Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

AMH Nedir?

AMH Nedir?

Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur. AMH, kadınlardaki doğurganlık seviyesini gösteren hormon olmasının yanında anne karnındaki bebeğin cinsiyetini de belirler. Bu nedenle hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunmaktadır.

Kadınlık organlarının yer aldığı alana müller kanalı adı verilir. Anne rahminde gelişen fetüs erkekse, testislerinden bulunan hücreler, hormon salgılayarak bu kanalın gelişmesini engeller. Fetüsün dişi olması durumunda ise müller kanalının gelişmesini baskılayan bir hormon oluşmadığı için müller gelişimi devam eder ve dişilik organları oluşur.

Vücutta doğuştan itibaren salgılanmaya başlayan AMH kadınların yaşam döngüsündeki yaş aralıkları ile değişkenlik gösterir. Menopoz dönemine kadar azalarak salgılanmaya devam eder.

Bebek sahibi olmayı düşünen kadınlar için önemli bir parametre değeri taşıyan AMH, kadın vücudundaki olgunlaşmaya başlayan yumurta keselerinde gelişen hücrelere bağlı olarak salgılanan bir hormondur.

 

  • AMH Testi Nedir?

Kısırlık endişeyle doktora başvuran kadınlara E2, FSH ve AMH testleri uygulanır. E2 ve FSH testi yumurta rezervi ve menopoz konusunda fikir verir. Bu testlerin âdetin 3. günü yapılması gerekmektedir. 

AMH testi de diğerleri gibi yumurta rezervi ve menopoz konusunda bilgi vermektedir Uygulanabilirliği diğerlerinin aksine sadece adet dönemiyle kısıtlı değildir. Herhangi bir zaman diliminde uygulanabilir ancak pek çok doktor tarafından adet döneminde uygulanması önerilir. Sonuçları güvenilirdir. Kadının doğurganlığı hakkında detaylı bilgiler verir. Bu da infertilite tedavisi için önemli bir yol gösterici olmasını sağlar. Kan alma yoluyla gerçekleştirilir.

 

  • AMH Testi Neden Yaptırılır?

Yapılan araştırmalarda Anti-Müllerian değerinin kadının yumurtalık rezervini en doğru gösteren testlerden biri olduğu sonucuna varılmıştır.

İnfertilite tedavisi alanındaki yeni gelişmelerle birlikte AMH testi, pratikliği ve güvenilirliği sayesinde FSH testinin yerine geçmeye başlamıştır. Anti-Müllerian Hormon Testi, FSM ile kıyaslandığında daha doğru sonuçlar sunduğu için kısırlık tedavisi planlamasında için en sık başvurulan referanslardan biri haline gelmiştir.

 

  • AMH Değeri Kaç Olmalıdır?

Kadınlarda genel olarak kabul edilmiş AMH referans değeri 1-3 ng/dl arasındadır. Test sonucunda AMH değerinin 4 ng/ml ve üzerinde olması yüksek kabul edilir. AMH, 1.5 ila 3 ng/ml aralığında ise normal AMH, 1 ng/ml ve altındaki Anti-müller değeri ise düşük yumurta rezervi olduğunu göstermektedir.

 

  • AMH Değerini Korumak İçin Ne Yapılmalıdır?

AMH hormonu yumurta rezervlerinin son durumunu gösteren bir hormondur. Kadınlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurta sayısı da azalır. Yumurta rezervinin azalması geri döndürülemez bir süreçtir ve düşük sevilerde seyreden AHM seviyesi kişinin menopoza doğru ilerlediğini göstermektedir. Kadının içinde bulunduğu yaş göz önüne alınarak erken menopoza girip girmeyeceği tespit edilebilir.

AMH yüksekliği ise yaygın olarak fazla yumurtalık rezervine neden olan polikistik over sendromuna sahip kişilerde görülür.

AMH düşüklüğünün henüz kanıtlanmış bir tedavisi yoktur. Düşük AMH değeri, çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların acele etmelerini gösteren bir işarettir.

AMH düşüklüğünün tedavisi olmasa da kişiye özel infertilite tedavisi planlanarak gebelik şansı yakalanabilmektedir. Bu tarz durumlarda yumurta dondurma işlemi alternatif bir çözüm olarak değerlendirilebilir.  

Kısırlık tedavisinde önemli bir yer tutan AMH testi ve sonuçları hakkında bilgi almak için hekiminizle iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Doğum Kontrol Hapları ve Meme Kanseri İlişkisi
Doğum Kontrol Hapları ve Meme Kanseri İlişkisi

Birçok kadın günümüzde doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol haplarını kullanmaktadır.

Devamı

Dış Gebelik Nedir ve Nasıl Olur?
Dış Gebelik Nedir ve Nasıl Olur?

Hamilelik; döllenmeden, doğuma kadar bir kadının vücudunda birkaç adımda gerçekleşir.

Devamı

Vajinismus Sadece Kadının Değil Çiftlerin Problemi!
Vajinismus Sadece Kadının Değil Çiftlerin Problemi!

Vajinismus, cinsel ilişki esnasında kadınların istemsiz olarak kasılması, bu kasılmaların genital bölgede yoğunlaşması ve kadının erkeği kendinden iterek uzaklaştırmasıdır.

Devamı

Hamilelik Nezlesine Karşı Önleminizi Alın
Hamilelik Nezlesine Karşı Önleminizi Alın

Hamileliğin bazı dönemlerinde nezle oldukça sıkıntılı yaratır. Hamileliğin üçte birinde alerjik reaksiyonlar görülmediği gibi burun tıkanıklıkları görülebilir.

Devamı

Genetik Testi Nedir?
Genetik Testi Nedir?

Genetik, biyolojinin bir dalıdır. Canlı organizmaları incelemede büyük faydası vardır. Canlıların her özelliğini bu özelliklerin aktarımını inceler. Genetik bilimi birçok hastalığın incelenmesi ve araştırılmasında yardımcı olur.

Devamı

Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin 5 Öneri
Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin 5 Öneri

Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.

Devamı

Kız Çocuklarında Genital Dudak Yapışıklığına Dikkat!
Kız Çocuklarında Genital Dudak Yapışıklığına Dikkat!

Kız çocuklarında labial füzyon % 1.8 ile % 3 oranında görülmektedir. Kız çocukların cinsel organlarındaki küçük dudaklar olarak adlandırılan ve iki yanda yer alan yapıların birbirlerine yapışarak giriş kısmının, hatta bazen idrar çıkış deliğinin de önünün beyaz ve mavimsi, ince bir doku ile kapanması durumudur.

Devamı

Hamilelikte Karşılaşılan Vücut Değişikliklerinin Hangileri Geçici?
Hamilelikte Karşılaşılan Vücut Değişikliklerinin Hangileri Geçici?

Saç dökülmesi en sık karşılaşılan sorunlardan

Devamı

Rahim Ağzı Kanseri ve İlerlemiş Rahim Ağzı Kanseri
Rahim Ağzı Kanseri ve İlerlemiş Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde daha sık görülen kanser türüdür.

Devamı