Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?

Bademciğin Vücuttaki İşlevi Nedir?
Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminin en önemli parçalarıdır. Boğaz bölgesinde oldukları için dışarıdaki mikroplar ile vücudumuzun karşılaştığı ilk yerdir. Vücuda giren mikropları toplayarak, vücudun o mikroplara karşı savunmasını yapmaktadırlar.
Bademcik Neden Şişer?
Bademcik, mikroplarla karşılaştığında çeşitli bakteri ve virüsleri bünyesinde toplar. Bu enfekte olma işlemi sonrasında bademcik şişer. Boğaz ağrısı, boğazda şişme, kızarıklık yutma zorluğu, ateş ve halsizlik gibi belirtiler ile kendisini gösterir.
Hangi Durumlarda Bademcikler Alınır?
- Bademcik enfeksiyonları çocuklarda yılda 3 ila 5’ten, yetişkinlerde ise yılda 2’den çok tekrar ettiği durumlarda
- Uykuda ani solunum durmalarında
- Yutma ve nefes alma güçlüğü durumlarında
- Bademcikte tümör olduğundan şüphelenildiği durumlarda
- Ağız kokusuna neden olan iltihaplar olduğunda
- Lenf bezlerinin şişmesine neden olan iltihaplarda
- Kalp romatizması görülen kişilerde
- Böbrek ihtihapları olan kişilerde
- Geniz eti sorunlarında
- Çene yapısını bozan bademcik büyümelerinde
Bademcik ameliyatı yapılması değerlendirilir.
Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?
Vücut içerisinde hiçbir organ gereksiz değildir. Bademciğin de elbette görevleri vardır. Bademciklerin görevi, vücudu virüs ve bakterilerden korumaktır. Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz. Bademciğin alınıp alınmaması gerektiğine hekim gerekli kontrolleri yaptırdıktan sonra karar vermelidir.
Bademcik Operasyonlarında Yaş Sınırı Var Mıdır?
Bademcik ameliyatlarında herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Hastanın şikayetlerine ve verdiği zarar göre değişiklik göstermektedir. Bebeklerde ciddi nefes kesilmeleri yoksa 2 buçuk yaşına kadar beklenilmelidir.
Operasyon Sonrasında Süreç Nasıl İlerler? Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?
Bademcik ameliyatı sonrasında kanama çok nadir görülür. Ancak yine de ameliyat sonrasında bir hafta ila 10 gün arasında yumuşak gıdalar ile beslenmekte fayda vardır. Oluşabilecek enfeksiyonu ve ağrıları engellemek için hekim, hastaya ilaçlar verebilir. Operasyon sonrası bir süre acılı, baharatlı ve sıcak yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Hastanın ateşi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Hasta, boğazını zorlayacak şekilde konuşmamalıdır. Bu süreçte evde istirahat önemlidir. Ameliyat sonrası düzenli kontrollere ihmal edilmeden gidilmelidir.
Benzer Yazılar
Kabakulak, virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon yapması ve burada büyümesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır.
Çocuklarda bu ateşli döküntülü hastalıklar sık görülür ve birçoğunda etken virüslerdir. Ancak daha az sıklıkta olan bakteriyel nedenli döküntülü hastalıklar hayati risk taşır.
Anne-babanın hem kendi hem de bebeklerinin sağlıkları ile ilgili temel hijyen kurallarını bilmeleri ve uygulamaları gerekmektedir.
Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.
Çocuk Endokrinoloji uzmanı genel olarak; çocukluk ve ergenlik döneminde gelişen hormon bozuklukları ile ilgilenir. Çocuğun büyümesini, ergenliğin normal zamanda ortaya çıkması ve sağlıklı sürdürülmesini, son olarak ise erişkin döneme güvenli bir şekilde geçişini izler.
Neredeyse bir yaşına girecek bebeğinizin artık çevresine daha ilgili olduğunu ve birçok şeyi anlamlandırmaya çalışmaya başladığını görebilirsiniz.
Çocuğun istenmeyen davranışı karşısında bağırmak, o an için doğru ve tek çözüm gibi görünüyor olsa da, sonrasında çocukta olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Fenilalanin, vücut için gereken ve gıdalarla alınan aminoasit yapı taşıdır. Bu aminoaitin vücutta fenilalalin hidroksilaz enzimiyle tirozine çevrilmesi ve işlevlerin bu şekilde yapılması gerekirken, bu çeviride yanlışlık olması durumunda kanda fenilalaninin değeri artarak hastalık gelişir.
Krup sendromu özellikle 3 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Tedavi edilmemesi durumunda alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. En sık bilinen sebebi, boğazdan başlayan; gırtlağa, soluk borusuna ve sonrasında alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır.