Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümümüz; alanında deneyimli öğretim üyesi, uzman ve araştırma görevlilerinden oluşan kadrosuyla, uluslararası standartlarda ileri teknoloji ile donatılmış ve çocuklar için özel tasarlanmış poliklinikler, acil servis, yatan hasta servisi, yeni doğan bebek odası, yeni doğan yoğun bakım ünitesi ve çocuk yoğun bakım ünitesi olmak üzere altı birimde hizmet vermektedir.
1. Poliklinik
0-18 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerin muayene, tetkik, tedavi ve koruyucu sağlık hizmetleri uzman doktorlar tarafından verilmektedir. Hastanemizde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde; poliklinik bekleme salonu çocuklar için oluşturulan özel bölüm sayesinde hem çocuklar hem de anne babaları daha rahat ve konforlu bekleme süresi geçirmektedir. Poliklinik odaları çocukların rahat ve güvenli muayene olmalarını sağlamak için özel düzenlenmiştir. Bekleyen annelerin emzirebilmesi için uygun donanımda bir emzirme odası, emzirme problemi olan annelere yardımcı, süt sağmasını kolaylaştırmak için düzenlenmiş süt sağma makinasının bulunduğu ayrı bir oda bulunmaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümümüzün en önemli hedeflerinden biri de anne sütü ile beslenmenin bebeğin gelişimindeki önemidir. Bu doğrultuda eğitim ve seminerler düzenlenmektedir. Ayrıca anne adayları ve yeni anneler yeni doğan bebek bakımı ve beslenmesiyle ilgili de bilgilendirilmektedir.
2. Yatan hasta servisi
Servis ve odalarımız çocukların güvenliği ön plana alınarak düzenlenmiştir. Yatan hastaların ruhsal gelişimi düşünülerek mümkün olduğunca anne ve babalarının yanında olması için uygun oda düzeni oluşturulmuştur. Hekimler, günde en az iki kez hastalarını değerlendirmektedir. Her girişim hasta ailesine bilgi verilip, onay alınarak yapılmaktadır. Gerekli görüldüğünde pediyatri alt branş uzmanlarıyla görüşülerek tedavi yaklaşımları değerlendirilmektedir.
3. Acil servis
Her gün 24 saat kesintisiz sürdürülen acil çocuk hizmetleri için çocuk hastalıkları uzmanlarımız bulunmaktadır. Yatış gereken hastalarda her türlü tetkik ve görüş alışverişi derhal yapılmaktadır. Müşahede altında tutulması gerektiren bazı sorunlar (astım atağı, bronşiolit, ishale bağlı hafif sıvı kaybı, ateş gibi) kısa süreli olarak acil izlem odasında izlenmektedir. Acilde de alt branş uzmanlarını ya da pediatrik cerrahiyi ilgilendiren sorunlarda hızla tıbbi destek alınmaktadır.s
4. Yeni doğan bebek odası
Hastanemizde gerçekleşen doğumların hepsinde pediatri uzmanı bulunmakta ve bebeğin ilk muayenesi yapılmaktadır. Doğumu izleyen ilk saatlerde görülebilecek geçici sorunlar genellikle bebek odasında çözülür. Doğum sonrasında bebekler gözlem odasında hemşirelerimizin gözetiminde emzirme için annelerin yanında 24 saat takip edilir ve uzman çocuk doktorlarımızın kontrolünde doğum sonrası ilk 72 saat içinde yapılması gereken tarama testleri, rutin kontrolleri ve tetkikleri yapılmış olarak taburcu edilir. Her bebekten hipotiroidi, fenilketonuri ve metabolik hastalıklar yönünden kan örneği alınır ve bütün bebeklere işitme testi taraması yapılır.
5. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi
Merkezimizdeki yeni doğan ünitemizde 24'üncü gebelik haftasından itibaren erken doğum, çoğul gebelik, diyabetik anne bebeği, iri bebek, anne karnında mekonyum (kendi dışkısını) yutmuş bebek, zor doğum bebeğine bakım sağlanmakta, yeni doğan tarama testleri, sarılıklı bebekler için fototerapi tedavileri başarıyla uygulanmaktadır.
Onlar Kötülük Duygusu Taşımayan Kanatsız Melekler 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü
Çocuk ramotolojisi, 0-18 yaş aralığında bulunan bireylerin romatizmal hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Neredeyse bir yaşına girecek bebeğinizin artık çevresine daha ilgili olduğunu ve birçok şeyi anlamlandırmaya çalışmaya başladığını görebilirsiniz.
Dünyaya yeni gelen bebekler, dış çevreye uyum sağlarken minik bedenleri bazı zorluklarla savaşmak zorunda kalır.
Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.
Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.
PFAPA sendromuna etki eden faktörlerin kaynağı bilinmemektedir. Ailesel vakalar tanımlanmış olup, bugüne dek genetik bir nedene rastlanılmamıştır.
Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.
Öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma ve mantık yürütme gibi yeteneklerin gösterilmesinde zorluk çekilmesi durumudur. Bunun yanı sıra; kişinin bilgi depolama, işleme ve üretme alanlarındaki başarısını da olumsuz yönde etkiler.
Krup hastalığı; gırtlak, soluk borusu ve bronşlardaki viral enfeksiyodan dolayı oluşur. Enfeksiyona bağlı gırtlak ve yakınındaki organlarda şişlik meydana gelerek, solunum sıkıntısı yaşanır. Bunun sonucunda; boğuk ve havlamaya benzer öksürükler görülür.
Fenilalanin, vücut için gereken ve gıdalarla alınan aminoasit yapı taşıdır. Bu aminoaitin vücutta fenilalalin hidroksilaz enzimiyle tirozine çevrilmesi ve işlevlerin bu şekilde yapılması gerekirken, bu çeviride yanlışlık olması durumunda kanda fenilalaninin değeri artarak hastalık gelişir.
Çocuk Endokrinoloji uzmanı genel olarak; çocukluk ve ergenlik döneminde gelişen hormon bozuklukları ile ilgilenir. Çocuğun büyümesini, ergenliğin normal zamanda ortaya çıkması ve sağlıklı sürdürülmesini, son olarak ise erişkin döneme güvenli bir şekilde geçişini izler.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Güncan, çocukları tehdit eden yaz ishallerine karşı korunma yöntemlerini anlattı.
Dil bağı, lingual frenelum isimli bağ yapısının normalden farklı olması durumudur. Bu anormallik, dilin işlevini kısıtlamasına sebep olur.
Anne Sütünün Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Biliyor Musunuz? Son zamanlarda birçok annenin, gerek Covid-19 geçirmiş olsun, gerekse aşı olmuş olsun; kaygıları, “Bebeğimi emzirmeli miyim? Yoksa emzirmemeliyim mi?” olmaktadır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, ailelerin bebek gelişimi ile ilgili bilmesi gerekenleri anlattı.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şeker kullanımı ve buna bağlı diyabet, obezite , kalp hastalıkları ve kanser ciddi oranda artmaktadır.
COVID-19 Geçiren Kişiler Hakkında Merak Edilenler!
Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.
Lenf sistemi; lenf damarları, lenf bezleri, lenf sıvısı ve lenf hücrelerinden oluşan, doku ve organları kapsayan bir ağdır. Lenf sistemi; vücudun toksinlerden, atıklardan ve diğer zararlı materyallerden arınmasına yardımcı olur.
Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir.
Krup sendromu özellikle 3 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Tedavi edilmemesi durumunda alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. En sık bilinen sebebi, boğazdan başlayan; gırtlağa, soluk borusuna ve sonrasında alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır.
Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.
Boğmaca, akciğer ve hava yollarında görülen, bulaşıcılığı olan bir bakteri enfeksiyonudur. Boğulma sesine benzer bir solunumu takiben, şiddetli öksürük ile kendisini gösterir.
Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma dönemi ortalama 6-7 aylıkken başlar, ancak bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik gösterir.
Periyodik ateş sendromu sıklıkla 2 yaş ile 5 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Genel olarak çok yüksek ateş (41 dereceye ulaşan ateş), faranjit, ağız içerisinde çıkan aftlar, boyunda oluşan şişlik hastalarda görülebilir.
Ailelerin pandemi döneminde sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacakları noktasında kafalarında soru işaretleri oluşabilmektedir.
Çağımızda, sanayi ve teknolojinin günden güne gelişmesi birlikte birçok hazır gıdaya ulaşım kolaylaşmış, küçük yaşlarda başlayan beslenme bozukluğuna bağlı obezite ve diğer yeme bozukluklarının görülmesi artmıştır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Coşkuyla Kutladık / 2018