Herpes Nevraljisi Nedir?

Herpes Nevraljisi Nedir?

Herpes nevraljisi nedir? Neden olur?

Nevralji, bir veya daha fazla sinirde hissedilen ağrıyı tanımlar. Bazı tür nevraljiler, Herpes enfeksiyonu yani zona hastalığı sonucu ortaya çıkabilir. Halk arasında gece yanığı olarak da bilinen ve şiddetli ağrılara yol açan zona; su çiçeği hastalığına neden olan “varisella zoster” adlı virüsün meydana getirdiği sinir iltihabıdır. Suçiçeği enfeksiyonu sonrasında etken virüs kişinin sinir sistemine yerleşerek uzun yıllar pasif şekilde yaşayabilir. Vücut savunma sisteminde olan herhangi bir zayıflama sonucu uykudaki bu virüsler aktif hale geçerek kaşıntılı ağrılı lezyonlara sebep olurlar.

En yaygın olarak 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülmekle birlikte daha önce suçiçeği geçirmiş olan her yaştan insanda bir ya da daha fazla kez ortaya çıkabilir. Henüz sulu aşamada iken zona ile temas eden suçiçeği geçirmemiş kişilere de bu hastalık bulaşabilir. Zonayı ortaya çıkaran en önemli etmenler bağışıklık sistemini zayıflatan grip, zatürre, ameliyatlar, güneş yanıkları, travma, kanser, kemoterapi, radyoterapi tedavisi almak ve aşırı stres gibi durumlardır.

Ağrı ortaya çıkan ilk bulgudur!

Herpes zoster, zona hastalığının tıp dilindeki adıdır. Zona başlangıcında hissedilen semptomlar genelde ilgili bölgede ağrı ve yanma hissi şeklindedir. Ağrı hissi, vücudun tek bir bölgesinde, küçük alanlarda meydana gelmekte olup yarım kuşak tarzındadır. Daha sonra bu ağrı bölgesinde küçük içi sıvı dolu sivilcemsi (veziküller) yapılar ortaya çıkar. Aynı bölgede şiddetli ağrı yanma ve kaşıntı da olur. Varisella zoster virüsünün yol açtığı bu veziküller, aslında içi su dolu küçük keseciklerin olduğu bir enfeksiyondur. Ağrı ilk ortaya çıkan ve ne yazık ki son kaybolan bulgudur. Bu dönemde zona ağrısı; kalp ağrısı, apandisit, migren gibi hastalıklarla karışabilmektedir. Ağrıya, deride duyarlılık, ateş ve halsizlik de eşlik edebilir. Uçuk virüsünün yaptığı deri döküntüleri de meydana gelebilir.

Zona virüsü, uçuk ağrısı olarak da kendini gösterebilir. Sırt, göğüs, karın, kalça, kol, bacak, boyun, baş ve yüz bölgeleri zona hastalığının en çok etkilediği bölgeler olup bu bölgeler arasında en çok göğüs ve baş bölgesinde görülür. İlk 24-48 saat içinde anti-viral tedavi erken iyileşmeyi sağlayabilmekte, komplikasyonları önleyebilmekte ve sonrasındaki gözlenebilecek ağrı süresini azaltabilmektedir. Deri döküntüsünün doktorun önereceği şekilde bakımı gerekebilir. İstirahat ve sıvı alınması iyileşmeye katkıda bulunmaktadır.

 Zona hastalığı tedavisi nasıldır?

Zona hastalığının sebep olduğu şiddetli ağrı tedavisinde ilk seçenek tabi ki ilaç tedavisidir. Ancak, ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda omurilik pili oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Omurilik pili tedavisi öncesi yapılacak test uygulaması girişimin başarı şansını arttırmaktadır. Zona ağrısı tedavisinde oldukça başarılı olan omurilik pili hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Tourette Sendromu Nedir?
Tourette Sendromu Nedir?

Tikler, kişilerin kendi iradeleriyle kontrol edemediği hareketlerdir. Tourette sendromu, ilk kez 1985 yılında tanımlanmış olup bir tür sesli ve bedensel tik hastalığıdır.

Devamı

Herpes Nevraljisi Nedir?
Herpes Nevraljisi Nedir?

Nevralji, bir veya daha fazla sinirde hissedilen ağrıyı tanımlar. Bazı tür nevraljiler, Herpes enfeksiyonu yani zona hastalığı sonucu ortaya çıkabilir.

Devamı

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!
İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!

Sakral sinir stimulatörü adı verilen mesane pili, kalbin ritmini düzenleyen pillerin büyüklüğünde olan bir cihazdır.

Devamı

Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!
Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!

Baklofen; kaslarda gelişen istemsiz kasılmayı giderici bir ilaçtır.

Devamı

Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Fantom ağrısı; kişinin daha önceden kesilmiş eli, kolu ya da bacağının sanki hiç kesilmemiş gibi ağrıdığını hissetmesi olarak özetlenebilir.

Devamı

Epilepsi Hastalığı Nedir?
Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur.

Devamı

Omurilik Pili ile Ağrılarınızdan Kurtulabilirsiniz!
Omurilik Pili ile Ağrılarınızdan Kurtulabilirsiniz!

Omurilik pili; omurilik zarının üzerine yerleştirilen bir nevi elektrik kablosu yardımıyla beyne giden uygunsuz ağrı sinyallerinin engellenmesidir.

Devamı

Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!
Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!

Genel olarak gerçek nedeni belirlenemeyen, sinirlerde zona ve diyabet gibi rahatsızlıklara bağlı olarak devam eden tahribatlar sonucunda ortaya çıkan, karıncalanma, elektrik çarpma, üşüme, yanma vb. şeklinde ağrılardır.

Devamı

Distoni Hastaları Beyin Pili Uygulaması ile Rahat Ediyor!
Distoni Hastaları Beyin Pili Uygulaması ile Rahat Ediyor!

Şiddetli kasılma ve istemsiz hareketlerle seyreden distoni hastalığı, beyinde oluşan yanlış sinyallerin engellenememesi sonucunda, vücudun belirli bir bölgesinde ya da yaygın bir biçimde oluşan istemsiz kas kasılmalarının oluşmasıdır.

Devamı

Omurilik Pili Tedavisi Nedir?
Omurilik Pili Tedavisi Nedir?

Halk arasında omurilik pili olarak bilinen spinal kord stimülasyonu tedavisi, omurilik zarının üzerine konulan bir elektrot (elektrik kablosu) aracılığıyla uygulanan elektrik akımının ağrının hissedilmesini engellemesi mantığına dayanmaktadır.

Devamı