Yüksek Ateş Periyodik Ateş Sendromuna Neden Olabilir!

Periyodik ateş sendromu nedir?
Periyodik ateş sendromu sıklıkla 2 yaş ile 5 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Genel olarak çok yüksek ateş (41 dereceye ulaşan ateş), faranjit, ağız içerisinde çıkan aftlar, boyunda oluşan şişlik hastalarda görülebilir. Çocuklarda küçük yaşlarda birçok hastalık görülür. Çocuklarda en sık rastlanan hastalık ise üst solunum yolu enfeksiyonudur. Sıklıkla ateşli hastalık geçiren çocuklarda ise periyodik ateş sendromu direkt düşünülmelidir. Bu konu ile ilgili uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Periyodik ateş sendromunun belirtileri nelerdir?
En önemli özelliği döngüsel ateş atakları olarak bilinir. Çocuklarda ateş aniden başlar ve birden 39 – 41 derece aralığında ateş görülebilir. Görülen bu ateş büyük oranla bir haftadan fazla sürmez. Yaklaşık olarak 3 – 6 gün aralığında devam eder. Periyodik ateş sendromu görülen bir çocukta bir yıl da ortalama olarak 11 – 12 kere ateş atağı görülebilir.
Çocuklarda görülen ateş atakları 4 ile 8 yıla kadar sürebilir. Yalnız çocuk büyüdükçe bu hastalığın belirtisi olan ateş atakları azalır. İlerleyen zamanlarda kendiliğinden düzelir ve kesin bir tedavi söz konusu değildir. Atakların tedavisinde steroid kullanılmaktadır. Steroid kullanımı bir sonraki ateş atağını önleyemez. Doktorunuzun uygun göreceği bazı durumlarda bademciklerin alınması da atakları önleyebilir. Teşhis konulabilmesi için görülen belirtiler var ise; mutlaka uzman bir doktora başvurulmalı ve en az 3 kere ateş atağının belgelenmesi gerekir.
Ailevi akdeniz ateşi nedir?
Periyodik ateş sendromu bazı durumlarda ailevi akdeniz ateşi hastalığı ile karıştırılabilir. Ailevi Akdeniz ateşinde; periyodik ateş sendromu gibi döngüsel ateş atakları görülmez, düzensiz ateş atakları görülür. Ayrıca daha çok büyük çocuklarda ortaya çıkar. Akdeniz Ateşi; karın ağrısı, göğüs ağrısı, tekrarlayan ateş ve eklem ağrısı nöbetleri gibi belirtileri görülen bir hastalık olarak tanımlanır. Nöbetler genel olarak 24-48 saat sürebilir. Hastalarda nöbetler dışında herhangi bir belirti görülmez. Ailevi Akdeniz ateşinin ortaya çıkması için bu hastalığın ebeveynlerden birinde olması gerekir.
Ailevi Akdeniz ateşinin tedavisi nasıl yapılır?
FMF tedavisinde hedef, atakların önlenmesi, atakların tedavisi, amiloidoz gelişmesinin veya ilerlemesinin önlenmesidir. Kolşisin, tüm bu tedavi hedeflerine yönelik etkinliği kanıtlanmış bir ilaçtır. Kolşisin proflaksisi(koruyucu olarak kullanılması) hem FMF ataklarını hemde hastada kronik böbrek yetmezliği gelişmesini önler. Atakları her zaman tam olarak önlemese bile amiloidozu engelleyerek, kronik böbrek yetmezliği gelişimini durdurduğu gösterilmiştir.
Benzer Yazılar
Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.
Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma dönemi ortalama 6-7 aylıkken başlar, ancak bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik gösterir.
Alerji, aslında zararlı olmayan bazı durumlara veya maddelere kimi bünyelerin gösterdiği aşırı tepki durumudur.
Çocuk Endokrinoloji uzmanı genel olarak; çocukluk ve ergenlik döneminde gelişen hormon bozuklukları ile ilgilenir. Çocuğun büyümesini, ergenliğin normal zamanda ortaya çıkması ve sağlıklı sürdürülmesini, son olarak ise erişkin döneme güvenli bir şekilde geçişini izler.
Çocuklarda bu ateşli döküntülü hastalıklar sık görülür ve birçoğunda etken virüslerdir. Ancak daha az sıklıkta olan bakteriyel nedenli döküntülü hastalıklar hayati risk taşır.
Kalp romatizması, üst solunum yollarında görülen hastalıklardan sonra eklemlerde oluşan
Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir.
Kabakulak, virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon yapması ve burada büyümesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır.
Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminin en önemli parçalarıdır.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.