Varikosel Baba Olmanıza Engel Değil!
Varikosel nedir?
Varikosel, kısırlık problemi yaşayan kişilerin hemen hemen %30’u ile %40’ında görülen, testisteki toplardamarların varisleşmesi yani damar genişlemesi durumudur. Genel olarak hiçbir bulgu vermezken, zaman içerisinde etkisini artırarak; torbalarda şişlik, bazen ağrı ve spermin hareket bozukluğuna sebep olabilir.
Testisleri koruyan skrotum isimli dış torba keselerinin ısısı, vücudün ısısından birkaç derece daha azdır. Yani spermlerin çok sağlıklı bir şekilde üretilmesi için mevcut vücut ısısından daha serin bir ortama ihtiyaç vardır. Bu torba keselerinde oluşan varislerin içerisinde kan birikimi oluşacağı için; artan ısı sperm üretiminin kalitesini bozar. Yalnızca ısı artışı olmamak ile birlikte öngörülen başka bir teori de; damar yapısının ve kanlanmanın artması sebebiyle böbrek ve böbrek üstü bezlerinden gelebilecek toksik maddelerin testis torbalarında birikebilmesi durumudur.
Tanı nasıl konulur?
Testise uzanan damar ve sinir yapısının el ile muayene edilmesi sonucunda teşhis konulmaktadır. Bu fiziki muayene esnasında; öksürtülerek ya da ıkındırılarak kişinin karın içi basıncı artırılır. Böylece genişlemiş damar yapısı gözlemlenerek değerlendirme yapılır.
Varikoselin tedavisi var mıdır?
Doppler ultrasonografi yöntemi ile de varikosel araştırılabilir; ancak el ile yapılan muayenede belli olmayan, sadece ultrasonografi görüntülemesinde tespit edilen varikoselin klinik yönden hiçbir anlamı olmadığı ve operasyon gerektirmediği söylenir. Bu nedenle ele gelmeyen, hafif varikoselin tedavi edilmesi önerilmemektedir.
Varikosel nasıl tedavi edilir?
Varikosel rahatsızlığı cerrahi yöntem ile tedavi edilir. Mikroskop yardımıyla kasıktan girilerek, testisten gelen toplardamarlar bağlanır. Mikroskop kullanılması; damarların daha net görülmesini sağlarken, testisi besleyen damarın korunmasına yardımcı olur. Doğru tanı ve başarılı cerrahi işlem uygulaması ile varikosel vakalarında; sperm değerlerinde %60’a kadar iyileşme görülebilir. Tanısı doğru olarak konulan ve mikro cerrahi yöntemlerin başarılı uygulaması ile tedavi edilen varikosel vakalarında spermiyogram değerlerinde ortalama % 50-60 oranında düzelme sağlanabilir.
Varikosel operasyonundan sonraki 6 ay içerisinde yaptırılan sperm analizinde düzelme görüldüğü halde, gebelik durumu oluşmuyorsa; muhakkak rahim içi aşılaması ya da tüp bebek uygulamasına başvurulmalıdır.
Bebek isteği ile başvuran erkeklerin önce sperm değerleri kontrol edilmelidir. Hafif bir bozukluk tespit edilmesi durumunda aşılama yöntemi ile gebelik oluşumunu sağlamak mümkündür. Eğer sperm bozukluğu ileri seviyede ise (5 milyondan az sperm sayısı) yapılan aşılama yönteminde olumlu bir sonuç elde edilemez. Bu durumda bir ürolog görüşü de alınarak, tüp bebek yönteminin uygulanması gerekir.
Tüp bebek uygulamalarındaki başarı oranı çok iyi olduğu için; kişiler yaptırdıkları varikosel operasyondan sonra 6 ay beklemektense, tüp bebek tedavisini de tercih edebilmektedirler.
Benzer Yazılar
Prematür ejakülasyon, cinsel birlikteliğin 1 ila 3 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde bitmesi, orgazmın kontrol edilip geciktirilememesi durumudur.
Sistir, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Üreme sisteminde en sık gördüğümüz hastalıklardan birisi olan sistitin görülme oranı, kadınlarda daha yüksektir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Orta yaşların sonuna doğru erkeklerde görülme riski artmaya başlayan prostat büyümesi, zamanında tedavi edilemezse böbrek yetmezliğine kadar giden bir dizi sağlık problemine neden olabilir.
Belirtileri, büyüme oranı ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kişiler büyüme başladığı halde bu büyümenin farkında olmayabilirler.
Tüm Dünya’da Tecrübemiz ve Teknolojimiz ile Canlı Yayınlandık!
Prostat hastalığı genellikle ilerleyen yaşlarda idrar yollarında görülen, idrar kesesinin alt kısmında mesane çıkışanda bulunan idrar kanalının etrafına..
Yalnızca erkeklerde bulunan bir bez olduğu için yalnızca erkekler prostat kanserine
Spermiogram (Sperm Testi) Hakkında Bilmeniz Gerekenler