7 Maddede Çocuklarınızı Koronavirüse Karşı Koruyun!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk, okula başlayan çocuklar için koronavirüse karşı korunmada bilgilendirmelerde bulundu.
1. 12 yaş üzerindeki çocuklar aşılanmalı!
Hastalık bulaşının kırılması için tüm erişkinlerin ve 12 yaşın üzerindeki çocukların Covid-19 aşısı ile aşılanması gerekmektedir. Aşılar oldukça ucuz, güvenilir ve etkindir.
2. Çocuklara hijyen eğitimi verilmeli
Maske-mesafe ve el hijyeni konusunda çocuklara eğitim verilmeli. Özellikle kapalı alanlarda maskenin önemi belirtilmeli, fiziksel temas durumlarında ellerini alkol bazlı ürünlerle dezenfekte etmesi teşvik edilmelidir.
3. Farklı yaş grupları grup olarak kısıtlandırılmalıdır
Okulda veya okul dışı etkinliklerde farklı sınıf ve yaş gruplarının karıştırılması kısıtlanmalıdır.
4. Kalabalık gruplar olarak toplanmamalılar
Öğrencilerin sıraya girerken, sınıftan çıkarken kalabalık gruplar halinde veya yakınlarda toplanmamasını sağlayacak bir farkındalık yaratılmalıdır.
5. Okullar sık sık dezenfekte edilmeli
Sık dokunulan yüzeyleri temizlemek ve dezenfekte etmek hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ortak kullanılan kapı kolları, musluklar, klavyeler özellikle riskli olup kullanım sonrası bu yüzeyler ve eller dezenfekte edilmelidir.
6. Semptomları olan çocuklar okula gönderilmemeli
Hastalık semptomları olan veya Covid-19 hastası ile temas eden çocuklar okula gönderilmemeli. Covid-19 enfeksiyonu açısından tetkik edilmeli. Hastalık ekarte edildikten sonra okula gönderilmelidir. Çocuğunuzu her gün Covid-19 belirtileri açısından izlemeli aşağıdaki semptomlar varsa çocuk okula gönderilmemelidir.
- Ateş
- Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
- Öksürük
- Boğaz ağrısı/Baş ağrısı/Kas ağrısı
- Nefes darlığı
- Mide bulantısı ya da kusma
- İshal
- İştahsızlık
- Tat veya koku kaybı
7. Okul formaları günlük yıkanmalı
Virüsün cansız yüzeylerde bir süre canlı kaldığı göz önüne alındığında; özellikle maske-mesafe-hijyen kurallarına uyum konusunda daha kısıtlı olan okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin okul formalarının günlük yıkanması ve banyo yapılması enfeksiyon bulaş riskini düşürebilir.
Ancak unutulmamalıdır ki hastalık bulaşında günlük kıyafet değişimi ve banyo uygulaması; el hijyeni-maske uygulaması-mesafe önlemlerinin yerini tutmamaktadır.
Benzer Yazılar
Akıllardaki bir diğer soruysa, dışarıdan gelen paketli ürünlerin hijyeninin nasıl sağlanması gerektiğidir.
Delta Mutasyonu ve Delta Plus Mutasyonu Nedir? Hangi Aşı Daha Etkili?
Son günlerde ülkemizin gündeminde olan şarbon hastalığı nedir?
Her koronavirüs hastası, hayatını kaybetmemektedir.
Kimler 3. Doz Aşı Olmalı? Hangi Aşıyı Olalım? Aşı Hakkında Merak Edilenler!
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk, okula başlayan çocuklar için koronavirüse karşı korunmada bilgilendirmelerde bulundu.