Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Afazi Nedir?

Afazi Nedir?

Afazi Nedir?

Afazi, beynin sol yarım küresinde sözel ve yazılı iletişimden sorumlu bölümlerin hasar görmesi sebebiyle oluşan bir bozukluktur. Afazi bozukluğu kimi zaman sadece sözlü veya yazılı iletişimi olumsuz yönde etkilerken kimi zaman da her ikisini birden etkileyebilir.
İnsan beyni, konuşma ve işittiklerini anlamlandırma görevini beynin sol kısmında bulunan merkez ile yerine getirir. Afazi; kafa bölgesinde yaşanan darbeye bağlı travmalar, beyin damar hastalıkları, felç, beyin kanamaları, beyinde oluşan tümörler ve beyni etkileyen enfeksiyon hastalıkları sonucunda oluşur. İnme, felç veya kafa travması afazinin genellikle birincil sebebidir.

Beynin sol kısmında meydana gelen kayıp ve deformasyonlar, sadece dil bozukluğu yaratmakla kalmayıp; kişinin kendisini ifade etme, okuma, yazma, konuşma, konuşulanı anlama, tekrarlama ve adlandırma gibi yeteneklerin tamamı ya da bir kısmının kaybına neden olabilir.

Afazi Tipleri Nelerdir?

Afazi hafif ya da şiddetli şekilde kendini gösterebilir. Hafif afazi görülen hastalarda kişiler, çevreleriyle iletişim kurup, sohbet edebilse de karmaşık ve uzun süren  konuları içeren konuşmalarda zorluk çekebilir.
Afazinin etkilerini şiddetli yaşayan hastalar ise iletişim yeteneklerini büyük ölçüde kaybederler. Her türlü iletişim kurmada ve kendilerini anlatmada büyük sorunlar yaşarlar. Afazi farklı tiplere sahiptir. Her türde farklı belirtiler görülür.

Tutuk Afazi

Bu tip afazi görülen hastalar, genellikle ne demek istediğini bilirler fakat fikirlerini söyleme ve diğer insanlarla iletişim kurma konusunda güçlük yaşarlar. Akıllarındaki bir türü kelimelerle akıcı şekilde ifade edemezler. Bu tutukluk gerek sözlü gerekse de yazılı iletişimde görüldüğü için, hayat kalitesini düşüren bir durumdur.

Akıcı Afazi

Akıcı Afaziye sahip kişiler işitme, okuma ve konuşmada sorun yaşamazlar ancak kelimelerin mecazi anlamlarını kullanamazlar her kelimeyi ilk anlamıyla bilrler v eöyle kullanırlar. Konuşma esnasında yanlış anlama ve anlaşılma durumu sıklıkla karşılaşılır.

Anomik Afazi

Anomik Afazi, türünde hastalar rahatlıkla kullanabildikleri konuşma yeteneğine rağmen anlamlandırma sürecinde problem yaşarlar. Algılama problemi olmasa da  nesneleri isimlendirme de sıkıntı yaşayabilirler.

Global Afazi

Global Afazi, Afazide en ağır afazi tipidir. Çoğunlukla hastalar inme yaşadıktan sonra  sonra ortaya çıkar. Bu türün görüldüğü hastalar temel iletişim yeteneklerinin yanında okuma ve yazma yeteneklerini de kaybederler.

Progresif Afazi

Progresif Afazi, nadiren görülmekle birlikte uzun bir sürece sahiptir. Progresif Afazide hastalar iletişim yeteneklerini yavaş yavaş kaybederler. Süreç ilerledikçe el kol hareketlerini daha fazla kullanmaya başlarlar. Afazi Nasıl Teşhis Edilir?

Afazi Nasıl Tespit Edilir?

Afazinin ana sebeplerinden biri beyin travması olduğu için travmalardan sonra doktor kontrolleri yapılmalıdır. Hastalığı teşhisi ve hasarlı bölgeyi saptanması için MRI ve bilgisayarlı tomografi taramaları yapılır.

Hastalığın türü ve derecesini saptamak tomografiden sonra hastalar konuşma ve dil terapistine yönlendirilir. Hastaların verilen komutları aklında tutabilme, yöneltilen soruları cevaplama, nesnelerin isimlendirilmesi, iletişimi sürdürme, konuşulanı anlama ve düzgün, anlamlı cümle kurma yetenekleri test edilir.

Afazi Nasıl Tedavi Edilir?

Afazi teşhis edildikten sonra hastalığın tipine ve durumuna bağlı olarak doktorlar hasta için en uygun tedavi planını hazırlar.

Felç ve travmaya bağlı olarak görülen afazide, hasarlı bölgenin etkilenme şiddetine ve hastanın yaşına bağlı olarak kısmi veya tam düzelme görülebilir. Bu tip afazilerin tedavisinde konuşma ve dil terapistlerinden yardım alınır. Meşakkat isteyen bir süreçtir. Kademeli olarak ilerler ve birçok insan önemli bir ilerleme kaydetse de çok az insan tam olarak afaziden önceki durumlarına geri dönebilir. Kafa travmasından sonra derhal tedaviye başlanırsa daha etkili olur.

Afazi tedavisinde hastaların günlük yaşamlarını bağımsız idame ettirmelerine yönelik terapiler uygulanır. Bu süreçte hastaya alternatif iletişim kurmanın yöntemleri gösterilir. Afazi alanında uzmanlaşmış konuşma ve dil terapistleri, ilk olarak hastayı değerlendirerek tedavinin gerektirdiği ihtiyaçları belirler. Hastaya özel kişiselleştirilmiş bir program hazırlanır.

Benzer Yazılar

Beyni Sağlıklı Ve Genç Tutabilmenin Yolları
Beyni Sağlıklı Ve Genç Tutabilmenin Yolları

Beyni sağlıklı ve genç tutabilmenin çeşitli yolları vardır. Peki, bu konuda neler yapabiliriz?

Devamı

Parkinson Hakkında Bilmedikleriniz
Parkinson Hakkında Bilmedikleriniz

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanları, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral ve Uzm. Dr. Hakan Çavuş, parkinson ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.

Devamı

Pik Hastalığı Nedir?
Pik Hastalığı Nedir?

Pik hastalığı yavaş seyretmekle beraber, geri dönüşü olmayan nadir bir bunama türüdür. Beynin belli bir bölgesini etkiler ve genellikle 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde meydana gelir.

Devamı

  Otizmi Anlamak İçin FARKINDA OL
Otizmi Anlamak İçin FARKINDA OL

Otizm, günümüzde birçok çocuğu etkileyen, belirtilerinin yaşamın ilk üç yılındaki erken gelişim evresinde başladığı bilinen ve yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur.

Devamı

Demans Nedir?
Demans Nedir?

Demans Nedir?

Devamı

Geçmeyen Baş Ağrısında Yapılması Gerekenler
Geçmeyen Baş Ağrısında Yapılması Gerekenler

Baş ağrılarının nedenini migren veya sinüzit olduğu birçok kişi tarafından düşünülmektedir

Devamı

10 Soruda Migren
10 Soruda Migren

Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. Yani MİGRENİN TEDAVİSİ VARDIR!

Devamı

Epilepsi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Epilepsi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Epilepsi hastalarının yüzde 60'ında nöbetler ilaçla kontrol altına alınır. Bazı hastaların epilepsi türleri yaş ile ilişkilidir.

Devamı

Alzheimer Yaşlanmanın Kaçınılmaz Sonu Değil!
Alzheimer Yaşlanmanın Kaçınılmaz Sonu Değil!

Alzheimer Yaşlanmanın Kaçınılmaz Sonu Değil!

Devamı

Dikkat Dağınıklığı Ve Unutkanlık Ulusal Sorun Haline Geldi!
Dikkat Dağınıklığı Ve Unutkanlık Ulusal Sorun Haline Geldi!

Dikkat dağınıklığı şehir hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. Herkes unutkanlıktan yakınarak “alzheimer oldum!” endişesi ile nörologlara koşuyor.

Devamı