Çocuklarda Karın Ağrısı

Çocuklarda karın ağrısı
Her yaşta çocuklarda karın ağrısı görülebilir. Çoğunlukla görülen karın ağrılarının sebepleri kabızlık veya kolik gibi rahatsızlıklarından kaynaklanabilir. Bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çocuklar veya bebekler yaşadıkları karın ağrısını tarif edemedikleri için ebeveynleri mutlaka dikkatli davranmaları gerekir. Çocuklarda görülen karın ağrısı bazı durumlarda basit tedavilerle atlatılır ve bazı durumlarda ise ölümcül sonuçlara neden olabilir.
Göğüs kafesinin altından başlayıp kasıklara kadar uzanan bölge olan karın içinde ağrıya neden olabilecek birçok organ vardır. Çocuklarda karın ağrısının nedenleri yaşa göre farklılık gösterir. Ağrısını ifade edemeyecek kadar küçük çocukları bu bakımdan daha dikkatli incelemek gereklidir.
Çocuklarda karın ağrısının belirtileri nelerdir?
Büyük çocuklar ve ergenler, karın ağrısının nedenlerini ve ağrının yerini, küçük çocuklara göre çok daha iyi anlatabilirler. Mide ve yemek borusunun alt ucundaki hastalıklar, göğüs kemiğinin alt ucu ve karın bölgesinin üst kısmında yerleşik ağrı ile belirti verir. Reflü, ülser ve gastrit gibi durumlarda, ağızda koku, ağza acı su gelmesi, bulantı, kusma ve iştah azalması diğer bulgu ve yakınmalardır.
Ağrının ani başlayarak uzaması ve özellikle karnın sağ alt kısmında devamlı ve kıvrandırıcı olarak bulunması, sağ kasık bölgesinin üzerine bastırıldığında acının artması, apandisit hastalığını destekler. Bu durum “acil” olarak tedavi edilmediği takdirde yaşam tehlikeye girer.
Ne zaman doktora başvurmak gerekir?
Çocukta karın ağrısı ilk fark edildiği zaman belirli aralıklar ile ateş ölçülmeli, ağır besinler verilmemeli sıvı takviyeli hafif besinler verilmelidir. Dikkat edilen bu durumlara rağmen çocuklarda bir saatten uzun süren ya da gece uykularından uyandıracak derecede şiddetli bir şekilde karın ağrısı, sarı ya da yeşil renkte kusma, dışkılama bozukluğu ya da dışkıda kan görülmesi, ağızda acı ya da ekşi bir tat, idrar yaparken ağrı ya da idrarda renk değişikliği, kilo kaybı, kasıkta ya da idrar torbasında şişlik ve ağrı, yorgunluk hissi, soluk alıp verirken zorlanma gibi belirtiler gözlemleniyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gereklidir.
Benzer Yazılar
Birçok çocuk kış aylarının belli bir dönemini hastalanarak geçiriyor.
Öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma ve mantık yürütme gibi yeteneklerin gösterilmesinde zorluk çekilmesi durumudur. Bunun yanı sıra; kişinin bilgi depolama, işleme ve üretme alanlarındaki başarısını da olumsuz yönde etkiler.
Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.
Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.
Her yaşta çocuklarda karın ağrısı görülebilir. Çoğunlukla görülen karın ağrılarının sebepleri kabızlık veya kolik gibi rahatsızlıklarından kaynaklanabilir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, ailelerin bebek gelişimi ile ilgili bilmesi gerekenleri anlattı.
Boğmaca, akciğer ve hava yollarında görülen, bulaşıcılığı olan bir bakteri enfeksiyonudur. Boğulma sesine benzer bir solunumu takiben, şiddetli öksürük ile kendisini gösterir.
Çocuk Endokrinoloji uzmanı genel olarak; çocukluk ve ergenlik döneminde gelişen hormon bozuklukları ile ilgilenir. Çocuğun büyümesini, ergenliğin normal zamanda ortaya çıkması ve sağlıklı sürdürülmesini, son olarak ise erişkin döneme güvenli bir şekilde geçişini izler.