Alerji ve İmmünoloji Hastalıkları
Vücudun farklı yabancı maddelere karşı aşırı reaksiyonu neticesinde meydana gelen rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubu ile ilgilenen Alerji ve İmmünoloji doktorları da çocuk ve yetişkin olmak üzere ikiye ayrılır ve kişiye özgü tetkikler sonucunda tedavi planları oluşturulur.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Yetişkin Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları bölümü, bağışıklık yetmezliği başta olmak üzere, alerjik ve romatizmal tüm hastalıklarla ilgili poliklinik ve klinik hizmeti vermekte olup, aynı zamanda; Onkoloji, Nefroloji, Genel Cerrahi bölümleri ve laboratuvarları ile konsültasyon hizmeti de sağlanmaktadır.
Bağışıklık yetmezliği olduğu tespit edilen yetişkin hastalar, ileri ve güncel teknoloji ürünü cihazlarımız ve sistemlerimizin kullanılmasıyla değerlendirilmekte ve kendilerine uygun en faydalı tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Bölümümüz; deneyimli ve uzman akademik kadrosunun yanı sıra, güler yüzlü hemşirelerimiz ve yardımcı sağlık personellerimiz ile hizmet vermektedir.
Tanı ve tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar nelerdir?
- Astım
- Alerjik rinit
- Besin alerjileri
- İlaç alerjileri
- Arı alerjisi
- Kronik ürtiker, anjioödem ve alerjik egzema
- Mesleki alerjiler
ve benzeri gibi tüm alerjik hastalıklara tanı koyan akademik uzman kadromuz, tedavi yöntemlerini kişiye özgü olarak belirler ve düzenli aralıklara takip eder.
Astım Hastalarının Kâbusu Sıcak Havalar Geldi!
Şeftalinin tüyleri, kiraza dokunamama, kavun tüketmeyle beraber gelen kaşıntı hissi… Bütün bunların nedeni besinlere karşı duyduğunuz hassasiyet dolayısıyla gelişen alerji olabilir. Ağız alerjisi dediğimiz ve halk arasında sık görünen bu alerji, birçok önemli sağlık sorununa yol açabiliyor.
Sezeryan Doğan Bebeklerde Alerji ve Astım Riski Daha Mı Fazla?
Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.
Geçmeyen Burun Akıntısının Nedeni Grip Değil Alerji Olabilir
Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen orman yangınları, ekosisteme verdiği zararın yanı sıra kötü hava koşulları nedeniyle astım hastalarının da belirtilerinin alevlenmesine neden olabilir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, iklim değişikliğinin ve orman yangınlarının astım üzerinde yarattığı riskleri anlattı.
Astım ve alerjik hastalıklar çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Her geçen gün bu durumlardan etkilenen kişi sayısında artış yaşanmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.
İlaç alerjisi, bağışıklık sisteminizin bir ilaca verdiği anormal tepkilerdir. Reçetesiz satılan, reçeteli veya bitkisel olan herhangi bir ilaç, eğer ilaçlara karşı alerjimiz var ise tepkimeye neden olacaktır. Bununla birlikte, bazı ilaçlarda ilaç alerjisi daha olasıdır.
Alerjik hastalığı olanların genelde ciltleri hassastır. Sıklıkla egzama hastalığı da birlikte olabilmektedir. Bu nedenle de alerjiye yatkın kişilerin güneş koruyucu seçiminde özellikle alerji yapma potansiyeli düşük olan güneş koruyucu krem seçmeleri daha doğru olur.
Havaların ısınmasıyla birlikte güneş alerjileri de kendini göstermeye başladı. Vücudun güneş ışınlarına aşırı hassasiyet göstermesi sonucu oluşan güneş alerjiyle ilgili merak edilen soruları İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, yanıtladı.
Anafilaksi FATAL (ölümcül) seyredebilen, Akut gelişen ciddi ve sistemik alerjik reaksiyondur. Genellikle vücudun daha önce karşılaşıp tanıdığı alerjenlere karşı ortaya çıkar. Fakat bazı durumlarda ilk defa karşılaşılan uyaranlara karşı da reaksiyon gelişebilir. Anafilaktik reaksiyonlar şu şekilde sıralanabilir:
Ankara’daki Tıp Fakültesi öğrencisinin ölüm nedeni olarak arı sokması düşünülünce akıllara arı alerjisi ölüme neden olabilir mi geliyor. Arı sokmaları genellikle soktuğu yerde biraz şişliğe neden olurken bazen de çok ciddi, alerjik şok olarak tanımladığımız alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Arı sokmalarına bağlı ciddi alerjik reaksiyonların çocukların yaklaşık %1’inde ve yetişkinlerin %3’ünde görüldüğünü belirten İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.
Etin bol tüketildiği Kurban Bayramı sonrası et alerjisine dikkat edilmeli. Kırmızı et alerjisi kendini hemen belli edebileceği gibi 3 veya 6 saat sonra da etkisini gösterebilir. Peki, kırmızı et alerjisi nedir, belirtileri nelerdir?
Delta Mutasyonu ve Delta Plus Mutasyonu Nedir? Hangi Aşı Daha Etkili?
Besin alerjisini yönetmek zaten bir stres konusuyken, COVID 19 hastalığı bunu daha da artırmaktadır.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Astımlı ve alerjik çocukların, bu temizlikten etkilenmemesi için nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Egzama gibi cilt rahatsızlığı olan kişilerde; eller sık sık yıkandıkça, kuruma ve çatlamalar meydana gelebilmektedir.
Koronavirüsün alerji hastalıklarının üzerindeki etkisi nasıldır?