Artroplasti ve Erişkin Rekonstrüktif Cerrahi
Artroplasti ve erişkin rekonstrüktif cerrahi nedir?
Artroskopi uygulaması; eklem içinin optik ve kamera ile görüntülenmesidir. Ekleme, 1 cm atılan 2 adet küçük kesi ile ulaşılarak, bir uçtan optik sistemin, diğer uçtan el aletlerinin kullanımı ile cerrahi girişim yapılabilmektedir.
Artroskopik cerrahi; en çok diz eklemi başta, kalça, omuz, dirsek, ayak bileği, el bileği gibi eklem hastalıkları gözlemlendiğinde uygulanır.
Eklem protezi (artroplasti) nedir?
Kişinin kalça diz eklemlerinin kireçlenmesi neticesinde, hareketlerde kısıtlanma meydana gelir ve bu kısıtlamalar şiddetli ağrılar oluşturur. Kişinin yürüme mesafesi kısalacağı, uzun mesafeli yolculuklar yapamayacağı, yere eğilip kalkamayacağı gibi durumlar ile karşılaşılacak bu süreçte kişinin yaşam konforu düşer.
Eklem protezi hangi durumlarda yapılır?
Eklem protezi, en çok eklem kireçlenmesi durumlarında tercih edilir. Bu durum genellikle yaşlı bireylerin hastalığıdır. Erkek bireylerde, sıklıkla kalça eklemi, kadın bireylerde ise sıklıkla diz eklemi tutulması gözlemlenmektedir. Ayrıca; romatizmal hastalıklar, kırık ve çıkıklarda, iltihaplanmalarda da eklem protezi tercih edilmektedir.
Kaç yaşında uygulanır?
Her yaşta uygulanmaktadır. Fakat protezin belirli bir ömrü olduğu için, bir süre sonra gevşemeye başlayacaktır. Bu durumda; protezi değiştirerek, kişinin birden fazla ameliyat geçirmesinin önüne geçmek için, 60 yaşın üzerindeki hastalar için yapılır.
Protezin belli bir ömrü var demek nedir?
Bölgeye uygulanan protez, zamanla aşınarak, gevşemeye uğramaktadır. Bilinende yaklaşık 10-15 yıl istatistiği verilse de, son yıllarda yüksek teknolojiye sahip protezler 20-25 yıl kadar dayanıklılık göstermektedir.
Hastanede yatış süresi kaç gündür?
Ameliyat sonrasında ertesi gün ayaklanarak, yürüyebileceksiniz. Maksimum yatış süresi 1 haftadır.
Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Ameliyat sonrası yaraların temizliğinin sağlanması ve bakımı, enfeksiyon kapmaması açısından büyük önem taşımaktadır. En az 6 hafta kullanacağınız kan sulandırıcıları, cerrahi uygulama sonrası damar tıkanıklığı yaşanmaması adına almak zorundasınız. Protezinizin bakımını iyi yaparsanız, o da sizi seneler boyunca idare eder.
Bu şu anlama gelmektedir;
- Düzenli ve yerleşik ve yaşamınız olmalıdır.
- Aktif bir çalışma hayatınız olmamalıdır (Çiftçi iseniz tarlada çalışmamalısınız).
- Yer sofrasını değil, masa sofrasını tercih etmelisiniz.
- Namazınızı secde ederek değil, oturarak kılmalısınız.
- Alaturka tuvalet yerine klozet yapılı tuvaletleri tercih etmelisiniz.
- Bağdaş kurarak oturmamalısınız.
- Aşırı eklem oynaması gerektiren hareketlerden sakınmalısınız.
Ameliyat sonrası fizik tedavi gerekir mi?
Ameliyat sonrasında, diz ve kalça kaslarının kuvvetli olması önem arz etmektedir. Bu nedenle bir süre fizik tedavi seansı almanız faydalı olacaktır.
Benzer Yazılar
Spor sakatlanmaları en çok basketbolcularda görülmektedir. Koşarken birden durma, yana dönme, pivot hareketi, zıplamaya bağlı yere düşme ve ani dönüşler sonucunda sakatlık meydana gelebilir.
Menisküs, dik ekleminde bulunur ve kıkırdak yapıdadır. Bu yapı; dizin sabit kalmasını sağlar ve vücudu dengede tutar.
Kişi adımını atarken, vücudun ağırlık merkezini kontrol altında tutmalıdır.
Kalça ekleminde gelişen sorunların tedavisinde uygulanan bir cerrahi işleme kalça protezi denir. Kalça protezi kişiye özel hazırlanmaktadır
Herhangi bir spor dalı ile uğraşmak; yaşanabilecek kas ve eklem rahatsızlıklarından korunmak
Belde omurilik kanalı daralması, yavaş gelişen bir süreçtir. Bu nedenle ilk başta şikâyet görülmeyebilir. Ancak hastalık ilerlediğinde hastaların yaşam kalitesi düşer ve günlük içerisindeki hareket kabiliyeti kısıtlanır.
Ortopedi ve Travmatoloji branşına bağlı ayak ve ayak bileği cerrahisi bölümümüzde, ayak ve ayak bileği rahatsızlıkların tedavisine yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.
Normal bir omurgaya arkadan bakıldığı zaman tüm uzunluğu boyunca düz görünür.