Yılda 1 Check-Up Yaptırın Riskleri Yok Edin!

Yılda 1 Check-Up Yaptırın Riskleri Yok Edin!
Erken teşhis hastalıkları fark edip erken dönemde tedavi olmak için büyük bir avantajdır. Check-up ise, herhangi bir hastalığı olmayan kişilerin, olabilecek hastalıkları erken dönemde fark edilmesini ve önlem alınmasını hedefleyen sağlık taramalarıdır. Bu taramalar, hayati önem taşımaktadır. Check-up işlemi, sadece tahlil ve tetkikten oluşan bir işlem değildir. Test sonucuna bakıp değerlendirilmeden önce hastalar ile görüşülüp kişilerin genetik özellikleri, yaşı, çevresel faktörleri ve hikayesi dikkate alınması gereken uygulamalardır. Bu aşamada hastanın beslenme ve yaşam tarzı ve de alışkanlıkları oldukça önemlidir.
Check-Up Neden Önemli?
Günümüzde birçok tehlikeli hastalığı tedavi etmenin en etkili yolu erken tanıdır. Erişkin yaşlardan itibaren, herhangi bir hastalık belirtiniz veya şikayetiniz olmasa bile yılda 1 kez sağlık kontrolünden geçmek yararlıdır. Bu tarz yapılacak yıllık sağlık kontrolleri ile sağlığınızdaki değişim ve riskleri kontrol edebilirsiniz. Ancak yaptıracağınız check-up, kişinin cinsiyetine, yaşına, sahip olduğu genetik faktörlere ve tüm sistemlerle ilgili bilgi verecek kapsamda olmalıdır. belirli şartlar ile bazı tetkikler öne geçmelidir. Check-up işlemleri özellikle 35 yaş sonrası için önem arz etmektedir. Check-up sayesinde Dünyada en sık ölüm sebebi olan koroner kalp hastalıklarında ve başta akciğer kanseri olmak üzere prostat, meme, kolon ve pankreas kanserlerinde erken teşhis imkanı bulunabilmektedir. Aynı şekilde vücudunuzda oluşum göstermiş olan kitle gibi birçok kötü hastalığı check-up sayesinde erken dönemde fark edebilirsiniz. Genel olarak sıralayacak olursak da; kolesterol (kandaki yağ), şeker hastalığı (diyabet), hipertansiyon, kalp ve kapak hastalıkları, akciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, bulaşıcı hepatit virüsüne bağlı karaciğer hastalıkları, akciğer, kalın bağırsak, karaciğer, pankreas, mesane kanserleri ve erkeklerde prostat, kadınlarda meme, rahim ve rahim ağzı gibi kanserler, kemik erimesi ve bazı kan hastalıkları check-up programları ile tespit edilebilir.
Check-Up Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer?
Gideceğiniz tam teşekküllü bir hastaneden öncelikle randevu almanız gerekmektedir. Randevuya gittiğiniz zaman doktorunuz size sorular sorar. Buna göre size yapılacak olan check-up programının kapsamı belirlenir. Check-up’a gelmeden de kullanılmaması gereken ilaçlarınız varsa doktorunuz sizi bilgilendirir. Randevuya gelirken aç gelmeniz gerekmektedir. Kan, idrar tahlili gibi testleriniz alındıktan sonra görüntüleme cihazlarına yönlendirilirsiniz. Bu işlemler yaşınız ve doktorunuzun belirlediği paket kapsamında yapılmaktadır. Check-up süresi pakete göre değişiklik gösterebilmektedir.
Benzer Yazılar
Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.
Erken teşhis hastalıkları fark edip erken dönemde tedavi olmak için büyük bir avantajdır.
Böbrek, karaciğer, dalak, safra kesesi ve pankreasta bulunan bir enzim olan gama glutamil transferaz, karaciğer sağlığı hakkında bilgi vermektedir.
Alanin aminotransferaz (ALT), bir enzim türüdür. Aynı zamanda “serum glutamik piruvik transaminaz” (SGPT) olarak da isimlendirilir. Öncelikli olarak karaciğerde, az miktarda ise böbrek ile diğer bazı organlarda bulunmaktadır.
Kırmızı kan hücreleri olarak bilinen eritrositler, kanda sayıca en fazla miktarda bulunan hücredir. Solunum sisteminin vücut içerisinde aldığı hava, eritrositlerin yardımıyla vücudun doku ve organlarına taşınmaktadır.
Check-Up'ta Yapılan Kan Testlerin ve Kısaca Anlamları
Gaitada gizli kan testi, hiçbir sorun yok ise negatif sonuç verir. Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir.
Kandaki glukoz değeri, kanın plazma kısmının değerlendirdiği bir test ile ölçülmektedir. Hastadan; hastane koşullarında alınan belli bir miktardaki kan, laboratuvara gönderilir.
PSA (prostat spesifik antijen), prostatta üretilen ve menini kıvamı ile yakından ilişkili olan enzimdir. Üretilen PSA’nın bir miktarı kanda dolaşır.