Çocuklarda Alt Islatma Sorununun Çözümleri
Çocuklarda Alt Islatmanın Nedenleri
Alt ıslatma sorununda kalıtsal faktörler önemli nedeni oluşturmaktadır. Örneğin; ebeveynlerden birinin çocukluk çağında alt ıslatma gibi bir sorunu var ise, çocukta benzer durumun görülme olasılığı yükselmektedir. Mesane kapasitesi küçük olan çocuklarda görülebilmektedir.
Çocuklarda Psikolojik Sorunlar Alt Islatmaya Neden Olur Mu?
Alt ıslatma sorunu ruhsal rahatsızlık sonucu ortaya çıkmamaktadır. Fakat ergenlik dönemine kadar devam ettiğinde ve hiçbir düzelme göstermeyen bir durumda bu rahatsızlıklar sebebi ile çocuklar sosyal sorunlar yaşayabilmektedir. Böyle bir durumda depresyon da olmak üzere birçok ruhsal hastalık görülebilmektedir.
Çocuklarda Alt Islatma ve Tedavi Yöntemleri
Davranışsal Destek Uygulamaları
Sıvı kısıtlaması, gece uyandırma ve ödül verme gibi uygulamaları barındırmaktadır.
Alarm Cihazları
Çocuğun altını ıslatması sonrasında alarm veya titreşimle uyandırılması için kullanılan cihazlardır. Ülkemizde pek çok farklı tipi mevcuttur.
İlaç Tedavisi
Birçok ilaç tedavisi vardır. Etkileri olarak mesanenin kontrolünü kolay hale getirmek, uykunun düzene koyulmasını sağlamak yolu ile göstermektedir. Her ilacın farklı yan etkileri bulunmaktadır. İlaç kullanımı bittiğinde etkilerinin ortadan kalması nedeni ile hasta tekrar idrar kaçırabilmektedir. Bu yüzden en uygun tedavi yöntemini, uzman bir doktor tarafından hastaya en uygun ilaç ile birlikte tedavi sürecine başlaması oldukça önemlidir.
Çocukların Alt Islatma Durumunda Ebeveynler Neler Yapabilir?
- Gece kalkıp tuvalete gitme bir hedef olarak kesinleştirilmeli
- Tuvalete yakın olmasını sağlamak
- Yatmadan iki saat önce sıvı tüketmemeli
- Kafein içeren içecekler kesinlikle verilmemeli
- Yatağa girmeden önce tuvalete gidilmeli
- Gece kuru kalması için bez bağlanmamalı (gece kalkma motivasyonunu olumsuz etkilemektedir)
- Sabah temizliğine çocuğun katılımı sağlanmalı
- Çocukların benlik saygıları desteklenmeli
- Ailelere nasıl davranacaklarını anlatan kılavuzlar hazırlanmalı
- Çocukların hangi günler kuru kaldıkları bir kart üzerine işlenmeli
- Çocuklar en az ayda bir kez kontrol edilmelidir.
Geceleri altını ıslatan 5 yaşından küçük olan çocuklara müdahale yapmaya gerek duyulmamaktadır. Çocukları böyle bir durumda yanlarında olduğunuzu hissettirerek destek olunmalıdır. Bağırmamalı, utandırmamalı, cezalandırılmamalıdır. Bilerek ve isteyerek olan bir sorun olmadığı unutulmamalıdır ve mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Benzer Yazılar
Onlar Kötülük Duygusu Taşımayan Kanatsız Melekler 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü
Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminin en önemli parçalarıdır.
Boğmaca, akciğer ve hava yollarında görülen, bulaşıcılığı olan bir bakteri enfeksiyonudur. Boğulma sesine benzer bir solunumu takiben, şiddetli öksürük ile kendisini gösterir.
Kalp romatizması, üst solunum yollarında görülen hastalıklardan sonra eklemlerde oluşan
Dünya Sağlık Örgütü ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmeyi, 6. aydan itibaren anne sütüyle birlikte tamamlayıcı beslenmeye başlanmasını önermektedir.
Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.
Yapılan bir araştırmaya dikkat çekerek, dikkatin tamamen çocuğun üzerinde ve farkındalığın olduğu sürenin düşünülenden çok daha kısa olduğunu, bu durumun çocukların mutsuzluğuna yol açtığını söyledi.
Çocuğun istenmeyen davranışı karşısında bağırmak, o an için doğru ve tek çözüm gibi görünüyor olsa da, sonrasında çocukta olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.