Varis Kanamaları Tedavisi

VARİS NEDİR?
Bacaklarımızdaki toplardamarların uzamış, genişlemiş, kıvrılmanmış, kapakçıkları yetersiz hale gelmesine varis denir. Varis vücudumuzdaki tüm yüzeysel toplardamarlarda olabilir, ancak varis deyimi sadece bacak toplardamarları için kullanılmaktadır.
VARİS NEDEN OLUR?
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, varis oluşumunda şu nedenlerin rol oynadığı belirtilmektedir.
Yaş: Yaş ilerledikçe özellikle 40 yaşın üzerinde, toplardamarların ve kapakçıklarının zayıflamasına bağlı olarak daha sık varis görülür.
Cins: Kadınlarda, kadının alt karın içi organlarının ve toplardamarlarının yapısı ve adet sırasında kanın geri dönüşündeki artış gibi nedenlerle daha sık görülmektedir.
Kalıtım: Varisli anne ya da babanın çocuğunda varis görülmesi olasılığı yüksektir. Bu toplardamarın doğumsal olarak zayıf geliştiğini düşündürmektedir.
Gebelik: Gebeliğin özellikle ilk aylarında ortaya çıkmaktadır. Bunun kesin nedeni izah edilememekle birlikte, oluşan hormonal değişiklikler ve ana rahminin büyümesi ile kanın toplardamarlardan aşırı geri dönüşü ve o bölgede göllenmesi, sonucu olabileceği söylenmektedir.
Şişmanlık: Şişman insanlarda karın içi basıncın fazla oluşu ve bunun toplardamarlar üzerine yaptığı baskı nedeniyle eğer kişisel bir yatkınlıkda varsa varis görülme olasılığı sıktır.
Meslek: Uzun süre ayakta kalmak zorunda kalan kişilerde varis daha çok görülmektedir.
Ayrıca enfeksiyon, travma, çorap lastiği, jartiyer gibi çeşitli nedenlerin varise yatkınlığı olan kişilerde varis gelişmesini kolaylaştırdığı söylenmektedir.
Buraya kadar anlatılanlar asıl konumuz olan Primer (birincil) yani sadece yüzeyel toplardamarların kendini ilgilendiren varisleri özetlemektedir. Sekonder (ikincil) varisler derin toplardamarların pıhtı ile tıkanması ve kapakçık sistemlerinin bozulması ile ortaya çıkar ki tedavisi daha farklıdır.
Varis Kanaması
İleri derecede genişlemiş varisler hemen cilt altında olduğundan ve çok zayıf cidarlı olduklarından basit hareketlerde hatta uykuda kanama yapabilir. Farkına varılmazsa ciddi kanamalar olabilir.
Varis kanamasını ikiye ayırabiliriz.
1- Doku içine (Deri Altına) kanama.
2- Cilt dışına kanama.
Doku içine kanama
Kılcal damarların çatlaması sonucunda derinin altına kanayarak morluklar oluşur. Soğuk kompres yapmak gerekir. Çabuk iyileşmesini sağlayan jeller kullanılabilir.
Cilt dışına kanama
Damarın patlamasıdır. Özellikle uykuda olursa son derece tehlikeli ve riskli sonuçlar ortaya çıkabilir. Kanama 15-20 dakikada hayati tehlike doğurarak kan kaybına sebep olabilir. Varis kanaması sırasında yapılması gerekenler;
a-) Kanayan yerin üzerine temiz bez ile bastırılması gerekir.
b-) Kanamayı önledikten sonra hemen hastanenin acil servisine başvurulmalıdır. Kanayan bölge kapatıldıktan sonra sargı bezi ile sarılmalıdır.
Varis kanaması kontrol altına alındıktan sonra hasta en kısa sürede Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanına başvurulmalıdır.
Varis tedavisinde ameliyatsız tedavi ön plana çıkmaktadır. Köpük yöntemi ile genişleyen toplardamarların tedavi edilmesinde fayda vardır.
Benzer Yazılar
Sevgiye Uzaklaştıran O Hastalık: Depersonalizasyon Bozukluğu!
Erkeklerde sperm üretimi daima devam ederken, kadınlarda yumurtalama düzeni farklılık gösterir
Uyuz Salgını: Sebebi Hayvanlar Değil, Alışveriş!
Yaşam konforunu olumsuz anlamda etkileyen migren ağrısı, bütün dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir.
Bağımlılık; maddenin kişinin sağlığını, gündelik yaşantısını, sosyal ilişkilerini, genel olarak yaşamını olumsuz anlamda etkilemesine rağmen kişinin madde kullanımını sürdürmesi ve maddeyi bırakamamasıdır.
LGS Sınavına Sayılı Günler Kala Ailelere ve Öğrencilere Öneriler
Sürekli Deprem Oluyor Kaygısı Yaşamak Normal Mi?
Uzun süre aç kalan mideyi sıcak veya ılık içimi ile rahatlatan tek besin çorbadır. Çorbanın yavaşça içilmesi; uzun süreli açlıkta oluşan, yemeği bir anda yeme isteğini de engeller.
Besin alerjisini yönetmek zaten bir stres konusuyken, COVID 19 hastalığı bunu daha da artırmaktadır.