Çoğul Gebelik Nedir? Nasıl Oluşur?
Çoğul Gebelik Nedir? Nasıl Oluşur?
Çoğul gebelik, birden fazla yumurta hücresinin aynı anda döllenip gelişmeye başlamasıyla oluşur. Tek bir yumurta hücresinin döllenme sonrasında ikiye veya birkaç eşit hücreye bölünmesi ve bölünen hücrelerden her birinin ayrı ayrı embriyolar halinde gelişmeye devam etmesiyle oluşmasına da denilmektedir. Çoğul gebelik dendiğinde çoğunlukla akla ikiz ve üçüz gebelik akla gelir. Üçüz gebelik de üç ayrı yumurta üç sperm tarafından döllenmesi ya da döllenmiş yumurtalardan birinin ikiye bölünmesi ile oluşur. Bu gebelikler normal hamileliğe göre oldukça zordur. Anne adayı çok daha fazla kilo alır. Erken doğum ve düşük riski yüksektir. Bu nedenle çoğul gebelik süreci boyunca anne adayı takip altında olmalıdır.
Kimlerde Çoğul Gebelik Görülmesi Daha Yüksektir?
Yaşı 35’in üzerinde olanlarda, aile hikayesinde çoğul gebelik olanlarda, yumurtlama ilacı kullananlarda çoğul gebelik riski yüksektir.
Nasıl Anlaşılır?
Çoğul gebelik ultrasonografi yöntemi ile 6. Haftadan sonra fark edilebilir. Plasenta ve kese duruma bakılarak gebeliğin durumu, bebeklerin tek/çift yumurta ikizleri olup olmadığı tespit edilir. Çoğul gebeliklerde kusma ve bulantı şikayetleri normal hamileliklere göre daha çok olur. Anne adayınız kansızlık oranı yükselir. Kanama riski yüksek olur. Tansiyon değerleri yükselebilir. Doğum esnasında ve sonrasında kanama çok olabilir. Anne adayı fazla kilo alabilir.
Çoğul Gebeliğin Takibi Nasıl Olmalıdır?
Çoğul gebelik, normal gebeliklere göre daha fazla risk unsuru taşımaktadır. Erken doğum ve düşük riski yüksektir. Bu nedenle takibinin çok dikkatli yapılması gerekmektedir. Anne adayı kontrollerini asla aksatmamalıdır. Doktor tarafından anne adayına bir takip planı yapılmalıdır. Anne adayının kan ve idrar tahlilleri yapılmalı. Annenin kansızlık oranına göre ilaçlar verilmeli ve de gerekirse kalsiyum takviyesi yapılmalıdır. Annenin gebelik süreci mümkünse tek bir kadın doğum uzmanı tarafından takip edilmelidir. Doğum şekli doktor tarafından önceden belirlenmeli ve anne erken doğum riskine karşı hazırlıklı olmalıdır.
Benzer Yazılar
Vajinismus, cinsel ilişki esnasında kadınların istemsiz olarak kasılması, bu kasılmaların genital bölgede yoğunlaşması ve kadının erkeği kendinden iterek uzaklaştırmasıdır.
Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden birisi de kuşkusuz ki magnezyumdur!
Hamilelik; 37 ila 40 hafta arasında değişiklik gösteren bir süreçtir.
Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.
Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir.
Cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya gelmesidir. Bebeğin yaklaşık dünyaya gelmesi 14 saat sürmektedir.
Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi
Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ gebeleri gripten kurtaracak ipuçlarını anlatıyor.
Hamilelikte çok sık görülen komplikasyonlardır. Kadınlar, hamile olduğunun farkında