Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!

Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!

Spastisite nedir?

Kasların sürekli olarak kasılması olarak adlandırılan spastisite terimi, istemsiz kasılma anlamına gelmektedir. Halk arasında; kasılmalı felç ya da spastik felç olarak da bilinmektedir. Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı halde kalmasına denilmektedir. Normalde olmaması gereken bu kasılmalar; hastaların günlük yaşantısındaki rutin işlerini yapmalarını engellemektedir. Spastisite, bedenin genelinde olabileceği gibi hastalığın nedenine bağlı olarak; ellerde kasılma/katılık, kollarda kasılma/katılık, parmaklarda kasılma/katılık, bacaklarda kasılma/katılık veya gövdede ya da bir tek uzuvda kasılma/katılık şeklinde görülebilir. Kasların gergin olması; hareket etme, yürüme ve konuşma bozukluklarına yol açarak günlük hayatı zorlaştırmaktadır. Bu hastalık, omurilik ya da beyinde hasara neden olabilen birçok rahatsızlıkta izlenebilmektedir. Bu hastalıkları sayacak olursak; felç, omurilik hasarı, Selebral Palsi, beyin hasarı ve Multiple Skleroz (MS) hastalıklarını sayabiliriz. Bu istemsiz kasılma hastalığı, çok yüksek şiddetli olduğunda bireylerin bakımlarını zorlaştırmakta ve tekerlekli sandalyeye veya tuvalete oturma gibi önemli ihtiyaçların gerçekleşmesini kısıtlamaktadırlar. Bunlar ile birlikte spastik bireylerin istemli hareketlerini yapmalarını da engellemektedir.

Spastisite belirtileri nelerdir?

Spastisitede belirtiler, etkilenen alana göre değişiklik göstermektedir. Sık görülen belirtileri ise;

·       Kol ve bacaklarda çapraz duruş

·       Tekrar eden hareketler

·       Anormal şekilde bükülmüş uzuvlar

·       Postür bozuklukları

·       Konuşma problemleri

·       Kas spazmları

·       Konuşma güçlüğü

·       Eklem katılığı

şeklindedir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Spastisite tedavisinde ilaç ve egzersiz birinci basamak olup ilaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda baklofen pompası uygulamaları başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Baklofen pompası ameliyatı nedir?

Baklofen pompası; çeşitli nedenler ile kol bacak gibi uzuvlarda ve/veya gövdede gelişen ilaç tedavisine cevap vermeyen istemsiz katılık ve kasılmalarda kullanılan bir çeşit otomatik ilaç salınımı yapan bir cihazdır. Bu cihazın; kasılma tedavisinde gücü çok yüksek olup, oldukça yüksek şiddetli kasılmaları dahi rahatlıkla çözebilmektedir. Genel anestezi altında yapılan bu operasyon, işinin ehli doktorlar tarafından yapıldığında oldukça kısa ve güvenli bir şekilde yapılır. Ameliyat masasına yan yatırılan hastanın belinden girilen iğne ile omurilik bölgesine kalıcı bir kateter takılır. Sonrasında bu kateterin, karında cilt altına yerleştirilen içi ilaç dolu bir otomatik pompaya bağlanması sağlanır. Pompanın içindeki ilaç, karar verilen dozdaki ilacı düzenli olarak omuriliğe gönderir. Bu sayede hastalarda, ilaç tedavisi ile bir türlü çözülemeyen katılık ve/veya kasılma rahatsızlıkları kolaylıkla gevşer. Baklofen pompası; Emes (MS), Selebral Palsi, omurilik yaralanmaları, felç ve inme sonrası görülen kasılmalarda ve her ne nedenle olursa olsun gelişen kasılma ve katılık durumlarında oldukça başarılı bir tedavi seçeneğidir.

Spastisite tedavisinde oldukça başarılı bir tedavi yöntemi olan Baklofen pompası ameliyatı hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon
Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon

Nöromodülasyon kelimesini, “sinir sisteminin düzenleyicisi” olarak ifade edebiliriz. Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen ve sinir sistemine bağlı aksaklıkların yeniden düzenlenmesini sağlayan Nöromodülasyon tedavileri ile günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen hastalıklar iyileştirilir ve hastanın yaşam kalitesi artırılır.

Devamı

İdrar Kaçırma Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir!
İdrar Kaçırma Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir!

İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumuna genel olarak verilen isimdir.

Devamı

Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?
Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?

Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen derin beyin stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması ve bu sayede beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır.

Devamı

Tremor (Titreme) Rahatsızlıkları Beyin Pili Ameliyatı İle Son Buluyor!
Tremor (Titreme) Rahatsızlıkları Beyin Pili Ameliyatı İle Son Buluyor!

Tremor; titreme anlamına gelmektedir ve çeşitli hastalıklarda görülebilir. Titreme, vücudun bir kısmının veya bir uzvun davranışın kontrol edilememesi halidir.

Devamı

Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Fantom ağrısı; kişinin daha önceden kesilmiş eli, kolu ya da bacağının sanki hiç kesilmemiş gibi ağrıdığını hissetmesi olarak özetlenebilir.

Devamı

Majör Depresyon Diğer Sağlık Sorunlarıyla Bağlantılı Olabilir!
Majör Depresyon Diğer Sağlık Sorunlarıyla Bağlantılı Olabilir!

Majör depresyon, beynin işlevlerinde bozulma ve düzensizliklerin yansıması olarak duygu, düşünce, davranış ve bedensel işlevlerde bozulmanın ortaya çıktığı belirtiler kümesidir.

Devamı

Epilepsi Hastalığı Nedir?
Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur.

Devamı

Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi
Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi

Kanser tedavisi gören hastalarda şiddetli ağrı görülebilir. Kanser hastalığının ileri evlerinde veya tekrarlamış kanser hastalıklarında hastanın hissettiği ağrı oldukça yükselebilir.

Devamı

Başarısız Bel Cerrahisi Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?
Başarısız Bel Cerrahisi Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?

Genel olarak daha önce bel fıtığı omurilik darlığı veya kaması nedeniyle ameliyat olan kişilerin şikayetlerinin belirli süre içerisinde geçmemesi veya daha kötüye gitmesi olarak açıklayabiliriz.

Devamı

Distoni Hastaları Beyin Pili Uygulaması ile Rahat Ediyor!
Distoni Hastaları Beyin Pili Uygulaması ile Rahat Ediyor!

Şiddetli kasılma ve istemsiz hareketlerle seyreden distoni hastalığı, beyinde oluşan yanlış sinyallerin engellenememesi sonucunda, vücudun belirli bir bölgesinde ya da yaygın bir biçimde oluşan istemsiz kas kasılmalarının oluşmasıdır.

Devamı