Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın

Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın

Alkollü araç kullanmanın trafik kazalarına neden olduğunu ya da fazla alkol tüketiminin karaciğer sirozuna yol açtığını hepimiz biliyoruz. Alkol kullanımının sonuçları olarak; yalnızca karaciğer sirozunu ve trafik kazalarını görüyorsanız yanılıyorsunuz. Yapılan araştırmalara göre; alkol tüketiminin neden olduğu 60’dan fazla hastalık tespit edilmiştir. Peki, bu hastalıklar nelerdir?

  1. Anemi: Fazla alkol tüketimi, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin mevcut sayısını azaltır. Bunun sonucunda, halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi gelişir. Belirtileri; halsizlik, yorgunluk ve nefes darlığıdır.

 

  1. Kanser: Alkolde bulunan etanol, sindirimin başlaması ile karsinojen olan asetaldehite dönüşür. Düzenli bir şekilde tüketilmesi durumunda ise kanser riski artar. Bu duruma bağlı olarak gelişen kanser türler; baş-boyun, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, meme, kolon ve rektum kanserleridir.

 

  1. Kalp damar hastalıkları: Aşırı alkol tüketimi, kan pıhtılaşmasını tetikliyor yani; kalp krizi ve felç risklerini artırıyor. Aynı zamanda; kalp kaslarını da etkileyerek kardiyomiyopati olarak adlandırılan rahatsızlığa sebep oluyor. 

 

  1. Bunama: Yaşlı bireylerde, yaklaşık %2 oranında bunama görülür. Alkolü fazla tüketen kişilerin beyinlerindeki bazı bölümler ise bu duruma bağlı olarak normalden çok daha hızlı küçülür ve ciddi hafıza kayıplarına neden olur.

 

  1. Epilepsi: Alkol tüketimi sonucunda epilepsi gelişebilir. Mevcut olan epilepsi hastalarında ise nöbetleri tetikleyebilir. Ayrıca; epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, alkol ile etkileşime girdiği için dikkat edilmesi hayati önem taşır.

 

  1. Gut: Gut, el ve ayak eklemlerinde ağrılara, böbrek ile kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açan ciddi bir hastalıktır. Eklem içlerinde ve etrafında ürik asit kristalleri birikmesine neden olan gut, alkol kullanımına bağlı olarak da gelişebilir.

 

  1. Yüksek tansiyon: Alkol; sıcaklık ve stres gibi etkenlere bağlı olarak, kan damarlarının genişleyip daralmasını sağlayan sempatik sinir sisteminin bozulmasına neden olabilir. Eğer; yüksek tansiyon devamlı bir hale gelirse, böbrek ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi hastalıklar gelişir.

Alkol bağımlılığı tedavisi için yapılması gerekenler nelerdir?

Alkol tüketen ve tedavi olmak isteyen kişiler; donanımlı hastanelerin Sigara Bırakma Polikliniklerine, hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri ile psikiyatri kliniklerine başvurabilirler.

  • Tedavi, hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenir.
  • Tedavi sonrasında, kişinin uzun bir süre izlenmesi gerekmektedir. Uzun süre hastanede kalmasından sonra, eğer; kişi izlenmezse yeniden alkol tüketmeye başlaması kaçınılmazdır. Belirli aralıklarla psikolojik destek alınması ve yardım gruplarına katılım sağlanması tekrar başlama riskini ciddi oranda azaltır.
  • Tekrarlamalar ilk 6 ayda sıklıkla görüldüğü için bu süreçte dikkatli olunması gerekir.
  • Alkol bağımlısı olan kişinin ailesi, tedavi sürecinde önemli rol oynar.  Örneğin, alkole devam ettiği sürece onunla birlikte olamayacağını belirten eşi, alkolü kullanan kişinin alkolü bırakması için tek başına yeterli bir sebeptir.
  • Alkol bağımlısı kişi; tedavi programını kabul etmiyorsa, doktor ve hasta ilişkisi kesilmemelidir. Doğru zaman olarak; alkol kullanan kişinin tedaviyi kabul edeceği bir psikososyal kriz beklenmelidir.

Benzer Yazılar

Anne Adayları Gebelik Şekerine Dikkat!
Anne Adayları Gebelik Şekerine Dikkat!

Gestasyonel Diyabet yani gebelik şekeri, ilk kez gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir.

Devamı

Çinko Eksikliği Nedir? Nasıl Önlenir?
Çinko Eksikliği Nedir? Nasıl Önlenir?

Yetişkin bir kişinin günlük ihtiyaç duyduğu çinko mineralinin miktarı 15-20 mg civarındadır. Gebelik, emzirme, birtakım rahatsızlıklar, büyüme ve gelişme gibi bazı durumlara göre bu miktar değişiklik gösterebilir. Bu miktarın alınamamasına; dengesiz beslenme, kronik rahatsızlıklar ve gebelik gibi birçok faktör etki ediyor olabilir.

Devamı

Karaciğer Hastaları İçin Beslenme Önerileri
Karaciğer Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Karaciğer rahatsızlıklarının pek çoğunun kaynağı yağlanmadır.

Devamı

Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri
Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri

Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir

Devamı

Sessiz Tehdit ‘Tansiyon Hastalığı’
Sessiz Tehdit ‘Tansiyon Hastalığı’

Hipertansiyon, ülkemizde her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunudur. Önemi; hedef organlar olan kalp, damarlar, beyin, böbrek ve gözlerin etkilenmesi sonucunda inme, kalp krizi, periferik damar hastalıkları, kronik böbrek hastalığı ve görm

Devamı

Şeker Hastaları Böbrek Nakli Olabilir Mi
Şeker Hastaları Böbrek Nakli Olabilir Mi

Şeker hastalığı, pankreasın istenilen kadar insülin direnci üretememesi

Devamı

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?
Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Devamı

Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın
Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın

Alkollü araç kullanmanın trafik kazalarına neden olduğunu ya da fazla alkol tüketiminin karaciğer sirozuna yol açtığını hepimiz biliyoruz.

Devamı

Salmonella Nedir?
Salmonella Nedir?

Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.

Devamı

Crohn Hastalığı: Zor ve İnatçı Bir Hastalık
Crohn Hastalığı: Zor ve İnatçı Bir Hastalık

Sindirim sistemi; ağızdan başlar ve makata kadar devam eder.

Devamı