Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Böbrek Sağlığınız İçin Günlük Alışkanlıklarınıza Dikkat!

Böbrek Sağlığınız İçin Günlük Alışkanlıklarınıza Dikkat!

Vücudumuzda iki adet böbreğimiz vardır. Her biri yaklaşık 11 cm büyüklüğünde ve yaklaşık 125 gram ağırlığındadır. Bel bölgesinde fasulyeye benzeyen kırmızı renkli bu organ, olası durumlarda tek başına da işlevini sürdürerek kişinin ikinci bir böbreğe ihtiyaç duymasını engeller.

Böbrek, vücuttaki zehirli maddeleri temizleyen, kemiklerin oluşumunda önemli rol oynayan, D vitamini aktivasyonunu sağlayan önemli bir organdır. Böbrek sağlığına çocukluk çağından itibaren dikkat edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması kişiyi ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliği tehlikesinden koruyabiliyor.

Sadece Bol Su İçmek Böbreklerinizi Korumaz!

Vücudumuzun %60’ı sudan oluşmaktadır ve sıvı eksikliği ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Ayrıca insan organizması, vücutta oluşan zehirli atıkların uzaklaştırılmasını, su ile sağlamaktadır ve böbrek sağlığı için suyu vazgeçilmez kılmaktadır. Kanın koyulaşması ile böbreklere giden kan akışı azalacağından, vücuttaki su yetersizliği, ciddi böbrek hasarına yol açabilir. Tavsiye edilen günlük su miktarının, 2 litrenin üzerinde olması gerekiyor.

Sıvı Tüketimine Ek Olarak Böbrek Sağlığınız İçin Neler Yapmalısınız?

  • Tuz tüketimini azaltmak

Böbreklerin en büyük düşmanlarının başında gelen tuz, böbrek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyerek böbrek hastalıklarına karşı tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin ön koşulu olarak öncelikle tuz tüketiminden uzak durmalısınız.

  • Yeterli uyumak

Yapılan birçok araştırmaya göre, yetersiz ve kalitesiz bir uyku düzeni, arterlerdeki tıkanıklıkları ve kan basıncını artırarak böbrek hastalıklarının gelişme riskini yükseltiyor.

  • Magnezyum içeren besinler tüketmek

Yeterince magnezyum alınmazsa kalsiyum böbreklerden geri emilemediği için idrarla vücuttan daha çok atılıyor, bu durum da böbreklerde kalsiyum taşının gelişmesine neden olabiliyor. Düzenli olarak yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, fındık ve badem tüketmek, vücuda yeterince kalsiyum alınmasını sağlıyor.

  • Sigara içmemek

Birçok hastalığın oluşmasında ve ilerlemesinde etkili bir rol oynayan sigara tüketimi, böbrek kan akımında azalmaya neden olur. Böbreğin kan akımı azalması sonucu, yeterince süzme yapamaz ve atık maddeler vücutta birikir.

  • Sınırlı kafein tüketmek

Fazla kafein kan basıncını artırarak böbreklere basınç uygulanmasına sebep olur. Bu nedenle günlük izin verilen kafein miktarı; 200-300 mg olup, bu da yaklaşık 2 büyük fincan kahveye karşılık gelmektedir.

  • Düzenli egzersiz yapmak

Haftada 3-4 kez yapılan 30 dakikalık tempolu yürüyüş ve düzenli egzersizler kan basıncını düşürerek böbrek sağlığının bozulmasını engellemektedir.

  • Şekerli besinleri azaltmak

Şeker; obeziteye katkıda bulunmasının yanı sıra, böbrek hastalığının ilk iki nedeni olan hipertansiyon ile diyabetin oluşma riskini artırıyor.

  • İlaçları bilinçli kullanmak

Bilinçsizce alınan ağrı kesici ve antibiyotikler böbrek yetmezliğine yol açtığından doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır.

  • İdrara çıkmayı ertelememek

İdrar düzenli olarak mesanede tutulduğunda, idrar yolu enfeksiyonu ve mesane kaslarında gevşeklik oluşabiliyor; bunun sonucunda da böbrek taşları, hatta böbrek yetmezliği gelişebiliyor.

Benzer Yazılar

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Böbrek Sağlığınız İçin Tuzdan Uzak Durun!
Böbrek Sağlığınız İçin Tuzdan Uzak Durun!

Ramazan ayının yaz mevsiminde olmasıyla birlikte oruç süresinin günde 16-17 saati bulması ve artan hava sıcaklığının sıvı kayıplarını arttırması böbrek sağlığının bozulmasına yol açabilir.

Devamı

Böbrekleri Tehdit Eden Nedenler Nelerdir?
Böbrekleri Tehdit Eden Nedenler Nelerdir?

Böbrek; tansiyonu düzenleyen ve kandaki alyuvar sayısının dengede olmasını sağlayan,

Devamı

Tuz Kullanımının Böbreklere Olumsuz Etkisi
Tuz Kullanımının Böbreklere Olumsuz Etkisi

Yapılan araştırmalar ile erişkinlerin yaklaşık olarak %33’ünde hipertansiyon rahatsızlığının olduğu kanıtlanmıştır.

Devamı

Organ Bağışı Sayıları Artıyor Ama Yeterli Değil
Organ Bağışı Sayıları Artıyor Ama Yeterli Değil

Bugün organ bekleme listesinde adı olan yaklaşık 30 bin kişi bulunuyor. Bu 30 bin kişi her yeni güne taze umutlarla uyanıyor.

Devamı

Yaz Aylarında Böbrek Sağlığı
Yaz Aylarında Böbrek Sağlığı

Sağlıklı beslenme; sağlıklı bir yaşamın temel kuralıdır.

Devamı

Beyin Ölümünün Geri Dönüşü Var Mıdır?
Beyin Ölümünün Geri Dönüşü Var Mıdır?

Beyin hasarı almış hasta, hastanenin yoğun bakım merkezine yatırılır.

Devamı

Belirtilerin Ortaya Çıkmasını Beklerseniz Böbreğinizi Kaybedebilirsiniz!
Belirtilerin Ortaya Çıkmasını Beklerseniz Böbreğinizi Kaybedebilirsiniz!

Kronik böbrek hastalığı; önemli bir toplum sağlığı sorunudur.

Devamı

Böbrek Büyümesi Nedir?
Böbrek Büyümesi Nedir?

Böbrek büyümesi nedir?

Devamı

Organ Bağışı İle İlgili Bu 6 Maddeyi Gözden Geçirin
Organ Bağışı İle İlgili Bu 6 Maddeyi Gözden Geçirin

Organ bağışındaki istatistikler, ülkemizde ve dünya genelinde oldukça yetersizdir.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız