Bebeklik İtibariyle Yapılan Çocuk Aşıları
Aşı nedir?
Hayvanlarda ve insanlarda hastalık yapabilen bakteri virüs gibi mikropların oluşturduğu zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılması için geliştirilmiş olan biyolojik maddelere aşı denilir. Ebeveynler çocuklarının doğduğu andan itibaren aşı dönemlerini takip etmeleri gerekir.
Çeşitli hastalıklardan korunmak ve hastalıkların gelişmesini önlemek için çocuklara belli dönemlerde aşılar yapılmalıdır. Bu aşılar sağlık bakanlığı tarafından, çeşitli sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Yeni doğan bebeklere ve çocuklara uygulanan aşılar şöyledir; hepatit B aşısı, hepatit A aşısı, BCG aşısı, 5’li karma aşısı, çocuk felci aşısı, kızamık aşısı, kızamıkçık aşısı, kabakulak aşısı, suçiçeği aşısı.
Hepatit B aşısı
Yeni doğan bebeklere taburcu olmadan önce mutlaka hepatit B aşısının ilk dozu uygulanmalıdır. Bir ay sonra ise hepatit B aşısının 2. dozu ve altıncı ayda ise 3. dozu uygulanmalıdır.
Beşli karma aşısı
Beşli karma aşısı yani Difteri, Sellüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio aşısı, Hemofilus İnfluenza aşısı 6 haftalık dönemde yapılmalıdır. Beşli karma aşısı iki, dört, altı ve on sekizinci aylarda toplam dört doz uygulanır. Ayrıca 4 ve 6 yaşındaki çocuklara da bağışıklamanın tekrar dozu yapılır.
Verem (BCG) aşısı
Bebeklerin ikinci ayının sonunda verem (BCG) aşısı uygulanır.
Çocuk felci aşısı
6-18 aylarda ve 4- 6 yaş arasında olmak üzere yapılması önerilmektedir.
Pnömokok aşısı
Konjuge pnömokok aşısı en erken 6. haftada yapılabilir. 2., 4., 6. ve 12. aylarda olmak üzere 4 doz yapılır.
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı
İlk doz 12. ayda, ikinci dozu ise 4 – 6 yaş arasında yapılmalıdır.
Suçiçeği aşısı
12. ay sonunda yapılır. Genelde tek doz yapılır. İkinci doz yapılacaksa 4 – 6 yaş arasında yapılabilir
Hepatit A aşısı
İlk dozu 18. ay sonunda yapılan hepatit A aşısının ikinci dozu 24. ayda tekrarlanmalıdır.
Benzer Yazılar
Bebeklerin cildi biz yetişkinlerden çok daha farklıdır.
Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.
Bebekler aç hissettiklerinde, altını ıslattıklarında veya kaka yaptıklarında, uykusu var ise, çok fazla sıcak veya çok fazla soğuk hissettiklerinde, gaz çıkaramama durumunda, giydirilen kıyafetlerin rahatsız hissettirmesi gibi birçok durumda kendi rahatsızlıklarını ifade edebilmek adına ağlamaya başlarlar.
Anne Sütünün Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Biliyor Musunuz? Son zamanlarda birçok annenin, gerek Covid-19 geçirmiş olsun, gerekse aşı olmuş olsun; kaygıları, “Bebeğimi emzirmeli miyim? Yoksa emzirmemeliyim mi?” olmaktadır.
32 hafta önce ve 1500 gramdan daha az doğmuş bebeklerde gözlemlenen prematüre retinopatisi, bebeklerin gözlerindeki retina tabakasının damarsız alanlarında ortaya çıkar. Sinir hasarına neden olabileceğinden, görme kaybı ile sonuçlanab
Yeni doğmuş olan bebeklerde meydana gelen bu durum bazı zamanlarda fark edilemiyor. Bebeğinizi uzattığınızda boynu sabit olarak eğri duruyorsa ve düzelmiyorsa eğrilik mevcut demektir.
Yenidoğan bebeklerin yaklaşık olarak yüzde 5’inde yapısal anomalilere rastlanmaktadır.
Yenidoğan bebeklerde görülen saç dökülmesi çiçeği burnunda birçok ebeveyni endişelendirir.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ, emzirme ile ilgili merak edilenleri anlattı.