aksine bu durumların gebeliğe olumsuz hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar; doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli olarak alınması ve yumurtalıklar eğer çok büyümüşlerse rahatsız olunmaması için dinlenilmesi gerekliliğidir.
Benzer Yazılar
Kadınlarda En Sık Görülen 5 Hastalık ve Çözümleri (8 Mart Dünya Kadınlar Günü)
Bebek sahibi olmak isteyen anne ve baba adayları gelişen teknoloji ile bu hayallerini gerçekleştirebiliyorlar
Erkeklerden alınan spermlerin ve kadın üreme hücreleri olan yumurtaların vücut dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllemenin sağlanmasında rol oynayan tedavi yöntemidir.
Tüp bebek tedavisinde, deneme konusunda sınır bir sayı bulunmuyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen aileler, tüp bebek konusunda toplumda doğru bilinen yanlışlar ve bilinçsiz uygulamalar nedeniyle endişe ya da hayal kırıklığı yaşayabiliyor.
Çoğul gebelik, birden fazla yumurta hücresinin aynı anda döllenip gelişmeye başlamasıyla oluşur.
Bebek sahibi olmak isteyen çiftler, tekrar eden düşükler nedeniyle olumlu sonuçlar alamayabiliyorlar.