Bu Öneriler İle Bayramı Daha Sağlıklı Geçirin!
Etlerinizi 1 Gün Bekletin!
Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin. Et taze kesim olduğundan dolayı sert olacaktır. Ne kadar pişirirseniz pişirin, dinlenmeyen etteki bu sertliği gideremezsiniz. Bu şekilde tüketeceğiniz etin sindiriminin de daha zor olduğunu, özellikle mide problemleriniz varsa sizi daha çok rahatsız edeceğini bilmenizde fayda var.
Sebze ve Meyve Ağırlıklı Beslenin!
Et tüketiminizin arttığı bu dönemde günlük sebze ve meyve tüketiminizi unutmayın. Günlük toplamda, en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeniz gerekmekte. Bu toplam hedefin; 3 porsiyonunu sebzeden, 2 porsiyonunu meyveden yana kullanmalısınız.
Pilav-Makarna Yerine Bol Salata Tercih Edin!
Etin yanında pilav/makarna yerine bol salata tercih edin. Böylelikle, hem etteki demirden maksimum düzeyde faydalanmış olacak hem de kilo alıp döndüğünüz bayram tatili ritüelinizden kurtulabileceksiniz.
Eti Öğlende Tüketmeye Özen Gösterin!
Et tüketiminizi akşam yemeğine bırakmayın. Etin sindirimi zor olduğundan, et yemekleri için en doğru zaman öğle yemeğidir. Burada özellikle; mide rahatsızlığı olanları yeniden uyarmayı faydalı görüyorum.
“Sadece Tadına Bakacağım” Demeyin!
Bayram ikramlarına karşı gardınızı alın. “Sadece tadına bakacağım” bahanesini bir kenara bırakmanın vakti geldi. Tadını bildiğiniz bir besini neden bir daha tadasınız? Beslenme ve sağlık ilişkisi toplumumuzca gittikçe öne çıkan bir bilinç, eminim ev sahibi de bu durumu anlayacaktır. Alınmak, darılmak yok…
Şekerli İçecekler Yerine Su/Çay/Bitki Çayı Tüketin!
Gittiğiniz yerlerde tatlı ikramlarına hayır diyemiyorsanız, en azından yanında sunulan şekerli içecekler yerine, su veya çay/bitki çayı tercih edin.
Bol Su İçin!
Günlük su tüketiminizi ihmal etmeyin. Yaz sıcaklarında ortalama olarak saat başı en az 1 bardak su içmeyi unutmayın. Aldığımız her kalori için 1 ml su içmemiz metabolizmamızın bizden en büyük isteği. Su açığınızı, başka bir içecekle kapatamayacağınızı da belirtelim.
Sade Soda Tercih Edin!
Daha kolay bir sindirim için, sade soda tercih edebilirsiniz.
Böbrek Sağlığınıza Dikkat Edin!
Kurban Bayramı, böbrek hastalığı olanların özellikle dikkat etmesi gereken bir dönem. Et tüketimimizin arttığı bu dönemde, doğal olarak günlük protein alımımız artıyor. Böbrek hastalığınız mevcutsa, günlük protein ihtiyacınızı aşmadığınıza (böbrek hastalığınızın tipi ve evresine göre değişmektedir) dikkat etmelisiniz. Protein kısıtlaması, gerektiren tüm hastalıklar için bu maddeye özellikle dikkat edilmelidir.
Gut Hastaları Dikkat Etmeli!
Ürik asit düzeyleri yüksek bireyler de et tüketimini abartmaması gereken bir diğer grup. Gut ataklarınızı tetikleyecek, aşırı et tüketiminden kaçınmalısınız.
Kalp ve Damar Hastalığı Olan Kişilere Uyarı!
Kalp ve damar hastalığı olan bireylerin özellikle; etin az yağlı kısımlarını tercih etmeleri ve etin yanında salata tüketerek günlük posa (lif) alımını arttırmaları daha da önem kazanmaktadır.
Tuz Kullanımını Azaltın!
Et pişirilirken çok tuz kullanılıyorsa tansiyon hastaları için de tehlike çanlarının çaldığını bilmelisiniz.
Benzer Yazılar
Ramazan ayı süresince uzun bir dönem aç kalma ve öğünlerin ikiye düşmesi nedeni ile normal bir beslenme düzeni olmamaktadır
Hastalarda daha çok on gündür tuvalete çıkamıyorum kabız oldum düşüncesi gelir.
Susamışlık hissiniz varsa bilmelisiniz ki vücudunuz bu histen çok daha önce susuz kalmaya başlamıştır.
Yaza Formda Girmek İçin Bu Önerilere Dikkat Edin!
Yılbaşı Gecesi ve Sabahına Beslenme Önerileri! Yeni Yıl Sabahı Tartıda Yüksek Rakamlar Görmek Sizi Endişelendirmesin!
Ramazan ayında uzun süren açlıktan sonra kişiler yemek sonrası ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali şikayetleri yaşayabilmektedirler.
Eğer ki Ramazan ayını fazla kilolarınız ile tamamlamışsanız, sizler için metabolik hızı artırmaya yardımcı olacak bir detoks programı uygulayabilirsiniz.