İdrar Kaçırma Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir!

İdrar Kaçırma Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir!

İdrar kaçırma başka hastalıkların habercisi olabilir!

İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumuna genel olarak verilen isimdir. İdrar geldikten sonra, tuvalete yetiştirememe şeklinde gelişen idrar tutamama durumuna tıp dilinde urge inkontinans denmektedir. Bu hastalar tuvalete gidene kadar istem dışı idrarını damlatma veya kaçırma şeklinde problemler yaşamaktadırlar. Bunun yanında sadece öksürüp hapşırma sırasında oluşan idrar kaçırmalarına da tıp dilinde stres inkontinans denmektedir. Bu tür idrar problemler yaşayan kişilerin yaşam kalitesi de olumsuz etkilenmektedir. Bireyler sosyal izolasyona maruz kalabilmekte genellikle dışarı çıkmak istememektedirler.

İdrar kaçırmanın nedenleri nelerdir?

İdrarını yetiştirememe nedenleri arasında birçok sebep sayılabilir. Aşırı kilo, idrar kaçırmaya neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Aşırı kilo ile karın içindeki basıncın artışı, idrar yollarını olumsuz etkilemektedir. Bunun yanında mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar ve mesane çıkışı tıkanıklıkları da idrar kaçırmanın nedenleri olabilir.

İdrar kaçırmalarda altta yatan başka sorunlar da araştırılmalıdır. Sorun, basit bir idrar kaçırma gibi görünse de bazen altta yatan neden, şeker hastalığı ve çeşitli sinir sistemi hastalıklarının habercisi olabilir. Eğer kanda şeker seviyesi yüksekse, kişi sık idrara çıkmakta ve idrar kaçırma riski de artmaktadır.

Kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklığı değişiyor!

Erkeklerin kas yapılarının güçlü olmasından ve doğum gibi kas yapısını bozacak bir durum olmadığından idrar kaçırma sıklığı daha düşüktür. Erkeklerde prostat hastalığı ve prostatın tedavi süreci idrar kaçırma sıklığını arttırır. Kadınlarda ilerleyen yaşla, aşırı doğum yapmakla ve aşırı kilo almakla birlikte idrar kaçırma sıklığı artabilse de bu durum başka sorunlarında belirtisi olabilir. Kadınlarda idrar kaçırmanın altında sinir sistemi rahatsızlıkları da yatabilir. Erkekler ve kadınlarda yaşlılığa bağlı olarak sistemik ve nörolojik rahatsızlıklarda idrar kaçırmanın sıklığını artırabilir. Bunun dışında, Parkinson ve inme gibi rahatsızlıkların belirtisi olarak idrar kaçırma en önemli göstergelerden biridir.

İdrar kaçırmanın tedavisi var mıdır?

Hastalığın en etkili ve kalıcı tedavisi cerrahidir. Günümüzde modern tekniklerle uygulanan ameliyatlar hastaların yaşam kalitesini artırmaktadır. Doğru tedaviyi seçmek için öncelikle idrar kaçmasına yol açan hastalığı doğru tespit etmek gerekir. Çok basit bir idrar yolu enfeksiyonunun ilaçla tedavisi, idrar kaçmasını tedavi edebilir ancak ilaç ve egzersiz tedavilerine yanıt vermeyen idrar kaçırma tedavisinde omurilik pili olarak adlandırılan mesane pili etkili bir tedavi seçeneğidir.

İdrar kaçırma tedavisinde oldukça başarılı olan mesane pili ameliyatı hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!
Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!

Kasların sürekli olarak kasılması olarak adlandırılan spastisite terimi, istemsiz kasılma anlamına gelmektedir. Halk arasında; kasılmalı felç ya da spastik felç olarak da bilinmektedir. Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı halde kalmasına denilmektedir.

Devamı

Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi
Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi

Kanser tedavisi gören hastalarda şiddetli ağrı görülebilir. Kanser hastalığının ileri evlerinde veya tekrarlamış kanser hastalıklarında hastanın hissettiği ağrı oldukça yükselebilir.

Devamı

Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı olan kişilerin yakınları için hastalık hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli bir konudur.

Devamı

Epilepsi Hastalığı Nedir?
Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur.

Devamı

Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!
Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!

Beyin pili, vücutta meydana gelen hareket bozukluklarına neden olan bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Vagus Pili Nedir?
Vagus Pili Nedir?

Halk arasında Vagus Pili, Sara Pili veya Epilepsi Pili olarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonu ülkemizde ilaç tedavisine dirençli yani ilaç kullanmasına rağmen sara nöbetleri devam eden hastalarda başarıyla uygulanan bir ameliyat yöntemidir.

Devamı

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!
İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!

Sakral sinir stimulatörü adı verilen mesane pili, kalbin ritmini düzenleyen pillerin büyüklüğünde olan bir cihazdır.

Devamı

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?
Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.

Devamı

Sakral Stimülasyon Nedir?
Sakral Stimülasyon Nedir?

Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral stimülasyon nöromodülasyon ameliyatlarının bir parçası olup; küçük abdest kaçırma, veya yapamama, büyük abdest kaçırma, mesane felci gibi sorunları olan hastalarda uygulanabilecek teknolojik bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Başarısız Bel Cerrahisi Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?
Başarısız Bel Cerrahisi Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?

Genel olarak daha önce bel fıtığı omurilik darlığı veya kaması nedeniyle ameliyat olan kişilerin şikayetlerinin belirli süre içerisinde geçmemesi veya daha kötüye gitmesi olarak açıklayabiliriz.

Devamı