Ağrısız Normal Doğum (Epidural Analjezi) Hakkında Merak Edilenler
Epidural doğum nedir?
Epidural doğum, normal doğum planlanan gebeliklerde anne adayının doğum işleminde duyduğu ağrıları ciddi anlamda azaltarak doğum eyleminin gerçekleşmesini sağlayan destekleyici anestezi yöntemidir.
Ne şekilde yapılır?
Bel orta hattında omurgalar arasına uygulanan bir iğnenin içerisinden geçirilerek omurgalar arası alana sabitlenen, saç telinden biraz daha kalın silikon bir kateter aracılığıyla hastaya doğum sürecinde aralıklı olarak ağrı kesici ve lokal anestezi maddeleri verilerek uygulanan bir yöntemdir.
Epidural doğumda da doğum sancılarını duyacak mıyım?
Aslında ağrıyı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmakla birlikte hiç ağrı duyulmaması durumu bebeğin doğum kanalında ilerlemesini durduracağı için katlanılabilir düzeylerde ağrı duyulması doğumun sağlıklı ilerlemesi açısından mecburidir. Kısacası, Anestezist kontrolünde bir miktar ağrıya izin vermek durumundayız.
Epidural kateter takılması işlemi çok ağrılı mıdır?
Doğum gibi dünyadaki en ağrılı durumlardan biri yanında kateter takılması işlemi birkaç dakikalığına katlanılacak düzeylerde olmaktadır. Bine yakın gebeden edindiğimiz tecrübe, işlem öncesi korkunun işleme oranla çok daha uç düzeylerde olduğunu ortaya koymaktadır.
Epidural kateter takılmasının komplikasyonları var mıdır?
Epidural doğum çok konforlu bir metod olmakla birlikte bazı yan etkileri de mevcuttur. Baş dönmesi, geçici tansiyon düşmesi, bulantı, kaşıntı, algı düzeyinde değişiklikler bunların başlıcaları olmakla birlikte bu şikayetlerin görülme sıklığı çok düşüktür.
Epidural anestezi desteği doğumla birlikte son bulur mu?
Genellikle doğum sonrası anne adaylarımız yeniden epidural ilaç uygulamamıza ihtiyaç duymamakla birlikte zor doğumlar, epizyotomi açılması gibi nadir durumlarda hastanın talebine istinaden kateter aracılığıyla ağrı kesici destek sağlayabilmekteyiz.
Peki neden damardan ağrı kesici almak yerine Epidural ağrı kesilmesini tercih etmeliyim?
Gebelik sürecinde de bebeğinize zarar gelmemesi için tüm ilaçları korkarak kullandığınız gibi doğum sonrası süreçte de anne sütüne geçebilme olasılıklarından ötürü birçok ilaç ve özellikle ağrı kesiciler konusunda temkinli olmalısınız. Epidural yolla uygulanan ilaçlar kana yüksek dozlarda verilen ilaçlar yerine hedef alana düşük dozlarda verildiği için anne sütüne geçme oranları göz ardı edilebilecek düzeydedir.
Benzer Yazılar
Entübe hasta kalıbını çok sık duyar hale geldik. Bu, hastaya entübasyon işleminin uygulanmış olduğu anlamına gelir. Hava kontrolünü sağlayamayan veya yardım almadan solunumunu gerçekleştiremeyen hastalar için uygulanır.
Epidural doğum, normal doğum planlanan gebeliklerde anne adayının doğum işleminde duyduğu ağrıları ciddi anlamda azaltarak doğum eyleminin gerçekleşmesini sağlayan destekleyici anestezi yöntemidir.
M. 48 yaşında 2 çocuk babasıdır. Kocaeli’nde yaşamakta olan M. (48), özel bir hastanede boyun fıtığı ameliyatı olduğu işlem sırasında boyun fıtığı patladı. Bütün vücudu felç olan hasta tedavi sürecine İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde devam ediyor.