Çocuklarda Kafa Travma Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda kafa travmalarının oluş nedenleri nelerdir?
Kafa travmaları gelişmiş ülkelerdeki çocukluk çağı, ölüm ve sakatlıkların en sık nedenidir. Kafa travmalı çocuklarının çoğu hafif yaralanmaya sahip küçük yaş erkek çocuklarıdır. En sık nedenler arasında trafik kazaları ve bisiklet düşme, balkondan düşme ve spor yaralanmaları gibi nedenlerdir.
Çocuğun darbeden etkilendiğini nasıl anlarsınız?
Çocuklarda kafa travmasından sonra geçici bilinç kayıpları, koma, bilinç düzeyinde bozulma, bulantı, kusma ve davranışlarda değişiklikler gibi belirtiler var ise mutlaka ebeveynler uzman bir doktora başvurmalıdır.
Çocuklarda kafa travması sonrasında ne gibi problemler görülebilir?
Çocuklarda kafa travması sonrasında:
- Kemik ve beyin zarı arasında kanamalar
- Kafatasında kırıklar
- Beyin dokusu içerisinde kanamalar
- Beyin zarı ile beyin dokusu arasında kanamalar
görülmektedir.
Çocuklarda kafa travma sonrası ne gibi tetkikler yapılır?
Çocuklarda görülen kafa travma sonrası ebeveynler çocuklarını mutlaka uzman bir doktora götürerek muayene ve tetkiklerin yaptırmaları gerekmektedir. Çoğu ebeveynler çocuklarına tomografi çektirmek istememektedir. Ancak tomografi; travma sonrasında net bilgiler veren ve yaşam kurtaran bir tetkik olmaktadır. Daha hızlı bir şekilde sonuç elde edilmesi, kırıkları daha iyi ve net göstermesi, MR tetkikine oranla çocuklara çok daha kolay ve hızlı uygulanmaktadır. Bunlarda tomografinin avantajlarındandır. Tomografi çekimi sırasında çocukların kafa dışındaki tüm vücudu kurşun örtü ile örtülür. Böylelikle vücutlar ışına maruz kalmamış olur.
Çocuklarda kafa travması herhangi bir hasara yol açar mı?
Çocuklarda hafif kafa travmaları sonucunda beynin gelişimi ile ilgili kalıcı bir hasar olmamaktadır. Travma sonucu oluşan kanamalar ve basit kırıklıklar erken dönemde teşhis edildikten sonra takibi edilir veya cerrahi müdahale gereken durumlarda müdahale sonucunda iyileşme sorunsuz bir şekilde olmaktadır.
Benzer Yazılar
Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ, emzirme ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Çocuklar güneşin ya da diğer etkenlerin sebep olduğu yaz hastalıklarına yakalanabilmektedir
Kızamık veya diğer bir adıyla rubeola, özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.
Çocuklarda bazı nedenlerden dolayı gelişim bozuklukları görülebilmektedir
Güneş yanıkları çocuklarda dahi, cilt kanseri riskini arttırır, bu nedenle güneşte her 2 saatte bir güneş kremini tekrar sürünüz.
Çocuklarda sık sık görülen problemlerden biri iştahsızlıktır
Dünya Sağlık Örgütü ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmeyi, 6. aydan itibaren anne sütüyle birlikte tamamlayıcı beslenmeye başlanmasını önermektedir.
Çocuk Endokrinoloji uzmanı genel olarak; çocukluk ve ergenlik döneminde gelişen hormon bozuklukları ile ilgilenir. Çocuğun büyümesini, ergenliğin normal zamanda ortaya çıkması ve sağlıklı sürdürülmesini, son olarak ise erişkin döneme güvenli bir şekilde geçişini izler.
Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.