Bağırsak Polipleri Nedir?
Bağırsak polipleri nedir?
Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler. Kalın bağırsak polipleri, bağırsağın iç yüzeyindeki anormal büyüyen kitlelerdir. Genellikle iyi huylu olmalarına rağmen, bazı durumlarda kansere neden olabilmektedirler.
Kalın bağırsak polipleri kimlerde görülür?
Kalın bağırsak polipleri herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak çoğunlukla, 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülmektedir. 40 yaşından sonra ise risk, her on yılda ikiye katlanmaktadır.
Kalın bağırsak poliplerinde risk faktörleri nelerdir?
Kalın bağırsak poliplerinde risk, 40 yaşından sonra başladığı için bu yaş grubu risklidir. Aile öyküsünde; kalın bağırsak polibi veya kalın bağırsak kanseri hikayesi olanlar riskli gruptadır. İltihabi bağırsak hastalıkları, kalın bağırsak polipleri için risk oluşturabilmektedirler. Sigara ve alkol kullanan kişilerde ve de stresli kişilerde polip görülme riski fazladır.
Belirtileri nelerdir?
Kalın bağırsak polipleri çoğu zaman belirti vermezler. Hastaların bazılarında; ishal, karın ağrısı ve kansızlık (demir eksikliği) şikayetleri görülebilmektedir. Polipler genellikle tesadüfen yapılan; dışkıda kan tetkiki, kolonoskopi, sanal kolonoskopi, kapsül endoskopisi veya bağırsak röntgeninde tespit edilirler.
Polipler her zaman kansere neden olur mu?
Polipler çoğunlukla iyi huylu olsalar bile, kanser ile ilişkiler genellikle vardır. Kalın bağırsak kanserlerinin yüzde 90’dan çoğu polipler ile başlar. Ancak her polip kanserdir diyemeyiz. Polipi öncü bir hastalık olarak kabul edip, bu sürecin alanında uzman bir hekim tarafından, düzenli olarak kontrol edilmesi en sağlıklısıdır.
Bağırsak poliplerinin tedavisi nedir?
Polip tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. Bağırsak poliplerinin tedavisine; fiziki muayene, patolojik sonuçlar ve görüntüleme işlemlerinden sonra, tedavi sürecine doktor karar vermektedir. Her hastanın hikayesine, yaşına ve hastalığının seyrine, poliplerin iyi veya kötü huylu oluşuna göre tedavi süreci değişebilmektedir. Genellikle iyi huylu olan ve kansere dönüşme ihtimali olmayan polipler, herhangi bir probleme sebep olmuyorlarsa alınmaları gerekmeyebilir. Ancak doktor değerlendirmeleri sonucunda poliplerin alınması gerektiğini düşünüyorsa, derhal alınmalıdırlar. Kalın bağırsak polipleri, kanserleşme ihtimali olan kitleler oldukları için mutlaka düzenli olarak kontrol ettirilmelidirler.
Benzer Yazılar
Ramazan ayında tutulan oruç sebebiyle beslenme alışkanlıkları 1 ay boyunca tamamen değişiyor. Saatler boyunca aç kalıp, zengin iftar sofralarında çeşitli yemekleri yemeye başlamak, mide-barsak hastalıklarının gelişimine yol açabiliyor.
Karın içi organları kaplamış ince tabaklı karın zarının; kötü huylu tümör hücreleri tarafından tutulmuş olmasına karın zarı kanseri adı verilir.
Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği..
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Sindirim sistemi; ağızdan başlar ve makata kadar devam eder.
Son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik mide ve bağırsaklarda olumsuz etkilere neden oluyor. Sindirim sistemi tanı ve tedavisinde kullanılan, ucunda kamera bulunan bir cihazla organların incelenmesine endoskopi denilirken,
Mide reflüsü olarak bilinen gastro-özefageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşur. Mide içeriği, belirgin derecede asittir. Aynı zamanda, mide içeriğinde hemen her zaman safra ve pankreas sıvıları da bulunur.
18 yaşından büyük ve sfinkter gevşekliği 3 cm’nin altında olan hastalar için uygun bir tedavidir. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için de tercih edilebilir.