Antiseptikler Nasıl Etki Yapar?
Antiseptik nedir? Antiseptik malzemeler ne işe yarar?
Antiseptik maddeler, enfeksiyonun önüne geçmek için cilt üstüne ya da mukoza tabakasına uygulanan antimikrobiyal kimyasallardır. Günlük hayatta hem medikal alanda hem de birçok özel alanda sıkça tercih edilmektedir. Mikropların çoğalmasını ve dağılmasına engen olan antiseptikler, mikroorganizma üstünde ölümcül etkisi olan dezenfektanlarla karıştırılmamalıdır. Birçok kullanım şekli olan antiseptiklerin; solüsyon, jel veya krem olarak üretilmiş haliyle karşılaşabiliriz. Batikon, alkol, oksijenli su en sık kullanılmakta olan antiseptiklerdir. Bunlar aynı zamanda ameliyatların ve ilkyardım uygulamalarının en önemli malzemeleridir.
Mesela, doktorlar ameliyattan önce ellerini ve kollarını antiseptik maddelerle temizlerler; böylelikle ameliyat esnasında oluşum riski olan enfeksiyonların varlığını minimum seviyeye düşürmüş olur. En çok kullanılanları; alkol, batikon ve oksijenli sudur.
Dezenfektan nedir? Dezenfektan ne işe yarar?
Dezenfektanlar, mikroorganizmaların öldürülmesi ve ortadan yok olması amacıyla üretilmiştir. Güçlü kimyasal maddeler içeren dezenfektanların; cilt ve canlı yüzeylerle temasından mümkün olabildiğince kaçınılmalıdır. Aksi halde geçici ya da kalıcı zararlara sebep olabilirler.
Antiseptikler nasıl kullanılır?
Antiseptikler kimyasal madde olduklarından ve her kimyasal maddedeki yapının da birbirlerine uyumlu olmamasından dolayı; bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından antiseptiklerin birleştirilmesi veya art arda kullanılması oldukça riskli olabilir. Tedavi edilmesi gereken yaranın tek uygun antiseptik ile tedavi edilmesi, yalnızca bir antiseptiğin kullanılması gerekir. Yara tiplerine göre kullanılabilecek antiseptikler şöyledir:
- Açık yaraların alkol içermeyen antiseptikler ile dezenfekte edilmesi gerekir. Böylelikle cilt yanıklarının önüne geçilir.
- Kapalı ya da derin olmayan yaraların tedavisi için deriye nüfuz eden antiseptiklerin kullanılması gerekir.
- Toprak, çakıl, taş ve kaya gibi maddelerin yol açtığı yarada, tahriş etmeyen; fakat derin bir şekilde dezenfekte sağlayan solüsyonlar tercih edilmelidir.
- Meydana gelen yanıkların, su konsantrasyonu yüksek olan çözeltilerin yardımıyla temizlenmesi gerekir. Bakteriler ve olası mantar enfeksiyonlarının engellenmesinde faydalı olurken, yanma hissi de bu şekilde hafifleyecektir.
Benzer Yazılar
Aşı karşıtlığı; toplum bağışıklığının aksamasında ve buna bağlı aşıyla korunabilen hastalık ve salgınların oluşmasındaki en büyük tehditlerden biridir.
Hijyenik koşulların sağlanamadığı veya temizliğinde gereğinden fazla kimyasal madde kullanılmış havuzların gözümüze verebileceği zararların farkında mıyız?
Kan veren kişilere öncelikli olarak donör değerlendirme formu verilir. Bu formun dikkatli bir şekilde, doğru ve anlaşılmış olarak okunması ve samimi cevap vermeleri, ardından imzalamaları beklenir.
Görüldüğü üzere en büyük risk, kalp damar hastalığı olan kişilerdedir. Ancak kanser hastaları da, dikkat etmesi gerekli bir gruptur.
Ev dezenfektanlarının sağlık için herhangi olumsuz bir yanı var mıdır?
Kimler 3. Doz Aşı Olmalı? Hangi Aşıyı Olalım? Aşı Hakkında Merak Edilenler!
Gözlerde yanma, kaşınma, kızarıklık ve batma ile kendini belli eden göz hastalıkları
Hipokrat’ın dediği gibi “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun”
Hava sıcaklıkları değişmeye başladı, grip kendini gösterdi. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemde gribe yakalanmadan ne gibi önlemler almalıyız?